Monday, February 23, 2009

Oskari za Milionera iz blata

Ostvarenje Denija Bojla, Milioner iz blata, koje je snimljeno za skromnih 15 miliona dolara, nominovano je u deset od 24 kategorije, a dobilo je nagrade u osam - za najbolji film, režiju, kameru, originalnu numeru, muziku, montažu, zvuk i adaptirani scenario. "Milioner" je priča o nadi smeštena u Mumbaj u kojem mladić iz siromašnog predgrađa pokušava da osvoji novac u kvizu i pronađe ljubav.

Film sa najviše nominacija "Neobičan slučaj Bendžamina Batona" završio je sa samo tri zlatne statue (šminka, vizuelni efekti, scenografija).
Oskar za glavnu mušku ulogu pripao je Šonu Penu, za film "Milk", dok je Oskar za najbolju žensku ulogu pripao Kejt Vinslet za ulogu u filmu "Čitač".
Oskar za najbolju mušku sporednu ulogu pripao je Hitu Ledžeru za rolu Džokera u filmu "Mračni vitez", što je drugo posthumno dodeljeno priznanje u istoriji nagrada Američke filmske akademije. Pošto je Ledžer Oskara za ulogu Džokera dobio posthumno, zlatna statueta će pripasti njegovoj trogodišnjoj kćerki Matildi, ali tek kada bude napunila 18 godina.
Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu otišlo je u ruke Penelope Kruz ("Ljubav u Barseloni").
Za najbolji animirani film očekivano je proglašen "Wall-E", dok je "Milk" Gasa van Santa dobio nagradu za najbolji originalni scenario.
Nagradu za najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja, dobio je japanski film "Odlasci".
Producenti su pokušali da ovogodišnju ceremoniju skrate i učine življom, pošto je prošlogodišnja imala najnižu gledanost od 1974. od kada se prati koliko je ljudi u SAD gledalo TV prenos. Tako je, za razliku od ranijih godina, glumačke nagrade dodeljivalo po pet ranijih dobitnika Oskara u istim kategorijama. Ceremonijal majstor je bio australijski glumac Hju Džekmen, koji je na početku ceremonije izveo muzičko-plesnu numeru, što je ponovio u tački kojom je odata počast "povratku mjuzikla".

Na današnji dan

1574. U Francuskoj izbio peti verski rat katolika i protestanata. Ti ratovi potresali Francusku do početka XVIII veka, a punu ravnopravnost protestanti stekli posle Francuske revolucije, 1789.

1685. Rođen nemački kompozitor Georg Fridrih Hendl, uz Johana Sebastijana Baha najznačajniji muzičar baroka.

1821. U Rimu umro engleski pesnik Džon Kits. Njegova dela se ubrajaju u najlepša poetska dela na engleskom jeziku.

1938. U Kuvajtu otkriveno prvo nalazište nafte.

1959. Međunarodni sud za ljudska prava otvorio prvo zasedanje u Strazburu.

1965. U Santa Moniki umro američki filmski komičar Sten Lorel, mršavi iz tandema Stanlio i Olio.

1970. Britanska Gvajana postala nezavisna republika u okviru Komonvelta.

2001. Predsednici Jugoslavije i Makedonije Vojislav Koštunica i Boris Trajkovski potpisali u Skoplju Sporazum o razgraničenju dve zemlje.

2003. U 47. godini umro američki rok-muzičar Haui Epštajn, gitarista i tekstopisac u grupi Tom Petty&Heartbreakers.


2008. Umro je bivši predsednik Republike Slovenije i nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ Janez Drnovšek.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,96

95,54

Švajcarska

63,81

64,19

Velika Britanija

106,83

107,48

SAD

73,5

73,94

Vesti

Srpska preduzeća i građani od danas mogu da podnose zahteve za povoljne kredite koje će odobravati poslovne banke u sklopu programa za suzbijanje krize.
Grupa "Zastava vozila" najavila je da će od danas početi prodaju automobila "punto" ("zastava 10") na kredit, uz subvenciju države, koji će sa porezom na dodatu vrednost koštati 6.999 evra.
Službe Beograd puta zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima očistiće sve ulice drugog i deo ulica trećeg prioriteta.
Oskara dobio Milioner iz blata, najbolji glumac Šon Pen u filmu Milk, a najbolja glumica Kejt Vinslet u filmu Čitač.
Paris Hilton i Majk Majers dobitnici Zlatne maline kao najgori glumci prošle godine.
Pobedom nad Slovakom Dominikom Hrbatijem, Troicki postao najbolji na Gemaksovom turniru i 43. teniser sveta.
Na promociji školskog sporta koju je juče organizovao Gradski sekretarijat za sport i omladinu u Pioniru sa decom se družili Vlade Divac, Savo Milošević, i drugi sportisti.
Kupovni kurs evra 94.96; prodajni 95,53 dinara.
Najviša temperatura danas 3 stepena.

Stanje na putevima

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS,  magistralni putevi, u nižim predelima, su suvi ili mestimično vlažni, dok na regionalnim putevima ima od 1 do 3 cm, zbog čega je upotreba zimske opreme obavezna, a saobraćaj je otežan i usporen.
    Vozačima savetujemo sporiju vožnju, puni oprez za volanom, držanje većeg rastojanja između vozila i obaveznu upotrebu zimske opreme.
    Zbog visokih snežnih nanosa, ima još par menje frkventnih putnih pravca 2. i 3. prioriteta koji su neprohodni u Timočkoj i Negotinskoj krajini, u višim predelima područja Novog Pazara, Ivaljice i Sjenice. Ekipe zimskih službi ulažu maksimalne napore da i ove putne pravce što pre osposobe za saobraćaj.
    Otežano je prohodan magistralni put Majdanpek-Negotin preko Popadije, zbog snežnih nanosa.
    Na prilazima zimskim turističkim centrima, kao i na regionalnim putevima u višim predelima na kolovozu ima i do 10 cm ugaženog snega, pa je obavezna upotreba lanaca.

    Na regionalnim putevima koji spadaju u 3. grupu po redosledu čišćenja i održavanja, ima od 10-30 cm snega na kolovozima, na pojedinim deonicama ima snežnih nanosa, zbog čega vozila, takođe, moraju da koriste lance.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku i Grdeličku klisuru