Wednesday, December 23, 2009

Kursna lista 23.12.

Zvanični srednji kurs evra 96,44 dinara

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

E M U

96,1547

96,7333

Švajcarska

64,3089

64,6959

Velika Britanija

107,5796

108,2270

SAD

67,4675

67,8735

   

Vesti 23.12.

U Srbiji je od 17. do 21. decembra protiv novog gripa vakcinisano 25.565 ljudi, pokazali su podaci Instituta za javno zdravlje "Batut".

Kako se u saopštenju navodi, zbog radova na proizvodnom pogonu "Vinča", danas od 8 do 23 sata bez vode će ostati potrošači u Vinči i Leštanama. Za najnužnije potrebe za pijaćom vodom obezbeđene su autocisterne.

Čelnici Fijata potpisaće sa vladom Srbije aneks ugovora kojim ta kompanija preuzima većinsko vlasništvo od 67 odsto u kragujevačkoj Zastavi.

Posle skoro 18 godina građani Srbije i Slovenije će zahvaljujući Sporazumu o socijalnom osiguranju ostvariti pravo na penzije koje su zaradili u tim zemljama.

Teniser Novak Đoković proglašen je za najboljeg promotera Srbije na šestoj godišnjoj dodeli nagrada "Najbolje iz Srbije".

Slovenački avioprevoznik "Adrija ervejz" je saopštio da će 1. marta 2010. ponovo uspostaviti redovnu liniju Ljubljana-Beograd.

U Beogradu danas počinje preventivna akcija "Ili piješ ili voziš" kako bi se privukla pažnja javnosti na teške posledice vožnje u alkoholisanom stanju. Akcija se prvenstveno odnosi na mlade, koji su prema najnovijim istraživanjima skloni vožnji u pijanom stanju.

Predstava World gipsy dance u režiji Zorana Jovanovića i izvođenju romskog teatra Suno e Rromengo biće izvedena večeras u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Crvena zvezda pretrpela poraz od Budućnosti 88:77 u 14. kolu NLB lige.

Zvanični srednji kurs evra :  96.44 dinara

Danas malo do umereno oblačno i toplo. Najviša dnevna temperatura 12 stepeni.

Stanje na putevima 23.12.

Prema podacima kojima raspolaže OC AMSS, na celom području Srbije, preovlađuje oblačno vreme, ponegde sa slabom kišom. Vidljivost je zbog magle smanjena na Kopaoniku i u Požeškoj kotlini.
    Zbog porasta dnevnih temperatura došlo je naglog otapanje snega, što je uslovilo veliku količinu vode na kolovozima, pa su mnoga ulegnuća i oštećenja ispunjena vodom, i kao takva veoma teško uočljiva od strane vozača. S toga savetujemo da se vozi krajnje oprezno i pažljivo. Putari upozoravaju i na pojavu velikog broja tzv. udarnih rupa, čija sanacija tek predstoji kada se za to steknu povoljni vremenski uslovi. Na većini putnih pravaca prohodnost je znatno bolja nego predhodnih dana.
    Ovakve vremenske prilike uticale su i na povećan broj odrona na putevima duž klisura i useka, odnosno pored nestabilnih kamenih kosina. Poseban oprez savetujemo na Đerdapskoj i Ibarskoj magistrali, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru, kao i na svim deonicama koje prolaze kroz useke, klisure, zatim na ulascima i izlascima iz tunela.
    Na magistralnim i važnijim regionalnim putevima u nižim predelima kolovoz je mokar.
    U višim planinskim predelima, na prilazima zimskim turističkim centrima i preko planinskih prevoja, ima do još uvek ugaženog snega na kolovozu, a na regionalnim putevima u višim predelima Ivanjičkog kraja ima ga i do 10 cm, pa je obavezna upotreba zimske opreme i lanaca.
    Saobraćaj je, inače, umerenog inteziteta.

    Za kamione sa prikolicom i šlepere važi zabrana kretanja na većem broju saobraćajnica u planinksom kraju.
 
    Za ostale kategorije vozila na ovim putevima obavezna je upotreba zimske opreme, koja je neophodna i na deonici magistralnog puta M-8 Novi Pazar-Sjenica preko Pešterske visoravni, kao i na regionalnim putevima u višim predelima Novog Pazara, Raške i Ivanjice.

Zbog radova na sanaciji udarnih rupa, na kolovozu auto-puta E-75 Beograd-Novi Sad, na deonicama, pre i posle, mosta preko Dunava kod Beške u dužini od 1.500 m, saobraćaj će se u sredu 23.12.2009. god. obavljati usporeno uz moguće kraće zastoje.
    Zbog radova na sanaciji mosta preko Zapadne Morave, na ulazu u Kraljevo, na   magistralnom putu M-23.1 Kragujevac-Kraljevo, preko Vitanovca, saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila. Alternativni putni pravac je Kragujevac- Kraljevo preko Knića i Mrčajevaca. (do 31.12.2009. god.)
    Zbog radova na postavljanju završnog sloja asfalta na magistralnom putu M-23.1 deonica Vitanovac-Kraljevo, 5 kilometara pre Kraljeva, saobraćaj će se, za sve kategorije vozila, obustavlja dva puta dnevno i to u intervalima od 10,00 do 12,00 i od 14,00 do 16,00 časova.(do 31.12.2009. god.)
    Zbog aktiviranog klizišta, na delu magistralnog puta M-21, na obilaznici oko Valjeva, saobraćaj je u prekidu, pa se vozila umseravaju kroz Valjevo.

    Umeren je intezitet saobraćaja na graničnim prelazima, a trenutna zadržavanja  su do 30 minuta.