Saturday, May 16, 2009

Droga u vazduhu?!

Vazdušno zagađenje nije novost u gradovima Španije, ali su naučnici koji rade za vladu saopštili ovih dana da je u atmosferi Madrida i Barselone otkriveno najmanje pet vrsta droge.

Najviše ima kokaina, ali postoje i tragovi amfetamina, derivata opijuma i kanabisa i jedne droge slične LSD-u. Vlasti, međutim, tvrde da nema razloga za uzbunu.

U savetu, ipak, ostaju pri tome da nema razloga za brigu. Predstavnik saveta Miren Lopes de Alda izjavio je da "i kad bismo živeli hiljadu godina, udisanjem vazduha ne bismo uspeli da konzumiramo količinu kokaina koja odgovara samo jednoj dozi".

Taj stepen prisustva droge u vazduhu nikako ne treba smatrati reprezentativnim za vazduh u ta dva grada, pošto se kontrolne stanice nalaze u četvrtima poznatim po konzumiranju droge. Četvrt u kojoj se meri zagađenje u Madridu je sastajalište dilera droge. Inače, i četvrt u Madridu i ona u Barseloni nalaze se veoma blizu univerziteta, navode u savetu i dodaju da su tragovi droge u vazduhu izraženiji vikendom. I Italija "kontaminirana" Jedno istraživanje obavljeno 2007. u Italiji takođe je ukazalo na prisustvo kokaina i kanabisa u vazduhu Rima i Taranta, na jugu zemlje. U oba slučaja je ocenjeno da količina droge u vazduhu nije štetna po zdravlje građana