Tuesday, December 16, 2008

Isključenja vode

Zbog planiranih radova „Vodovoda i kanalizacije “na proizvodnim pogonu „Vinča“ bez vode će ostati stanovnici naselja Leštane i Vinča.Građani vodu neće imati sutra od 7 do 24 časa.

Na današnji dan – 16.12.2008.

1653. Vođa engleskih parlamentarista u građanskom ratu protiv monarhista Oliver Kromvel proglašen je doživotnim lordom protektorom Engleske, Škotske i Irske.

1773. Nezadovoljna visokim uvoznim carinama i britanskom kolonijalnom vlašću, grupa američkih kolonista, maskirana u Indijance, pobacala je u bostonskoj luci u more sanduke čaja s jednog britanskog broda. Taj događaj, kasnije nazvan "bostonska čajanka", nagovestio je američki rat za nezavisnost započet 1775.

1775. Rođena je engleska književnica Džejn Ostin

1859. Umro je nemački filolog Vilhelm Grim koji je sa bratom Jakobom sakupio i objavio čuvene priče i bajke za decu.
1916. Ubijen je ruski monah i pustolov Grigorij Raspućin,

1917. Rođen je engleski pisac Artur Čarls Klark, popularizator astronautike i autor čuvenih naučno-fantastičnih romana, među kojima su najpoznatiji "2001: odiseja u svemiru", "3001: konačna odiseja", "Kraj detinjstva".

1921. Umro je francuski kompozitor Kamij Sen Sans

1934. Pušten je u saobraćaj prvi beogradski drumski most preko Save, nazvan "Zemunski most kralja Aleksandra". Dignut je u vazduh u aprilu 1941, a na mestu visećeg mosta podignut je 1957, most nezvanično nazvan "Brankov most".


1944. U avionskoj nesreći iznad Lamanša poginuo je američki džez-muzičar Glen Miler.

1971. okončan indijsko-pakistanski sukob

1993. Šest zemalja članica Evropske unije (Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Holandija i Danska), uprkos protivljenju Grčke, priznalo je Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju.

Najbolje video-igre u 2008.


Sony Pictures Studio u nedelju je bio centar okupljanja gejmig industrije, na dodeli priznanja najuspešnijim igrama, razvojnim timovima i pojedincima koji su doprineli promociji tehničkih i umetničkih dostignuća u sektoru video igara tokom 2008. godine.

Domaćin spektakularne svečanosti bio je holivudski komičar Džek Blek, a na ceremoniji su se pojavile i mnoge druge ličnosti iz šou biznisa: Kifer Saterlend, Dženi Mekarti, Megan Fox, 50 Cent, LL Cool J, Weezer...

Na ceremoniji, koja nosi naziv "Spike TV's 2008 Video Game Awards", za igru godine je proglašen Grand Theft Auto IV kompanije Rockstar Games! Ova igra je proglašena i najboljom akcionom avanturom u protekloj godini.

Među ostalim pobednicima u različitim kategorijama su i Gears of War 2 (najbolja pucačina), Fallout 3 (najbolja RPG igra), Rock Band 2 (najbolja muzička igra), NHL 09 (najbolja sportska igra).






Radovi na Brankovom mostu









Od juče do 22. decembra, radovi na desnoj traci Brankovog mosta biće izvođeni svake noći, od 22 do šest časova ujutru.

Iz "Beograd puta" najavljuju da će u vreme izvođenja radova na popravci dilatacionih spojnica saobraćaj biti delimično ograničen i da će se obavljati brzom trakom.

Svakog jutra, od šest časova, postavljaće se čelične talpe koje će omogućiti da se saobraćaj obavlja u svim trakama, a od ponedeljka, 22. decembra, Brankov most će biti u potpunosti prohodan za saobraćaj.

Kursna lista za 16.12.2008.

NAZIV
ZEMLJE KUPOVNI PRODAJNI

Evropska unija 85,83 86,35

Švajcarska 54,13 54,46

Velika Britanija 95,70 96,28

SAD 62,57 62,95

Vesti za 16.12.2008.

U znak sećanja na više od milion nestalih Roma tokom nacističke okupacije, danas se obeležava Međunarodni dan holokausta nad pripadnicima tog naroda.

Predsednik Skupštine grada socijalista Aleksandar Antić, a za potpredsednika izabran Zoran Alimpić iz Demokratske stranke

Italijanski Fiat i francuski Peugeot-Citroen ozbiljno razmatraju mogućnost udruživanja kao način preživljavanja trenutne finansijske krize i osnaživanja svog položaja na tržištu.

Večeras se u organizaciji Srpskog foruma u bečkom bioskopu Filmkazino otvara prvi Festival srpskog kratkometražnog filma

Čileanski film Elena proglašen je za najbolji igrani film Internacionalnog festivala studentskog filma u Beogradu

Stonoteniserka Borislava Perić Ranković i atletičar Draženko Mitrović proglašeni su za najbolje sportiste sa invaliditetom u 2008. godini

Večeras u četvrtom kolu Evrokupa Crvena zvezda gostuje u Poljskoj protiv Turova, u Beogradu Hemofarm dočekuje Budućnost, a FMP u Bolonji igra protiv Fortituda

Kupovni kurs evra 85.33, prodajni 86.35 dinara

Najviša temperatura danas 11 stepeni.