Tuesday, January 27, 2009

Na današnji dan, 27.01.2009.

1235 - U Trnovu, u Bugarskoj umro je Sava Nemanjić (Sveti Sava), utemeljivač Srpske pravoslavne crkve, države i školstva.

1822 - Na skupštini u Epidauru grčki ustanici proglasili su nezavisnost Grčke, koju je Turska priznala 1829.

1901 - Umro je italijanski kompozitor Đuzepe Verdi, jedan od najvećih muzičkih stvaralaca XIX veka.

1924 - Vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca potpisala je u Rimu pakt o prijateljstvu i saradnji s Italijom i sporazum kojim je Rijeka predata Italiji.

1926 - Engleski pronalazač Džon Logi Berd je u Londonu prvi put javno demonstrirao televiziju.

1945 - Sovjetske jedinice su oslobodile Aušvic, nacistički koncentracioni logor u Drugom svetskom ratu u kojem je ubijeno milion i po ljudi, među kojima više od milion Jevreja. Taj datum obeležava se u Evropi kao Dan holokausta.

1967 - Predstavnici 60 zemalja potpisali su sporazum o zabrani upotrebe oružja za masovno uništavanje u svemiru.

1973 - Potpisivanjem mirovnog ugovora u Parizu završen je Vijetnamski rat i okončano vojno angažovanje SAD u toj zemlji. Glavni pregovarači američki državni sekretar Henri Kisindžer i severnovijetnamski ministar Le Duk To dobili su iste godine Nobelovu nagradu za mir.

1997 - Uoči Svetosavske litije, u kojoj je te godine učestvovalo više od 100.000 ljudi, povukao se policijski kordon u Kolarčevoj ulici u centru Beograda.

2003 - Skupština Srbije usvojila je Ustavnu povelju nove državne zajednice pod imenom Srbija i Crna Gora kao i Zakon o njenom sprovođenju.

2005 - Svetski lideri i preživelli zatvorenici okupili su se u Poljskoj na ceremoniji obeležavanja 60-godišnjice oslobođenja koncentracionog logora Aušvic.

Sundance festival

Pod nazivom Push, film o teškom životu tinejdžerke u Harlemu trijumfovao je na 25. Sandens filmskom festivalu u Park Sitiju, u američkoj državi Juta, osvojivši tri nagrade, uključujući i onu za najbolju američku dramu, i to na osnovu glasova i žirija i publike! Reč je o uzbudljivoj drami o tinejdžerki s viškom kilograma koja odrasta osamdesetih godina u Harlemu, napuštena i zlostavljana od roditelja.

Zasnovan na debitantskom romanu afroameričke pesnikinje Safir, Push je osvojio i specijalnu nagradu žirija za glumu Mo'Nike, koja u filmu igra majku glavne junakinje, saopštili su organizatori ovogodišnjeg Sandensa, na kome je od 15. do 25. januara prikazano ukupno 118 igranih dugometražnih filmova, od kojih je bilo oko 90 svetskih premijera, a stigli su iz dvadesetak zemalja širom sveta.

Veoma cenjen među producentima i velikim holivudskim studijima, Sandens festival poslužio je poslednjih godina kao odskočna daska mnogim filmovima – poput "Little Miss Sunshine", "Hamlet 2"... "Ove godine izbor filmova ne zasniva se na uskoj definiciji, već imamo mešavinu žanrova gde su izbrisane sve geografske, generacijske, društvene, ekonomske i druge granice", rekao je direktor festivala Džefri Gilmor. Inače, zbog ekonomske recesije, mnoge produkcijske kuće ograničile su svoje učešće na ovogodišnjoj manifestaciji... Sajt Sandens filmskog festivala u Park Sitiju je www.sundance.org/festival.

O Svetom Savi


Najmlađi Nemanjin sin Rastko, koji je vladarski presto zamenio monaškom rizom i imenom Sava, u Svetu goru otišao je već pismen i formiran na delima ranohrišćanske, vizantijske i staroslovenske književnosti. U njegovoj lektiri bila su ne samo jevanđelja, Psaltir i Dela apostolska već i besede crkvenih otaca, kao i crkvenopravna literatura.
Monah Sava izdejstvovao je 1219. samostalnost Srpske crkve i bio njen prvi arhiepiskop, s ocem Stefanom Nemanjom osnovao je manastir Hilandar ("srpsku kuću na Svetoj gori"), pomirio svoju zavađenu braću Stefana i Vukana, bavio se diplomatijom, pisao prva književna dela, ustanovio manastirski ustav, otvarao bolnice i škole, a preko Krmčije, u temelje nove države ugradio bogato nasleđe grčko-rimskog prava.
Još od njegovog vremena nijedna ličnost kod Srba nije toliko utkana u svest naroda kao svetitelj Sava. NJegov kult je okupljao sve južnoslovenske narode, a njegovom grobu dolazili su na poklonjenje i katolici i muslimani. Putopisci 16. veka Žan Šesno i Katarin Zeno beleže da muslimani poštuju grob svetitelja i prilaze mu sa strahopoštovanjem.
Premda prvi pisani trag o proslavi Svetog Save datira iz 1734. (u karlovačkoj Srpsko-latinskoj školi), smatra se da je Savindan kao školska slava prvi put slavljen u Zemunu 1812. Proglašenje za školskog patrona bila je u tesnoj vezi s osnivanjem Srpsko-školskog fonda 1. novembra 1812. Po drugim izvorima sveti Sava je proslavljan u Kragujevcu kao školski patron tridesetih godina devetnaestog veka, da bi zvanično proglašenje za školskog patrona usledilo 1840.
Pred kraj 19. veka u Srbiji gotovo da nije bilo škole bez ikone svog patrona. Poznata slika Đorđa Krstića kako sveti Sava blagosilja i podučava srpsku mladež bila je tako popularno da je njena reprodukcija bila dostupna svakoj školi, ustanovi i crkvenom nadleštvu.
Od gotovo stotinak srpskih svetaca, trojica su u crkvenim kalendarima svih pravoslavnih crkava: Simeon, Sava i knez Lazar. Prvi i treći se pominju pod datumom kao kod nas, a sv. Sava 25. januarom, dva dana pre nego kod Srba. Savremeni ruski crkveni kalendari navode "Sveti Sava, arhiepiskop srpski, 1237" (ne 1236), a neki kalendari dodaju "čudotvorac". Unet je i u grčki, antiohijski, aleksandrijski, rumunski, kiparski kalendar, dok Rimokatolička "Bolandista" uključuje sv. Savu i kao svetitelja zapadne crkve, a u beogradskoj katoličkoj katedrali 1988. je oslikana freska sv. Save, kraj svete braće Kirila i Metodija.

Vesti za 27.01.2009.

Gorivo u Srbiji od danas je skuplje za 8,2 dinara po litru.

Ministarka finansija Diana Dragutinović najavila je juče da će od 1. februara biti snižene carinske stope na uvoz robe iz EU, a samim tim biće smanjene i carine na uvoz novih i polovnih automobila s 20 na 10 posto.

U okviru Svetske digitalne biblioteke, koja će biti puštena u rad 21. aprila, kulturu Srbije će predstavljati "Miroslavljevo jevanđelje" i avangardni časopis Zenit, rekao je juče direktor Narodne biblioteke Srbije (NBS) Sreten Ugričić

Radošu Bajiću juče je u svečanoj sali Privredne komore Srbije uručena nagrada za menadžera godine za uspeh koji je postigao sa TV serijom "Selo gori, a baba se češlja".

Naš teniser Novak Đoković je zbog zdravstvenih problema predao meč protiv Endrjua Rodika u četvrtfinalu Australian opena.

Na kraju četvrtfinalne faze Svetskog prvenstva rukometaši Srbije danas se u Zadru sastaju sa Makedonijom.

Košarkaši Crvene zvezde večeras u "Pioniru" igraju protiv Pamese u 1. kolu Top 16 faze Evrokupa.

Kupovni kurs evra 95.37 prodajni 95.94

Najviša temperatura danas 9 stepeni.

Kursna lista za 27.01.2009.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

95,37

95,94

Švajcarska

63,43

63,81

Velika Britanija

101,52

102,13

SAD

72,25

72,68

Oaza na Ustaničkoj

Jelke, koje su do pre neki dan krasile kuće učenika Osnovne škole "Desanka Maksimović", juče su dobile novi dom na okretnici tramvaja, na uglu Ustaničke ulice i Bulevara kralja Aleksandra. Na taj način je realizovana ideja nadležnih iz opštine Zvezdara, udruženja "Šumska vila" i učenika ove osnovne škole da se posadi drvo o kome će deca brinuti i rasti sa njim. Na zelenoj oazi okretnice posađeno je 16 jela.

– Plan je da se u delovima opštine, ali i grada gde nisu uređene zelene površine, posade jele i druge vrste drveća, kako bi se na taj način poboljšao kvalitet života. Ovo je i prilika da se kod dece razvija ekološka svest – rekao je Nenad Nikolić, predsednik udruženja "Šumska vila".

Dečaci i devojčice iz Osnovne škole "Desanka Maksimović" kažu da im ovo nije prvi put da pokušavaju da oplemene svoju okolinu.

– Prošle godine smo imali nameru da u dvorištu škole posadimo ružičnjak. Skupljali smo novac, štedeli i kupili sadnice ruža. Neko ih je vrlo brzo posle sađenja počupao i odneo. Sada smo posadili jelke i nadamo se da ćemo rasti sa njima – kaže Lazar Janković, učenik četvrtog razreda ove škole.

Osim očuvanja zelenih površina, na Zvezdari postoji i ideja da Zvezdarska šuma dobije status zaštićene prirodne sredine.

– Cilj je da deci ostavimo zdraviju sredinu, a to možemo učiniti ako očuvamo postojeće zelenilo. Ovom akcijom, u kojoj deca i njihovi roditelji porodično brinu o nekom stablu, a pomažu im i nastavnici, decu usmeravamo da na najbolji način vode računa o svojoj sredini – objašnjava Miloš Petrović, pomoćnik predsednika opštine Zvezdara.

U sađenju jela učenicima su u pomoć priskočili i radnici "Zelenila Beograd".