Friday, March 6, 2009

Na današnji dan

1475 - Rođen je italijanski vajar, slikar, arhitekta i pisac Mikelanđelo Buonaroti, jedan od najvećih umetnika renesanse.

1480 - U Toledu je potpisan sporazum kojim je Španija priznala portugalsko osvajanje Maroka, a Portugalija se odrekla pretenzija prema Kanarskim ostrvima.

1882 - Knez Milan Obrenović proglasio je Srbiju kraljevinom, a sebe kraljem.

1900 - Umro je nemački inženjer Gotlib Vilhelm Dajmler, koji je 1883. konstruisao prvi automobilski benzinski motor.

1927 - Rođen je kolumbijski književnik Gabrijel Garsija Markes.

1941 - Krunski savet Kraljevine Jugoslavije je u Drugom svetskom ratu doneo odluku da Jugoslavija pristupi Trojnom paktu, pod uslovom da joj Nemačka i Italija garantuju nepovredivost teritorije.

1945 - U Njujorku je umrla srpska slikarka MilenaPavlović-Barili, jedan od najznačajnijih predstavnika nadrealizma u srpskom slikarstvu.

1949 - Radio Beograd je prvi put emitovao humorističku emisiju "Veselo veče", koja je odmah postala jedna od najpopularnijih radio-emisija.
1957 - Bivše britanske kolonije Zlatna Obala i Togoland ujedinjene su u državu pod nazivom Gana, koja je stekla nezavisnost u okviru Komonvelta, čime je počeo talas dekolonizacije u Africi.

1992 - "Mikelanđelo", jedan od najopasnijih kompjuterskih virusa, napao je hiljade kompjutera širom sveta.

1994 - Umrla je grčka glumica Melina Merkuri, veoma angažovana šezdesetih godina 20. veka u borbi protiv vojne hunte u Grčkoj, potom ministar kulture u vladi grčkih socijalista, u narodu popularna kao “Atinska boginja”.

2005 - U SAD je umro fizičar i laureat Nobelove nagrade Hans Bete, koji je pobegao iz nacističke Nemačke, a zatim postao ključna figura u razvoju prve atomske bombe.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,28

94,85

Švajcarska

64,56

64,95

Velika Britanija

106,06

106,7

SAD

74,73

75,18

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, u odnosu na juče, u većem delu Srbije znatno su povoljnije vremenske prilike, koje omogućavaju da se saobraćaj obavlja bez većih zastoja po pretežno suvim kolovozima, osim na području Braničeva i u Timočkoj i Negotinskoj krajini gde pada kiša, pa su kolovozi mokri. Magla smanjuje vidljivost na 50-100 metara na području Bora, na prevoju Čestobrodica i Tresibabe. U zonama smanjene vidljivosti, vozačima savetujemo da drže veće rastojanje između vozila i upaljena oborena svetla. Već sa prvim poslepodnevnim časovima, kako je uobičajeno za kraj radne nedelje, očekuje se intezivniji saobraćaj na važnijim putnim pravcima i izlazima iz većih gradskih sredina, pa savetujemo vozačima više pažnje za volanom i više tolerancije prema ostalim učesnicima u saobraćaju.
    Zbog mestimično zaostalog snega na kolovozu, kojeg ima od 1-2 cm, na snazi je zabrana kretanja kamionima sa prikolicom i šleperima na svim prilazima Kopaoniku, na putevima koji vode preko Goča, Vlasine, na Goliji, Tari, na prilazu Babinom zubu na Staroj planini, preko Crnog Vrha, na regionalnim putevima u višim predelima Ivanjice, Resavice i Peštera, kao i na regionalnom putu R-119 Koznica-Drenska klisura. Na pomenutim putnim pravcima za ostale kategorije vozila zimska oprema je obavezna. 
   

Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.
    Veliki odoron zemlje i kamena na magistralnom putu M/24 Majdanpek-Kučevo, na jednom kilometru pre Majdanpeka, uslovio je otežan saobraćaj uz naizmenično propuštanje vozila. Otežan je saobraćaj i na putu Negotin-Kladovo, kod Mihajlovačkog useka. Dežurne ekipe putara su na terernu koji rade na raščišćavanju zemlje i kamena sa kolovoza. 
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku i Grdeličku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale gde su odroni najizraženiji.