Wednesday, April 8, 2009

Na današnji dan

1513. - Španski istraživač Huan Ponse de Leon tragajući za mitskim "izvorom mladosti", otkrio je Floridu i proglasio je posedom Španije.

1810. - Rođen je nemački kompozitor Robert Šuman (Schumann) jedan od glavnih predstavnika muzičkog romantizma.

1861. - U Sremskim Karlovcima održan je Blagoveštenski sabor, poslednji politički skup Srba u Ugarskoj, na kojem je zatražena posebna teritorija za Srbe sa vojvodom na čelu i sopstvenom administracijom.

1893. - U Kanadi je rođena glumica Meri Pikford (Mary Pickford) zvezda nemog filma.

1904. - U Londonu je potpisan anglo-francuski sporazum poznat pod nazivom "Entente Cordiale", kojim su Velika Britanija i Francuska rešile sporna pitanja u vezi sa interesnim zonama u zapadnoj Africi, Egiptu i Maroku.

1913. - U Pekingu je počeo da zaseda prvi kineski parlament.

1919. - Rođen je rodezijski političar Jan Smit, jedan od osnivača Rodezijskog fronta.

1939. - Italijanske trupe, koje su se prethodnog dana iskrcale na obale Albanije, zauzele su Tiranu. Albanski kralj Zogu izbegao je u Grčku.

1946. - U Ženevi je održano poslednje zasedanje Lige naroda, čime je formalno ukinuta ova međunarodna organizacija i zamenjena novom - Ujedinjenim nacijama.

1950. - U Londonu je umro Vaslav Nižinski, legendarni ruski baletski igrač.

1971. - U Londonu je održan Prvi svetski kongres Roma na kojem je verifikovan naziv pripadnika tog naroda - Romi. Odlukom UN 8. april proglašen je za Svetski dan Roma.

1973. - Umro je jedan od najvećih umetnika 20. veka, španski slikar i vajar i jedan od najznačajnijih predstavnika kubizma Pablo Pikaso (Picasso).

1990. - Nepalski kralj Birendra je ukinuo zabranu rada političkih partija, koja je bila na snazi 30 godina.

1992. - Nakon genetskog testa otiska prstiju, nemački i izraelski izvori saopštili su da je izvesno da je ratni zločinac iz drugog svetskog rata Jozef Mengele (Josef) umro u Brazilu 1979. godine.

1992. - Palestinski lider Jaser Arafat (Yasser) pronađen je živ u Libijskoj pustinji 12 sati nakon avionske nesreće u kojoj su poginula trojica njegovih saputnika.

1993. - Makedonija je primljena u UN.

1996. - SR Jugoslavija i Makedonija potpisale su sporazum o normalizaciji odnosa.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

92,82

93,38

Švajcarska

61,31

61,68

Velika Britanija

103,42

104,04

SAD

70,46

70,89

AMSS

Prema podacima kojima raspolaže AMSS, na celoj teritoriji Srbije su povoljne vremenske prilike i dobra vidljivost.

Aktuelna je blokada saobraćaja na Ibarskoj magistrali kod Preljine. Neizvesno je do kada će ova blokada trajati. Postoje lokalne saobraćajnice kojima se ova blokada može obići. Vozačima koji se kreću iz pravca Beograda ka Užicu (ili obrnuto), preporučujemo da koriste put koji vodi preko Valjeva, Kosjerića i Požege (ili obrnuto). Vozači koji putuju za Kraljevo ili dalje na jug, mogu da koriste ili autoput E-75 do Batočine, a atim preko Kragujevca do Kraljeva i dalje, ka jugu, ili "stari" put Beograd-Topola-Kragujevac-Kraljevo i dalje ka, jugu (odnosno obrnuto).
 Saobraćaj je, na autoputevima E-70 i E-75, kao i na važnijim putnim pravcima, pojačanog intenziteta i obavlja se, uglavnom, nesmetano i po suvim kolovozima.

Radi se na interventnoj popravci mosta preko kanala Dunav-Tisa-Dunav kod Vrbasa, na auto-putu E-75, na deonici Novi Sad-Subotica. Planirano je da radovi budu završeni do 31.05.2009. godine. Za vreme izvođenja radova, saobraćaj će se obavljati usporeno i prema postavljenoj vertikalnoj saobraćajnoj signalizaciji.

Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena vertikalna saobraćajna signalizacija.

U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.