Friday, January 16, 2009

Konačni kraj Bijelog dugmeta

Alen Islamović, Mladen Vojičić Tifa i Željko Bebek, koji su poslednjih godina održavali uspešne koncerte širom sveta nastupajući pod nazivom „Kad bih bio bijelo dugme”, rešili su da se oproste od publike i povuku. Oproštajni koncert održaće ovoga proleća u Beogradu.

Bivši pevači „Bijelog dugmeta” okupljali su na svojim nastupima po dijaspori publiku iz svih bivših republika, od Makedonije do Slovenije, praveći od koncertnih dvorana i hala raspevanu Jugoslaviju u malom.


Na pitanje zbog čega se povlače i da li je razlog to što ih je Goran Bregović tužio zbog korišćenja imena „Bijelo dugme”, Alen Islamović odgovara:
- Preživeli smo i tužbe i udare, atomski udar sleva, pa zdesna… Umorio sam se od svega. Trenutno sam na skijanju u Alpima i trudim se da se baš odmorim od svih tih peripetija i neprijatnosti koje smo nas trojica preživeli. Jedva čekam da dođem u Beograd jer sam se uželeo tog prekrasnog grada, a put nikako da me nanese - kaže Alen i ističe da voli srpsku metropolu jer ga za taj grad vežu samo prelepe uspomene.
- Zbog toga ćemo nas trojica na proleće odsvirati poslednji koncert na turneji i završiti ovu priču baš u Beogradu. Doći ćemo kao vesnici proleća i ljubavi. Koncert ćemo nazvati „Zbogom, Beograde”. Nećemo više nikome da smetamo. Otići ćemo tiho - setno priča Islamović.

Mali koncert Tijane Dapčević

Kao da:






Marionete:




Zemlja mojih snova:



Sve je isto, samo njega nema:

Na današnji dan, 16.01.2009.

1547. U Moskvi za prvog ruskog cara krunisan Ivan IV Vasiljevič.

1908. U Beogradu otvoren hotel Moskva, podignut na mestu kafane Velika Srbija.

1920. U SAD na snagu stupila prohibicija, zabrana proizvodnje i prodaje alkohola.

1927. Umro srpski geograf Jovan Cvijić.

1957. Umro italijanski dirigent Arturo Toskanini.

1969. Češki student Jan Palah izvršio samoubistvo spaljivanjem u centru Praga u znak protesta zbog okupacije Čehoslovačke koju su, po nalogu Sovjetskog Saveza, izvršile članice Varšavskog ugovora u avgustu 1968.

1991. SAD i zapadni saveznici u Zalivskom ratu počeli operaciju Pustinjska oluja, masovnim vazdušnim udarima po vojnim i industrijskim ciljevima u Iraku i Kuvajtu, 19 časova posle isteka ultimatuma Ujedinjenih nacija Bagdadu.

2002. Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio sankcije protiv mreže Al Kaida i ostataka Talibana u Avganistanu i van te zemlje.

2003. Iz svemirskog centra Kenedi na Floridi lansiran šatl Kolumbija. Neposredno pred sletanje na Floridi, 1. februara, posle 16 dana misije, šatl se raspao u plamenu iznad Teksasa. Poginulo svih sedam astronauta, među njima prvi izraelski astronaut Ilon Ramon.

2005. Na izborima u Hrvatskoj predsednik Stjepan Mesić osvojio, u drugom izbornom krugu, novi petogodišnji mandat.

2006. Amerikanac koji je dezertirao iz redova marinaca tokom rata u Vijetnamu, uhapšen je u Teksasu nakon 36 godina bekstva.

Guitar Art festival

Koncert slavnog italijanskog kompozitora Enija Morikonea (81) i simfonijskog orkestra "Roma Sinfonietta", koji će se održati 14. februara u Areni, centralni je momenat 10. Gitar art festivala. Publika će pored izbora najpoznatije filmske muzike, dobiti i ekskluzivu Morikoneovih kompozicija za solo gitaru.

U prvom delu koncerta biće izvedena četiri dela za klasičnu gitaru koja je komponovao sam Morikone, dok će drugi deo obuhvatiti njegovu najpoznatiju filmsku muziku.

Morikone stiže sa svojim simfonijskim orkestrom "Roma Sinfonietta" i solistima - gitaristima Karlom Markioneom i Robertom Fabriom, priznatim sopranom Suzanom Rigači i virtuoznom pijanistkinjom Gildom Butim.
Uz njih će nastupiti i akademski hor "Obilić", sa oko 120 članova pod dirigentskom palicom Darinke Matić-Marović.
Koncert bi trebalo da traje oko dva sata, a od "Mocarta filmske muzike" s pravom se očekuje uzbudljiva fuzija muzike filmova kao što su "Dobar, loš zao", "Bilo jednom u Americi", "Za šaku dolara", "Lolita", "Misija", "Malena", "Nesalomivi"... Možda čak dobijemo i premijerno neki muzički segment, koji Morikone priprema za film "Lenjingrad" Đuzepea Tornatorea (premijera se očekuje ove godine).
Međutim, u skladu sa "zadatom temom" Gitar art festa, poseban akcenat je na njegovim kompozicijama za gitaru.


Beogradska publika imaće priliku da 8. februara ponovo čuje Stinga, ovog puta bez njegovih prepoznatljivih hitova. Naime, Sting će u okviru 10. Gitar art festivala u Sava centru nastupiti sa virtuoznim lautistom Edinom Karamazovim u okviru njihovog zajedničkog albuma i turneje "Songs from the Labyrinth". Ovaj album je 2006. i 2007. bio na prvom mestu Bilbordove liste za klasičnu muziku, a na njemu su pesme proslavljenog elizabetanskog kompozitora Džona Daulenda iz 16. veka koje su pisane za glas i lautu. Album je snimljen u Stingovoj kući i studiju u Toskani.

Vesti za 16.01.2009.

Vlada Srbije preporučila je lokalnim samoupravama da građanima umanje račune za isporučenu toplotnu energiju za period kada nije bilo grejanja zbog gasne krize.

Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas će odlučivati o stend-baj aranžmanu sa Srbijom vrednom oko 520 miliona dolara, najavila je ta finansijska institucija.

Zbog povreda nastalih padom na ledu, u toku 24 sata između srede i četvrtka, medicinsku pomoć zatražilo je 850 ljudi u Urgentnom centru. U čišćenje grada trenutno je uključeno 2.000 ljudi, danas će se priključiti i Vojska Srbije, a u opštinama i mesnim zajednicama građanima će biti podeljeno oko 150 tona soli.

U čast nedavno preminule glumice Sonje Savić, na Velikoj sceni Ustanove kulture "Vuk Karadžić" u subotu, 17. januara, premijerno će biti izvedena plesna predstava "Ona se budi". Predstavu je pripremio Beogradski plesni centar.

Đoković je u polufinalu poražen od Finca Jarka Nieminena rezultatom 2:0 u setovima.

Srpski teniser Nenad Zimonjić i Kanađanin Danijel Nestor plasirali su se u finale ATP turnira u Sidneju.

Kupovni kurs evra 92,74, prodajni 93,29 dinara.

Najviša temperatura danas +2 stepena.

Kursna lista za 16.01.2009.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

92,74

93,29

Švajcarska

62,55

62,92

Velika Britanija

103,88

104,51

SAD

70,07

70,49