Wednesday, July 8, 2009

Kursna lista

Zvanični srednji kurs evra:  92.81 dinar

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

92,53

93,09

Švajcarska

61,04

61,4

Velika Britanija

107,02

107,66

SAD

66,49

66,89

Stanje na putevima

Prema podacima kojima raspolaže AMSS,  na širem području Srbije je pretežno vedro vreme, a vidljivost je uglavnom dobra.

    Na važnijim i frekventnijim putnim pravcima, saobraćaj je pojačanog inteziteta, a posebno  na delovima auto-puteva koji od Subotice (E-75) i Šida (E-70) vode, preko Beograda, ka Nišu i dalje ka Preševu i Dimitrovgradu.
    Zbog radova na deonici magistralog puta M-22 između Ušća i Biljanovca, saobraćaj će biti potpuno obustavljen u sredu 08.07.2009. god u periodu od 10 do 12 časova.
    U okviru redovnog održavanja autoputa E-75, do 17.07.2009.god, kod petlje Mali Požarevac,  skretanje za Mladenovac, radi se na nadvožnjaku iznad autoputa. Zbog izvođenja radova, zatvorene su brze (preticajne trake) u oba smera autoputa, pa se saobraćaj obavlja zaustavnim i voznim trakama. Na samom nadvožnjaku kolovoz je sužen, pa se vozila naizmenično propuštaju jednom kolovoznom trakom.

             Zbog radova na sanaciji mosta preko reke Skrapež, potpuno je obustavljen saobraćaj na obilaznici oko Požege, koja je deo magistralnog puta M-5 Čačak-Užice. Saobraćaj se preusmerava kroz Požegu, a prema najavi putara, na obilaznici će biti u potpunom prekidu do kraja jula.
    Radi se na sanaciji tunela "Stara Straževica", u okviru rehabilitacije kružnog puta oko Beograda R-251. Zbog radova, ovaj tunel će biti zatvoren za saobraćaj do 03.09.2009.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, moguća je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.

Na graničnim prelazima, zadržavanja putničkih vozila su do 60 minuta.
       Kako bi se smanjio očigledno veliki broj saobraćajnih nezgoda, koje su, u najvećem broju slučajeva, posledica greške nekog od učesnika u saobraćaju, apelujemo na sve njih da budu pažljiviji i obazriviji za volanom, da maksimalno poštuju saobraćajne propise, a vozačima savetujemo da vožnju u potpunosti prilagode uslovima na putu. Vozače motora i motorcikla podsećamo da su obavezni po zakonu, da tokom vožnje nose zaštitnu kacigu.