Wednesday, June 24, 2009

Greh njene mame


Posle rekordne gledanosti „Ranjenog orla", Zdravko Šotra u petak počinje snimanje nove TV serije po motivima romana Mir Jam. Reč je o poznatom delu „Greh njene mame". Roman će biti ekranizovan u 15 televizijskih epizoda, a snimanje počinje u petak, 26. juna, u selu Brovič kod Obrenovca. U seriji će nastupiti stotinak glumaca, a izvesno je da će muziku komponovati Željko Joksimović. „Želim da napomenem da nismo želeli da se nastavimo na „Ranjenog orla", već će ova serija biti mnogo dramatičnija i kompleksnija“, rekao je Šotra za Press. Prva klapa biće snimljena u obrenovačkom selu Brovič, jer su u tom mestu pronađene mašine iz 30-ih godina prošlog veka koje su još uvek u funkciji, a sa kojima će se snimiti kadrovi vršidbe žita. Snimanje će trajati oko četiri i po meseca, a realizovaće se na nekoliko lokacija širom Srbije. Tim koji je radio „Ranjenog orla" neće se menjati, pa će tako Šotrin pomoćnik biti Miloš Petričić, direktor fotografije Veselko Krčmar, scenograf Dejan Anđelković. U seriji uloge će tumačiti stotinak glumaca, ali njihova imena još nisu saopštena, jer je u toku potpisivanje ugovora.

Na današnji dan

79. Umro je rimski car Tit Flavije Vespazijan, osnivač dinastije Flavija. Za njegove vladavine izgrađen je amfitetar Koloseum u Rimu, najveća građevina te vrste u Rimskom carstvu.

1497. Engleski moreplovac Džon Kebot otkrio je Kanadu i proglasio Severnu Ameriku posedom Velike Britanije.

1509. Henri VIII, drugi monarh iz dinastije Tjudor, krunisan je za kralja Engleske. Tokom vladavine raskinuo je sa Vatikanom i 1534. osnovao Anglikansku crkvu.

1519. Umrla je Lukrecija Bordžija, vojvotkinja od Ferare, kćerka pape Aleksandra VI, mecena umetnika i naučnika u vreme italijanske renesanse.

1798. Turci su u Beogradskoj tvrđavi pogubili grčkog pisca i patriotu Fereosa Konstantinosa Rigasa, poznatog kao Riga od Fere, i još sedam njegovih sledbenikai.

1822. Formirano je prvo beogradsko obščestvo (opština). Obščestvo je biralo varoškog kneza, a knez Miloš Obrenović je imenovao policajce i kmetove.

1901. U Parizu je otvorena prva izložba 19-godišnjeg španskog slikara Pabla Pikasa, koja je oduševila likovne kritičare.

1911. Rođen je argentinski automobilski as Huan Fanđo, petostruki svetski šampion u "Formuli 1".

1912. Na Olimpijske igre u Stokholmu otputovala je prva srpska olimpijska ekipa - atletičari Dušan Milošević i Dragutin Tomašević. Time je ozvaničeno članstvo Srbije u Međunarodnom olimpijskom komitetu, čiji je član postao Svetomir Đukić.

1947. Jedan američki pilot izjavio je da je na nebu video neobičan predmet koji je opisao kao "tanjir koji leti kroz vodu". Posle ovog događaja počeo je da se koristi termin "leteći tanjir".

1960. Jugoslavija, Grčka i Turska su raspustile Balkanski savez, zasnovan na Ugovoru o savezu, političkoj saradnji i uzajamnoj pomoći zaključenom na Bledu 8. avgusta 1954.

1986. Umro je srpski pisac Miroslav Antić, autor "Plavog čuperka", jedne od najpopularnijih zbirki dečjih pesama u novijoj srpskoj književnosti.

Kursna lista 24.06.


 

Zvanični srednji kurs evra:  93.46 dinara

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

93,18

93,74

Švajcarska

62,02

62,39

Velika Britanija

108,89

109,55

SAD

66,12

66,52

Trip at 7

Bend je počeo sa radom 1996. godine u klubu "Magnum" gde su svirali svake srede obrade bendova: Rage aginst the machine, Faith no more, Nirvana, Primus, Red hot chili peppers, Rollins band, itd.
Trip at 7 je počeo stvarati svoje pesme pod uticajem različitih žanrova: džeza, fanka, soula, panka, regea, hard kora, hip-hopa, metala, folka, ska i drugih, te tako postaju "crossover" bend.
Godine 1996. snimaju svoj prvi album u ''Studiju 5'', ali kako nisu imali izdavača, tek nekoliko stotina ištampanih kaseta prodavale su se samo na ulici. Dobrim svirkama i publicitetom koji su stekli na radio stanicama skreću pažnju na sebe, te novembra 1996. izdaju svoj prvi album "Pianissimo", za izdavačku kuću "City Records". Pesme su pisane na srpskom, ali i na engleskom jeziku. Taj album je doživeo veliki uspeh i već u prvom mesecu prodato je 5.000 kopija.
Bend čine dve trube, gitara, bubanj, bas gitara i vokal.
Zbog avangardnog stava i kontraverznih tekstova, bend 357 je u to vreme, iz političkih razloga, bio uklonjen iz medija. Situacija se nije mnogo promenila ni do danas. Bend je i pored tih okolnosti neprestano dobija na publicitetu.
Posle prvog udarca spotom "Cigane", i velikog broja dobrih svirki, izdaju drugi album 1999. godine, "Domaći zadatak". godine 2001. razbili su stekli nove obožavaoce sa trećim albumom, "Trip at 7".
Četvrti CD izašao je 2003. godine, pod naslovom "Iz gazda Žikine kuhinje". Konačno, u martu 2005. predstavili su se publici u pravom svetlu sa (LIVE) albumom "Made in Serbia".
Godine 2007. zaokružili su svoj rad dug 11 godina sa albumom "Najbolje od 357" - plus hit pesma, "Jedna je Srbija"'.
Početkom oktobra 2008. godine bend je počeo sa izradom šestog studijskog albuma pod imenom ''NAJTRAŽENIJI''koji se našao u prodaji od 19. januara 2009. godine.

EMinEM

Rođen je pod imenom Marshall Bruce Mathers III 17.10.1972.god u Kanzas City-u. Nadimak EMinEM je dobio jer je prvo hteo da stavi M&M ali se uplasio da ce ga tuziti, pa je to promjenio u EMinEM. Ustvari njegovo ime pod kojim je nastupio u underground batlle-ovima je Slim Shady.
JEDAN od najzanimljivijih rappera današnjice, Marshall Bruce Mathers, poznatiji kao Eminem, počeo je da se bavi rap muzikom još u osnovnoj školi. U svojoj 12toj godini preselio se u Detroit s majkom. Počeo je da repuje kao dečak u školskoj kantini pred prijateljima, i muzički uspeh je uskoro postala njegova životna ambicija, zbog koje je odustao od škole i radio neko vreme teške fizičke poslove za malu platu.
Nakon što je neko vreme bio u duetu Soul Intent, Eminem je izdao svoj prvi solo album nazvan "Infinite" 1996.. Za ovaj album je rekao: "Taj album mi je pomogao da se odredim kao izvođač, da odaberem svoj stil, da odlučim kako želim da zvučim i kako da se prikažem svetu." Album nije imao veliki komercijalni uspeh, ali je Eminemu značilo iskustvo u snimanju i izvođenju. 1997. Eminem osvaja drugo mesto na freestyle takmičenju, koje je bilo deo Rap Olimpijade koja se te godine održavala u Los Angelesu. Razočaran slabom prodajom albuma "Infinite", Eminem sam finansira i izdaje svoj drugi solo materijal, projekt nazvan "The Slim Shady EP".

Album je bio zapravo napad na lokalnu muzičku industriju i neke ljude iz te branše. "The Slim Shady EP" je izazvao velik interes underground rap scene. Od nastupa u legendarnom rap show programu - The Wake Up Show Eminem je postajao sve popularniji i prisutniji u medijima. Tako ga je jednom prilikom čuo i legendarni rap producent, bivši član N.W.A., Dr. Dre, pri čemu je bio tako oduševljen Eminemovim nastupom da je u roku od dve nedelje potpisao za Dre-ovu etiketu Aftermath.
1999. izašao je singl "My Name Is", na kome je prostački ismejavao svoje roditelje, Pamelu Anderson, i više-manje svakoga koga se setio. "My Name Is" preko noći postao je hit.

Nošen krilima slave, Eminem izdaje "The Slim Shady LP", pri čemu je jedan od producenata albuma bio i sam Dr. Dre. Album je u nedelji izlaska skočio na broj 2 Billboardove top liste albuma. Tekstovi sa "The Slim Shady LP" izazvali su kontroverze, a Eminema je američka "moralna većina" odmah proglasila homofobičnim narkomanom. Pesma "97 Bonnie and Clyde" takođe je izazvala zgražavanje javnosti, jer opisuje imaginarni scenario po kojem Eminem ubija vlastitu ženu."The Marshall Mathers LP" naziv je njegovog drugog solo albuma, koji je objavljen 2000. Album je predstavio singl "The Real Slim Shady", u kojem je Eminem isprozivao sve svoje imitatore, glazbene kritičare i naravno Britney Spears i Christinu Aguileru. Drugi album postigao je fantastičan komercijalni uspeh, uprkos činjenici da je lakši i manje agresivan od "The Slim Shady LP". Kontrast ostalim blažim pesmama na albumu pruža odličan singl "Stan", koji govori o opsednutom agresivnom fanu. U ovoj pesmi je vokale odradila britanska zvezda Dido.
"The Real Slim Shady" i "Stan" bili su apsolutni hitovi, i bez prestanka su se vrteli po radio stanicama. Velik hit bio je i Eminemova saradnja sa Dr. Dre-om na "Forget about Dre", singlu skinutog sa Dre-ovog albuma. Osim komercijalnih uspeha, Emimen je ostao zapažen i po nizu skandala koji ga prate, od dve optužbe za nošenje skrivenog oružja, preko incidenata sa svojom ženom Kim, do činjenice da ga je vlastita majka tužila zbog pretrpljene duševne boli, ali i osvajanja velikog broja MTV-evih nagrada.
Godine 2004. izdaje svoj treci CD pod nazivom "Encore", i sa njim osvaja sve moguće top liste, sa pesmama kao "Mockingbird"," Like Toy Soliders" i pesmom u kojoj ismejava Michaela Jacksona-" Just Lose It".
Dve godine kasnije 2006. god izdaje svoj 4 CD, kompilacijski album "Curtain Call", za koji je planirao i da bude oproštajni i već nakon nedelju dana osvaja prvo mesto na Billboardovoj top listi 200. Sa ovim Cd-om zeleo da prekine karijeru i više se posveti porodici. On u pjesmi "When I'm Gone" govori da Slim Shady-a više neće biti i da on umire to veče...
Uprkos najavama, Eminem objavljuje još dva albuma. 2006. u maju izlazi The ReUp, a 2009. aktuelni Relapse. Za drugu polovinu ove godine najavljen je i Relapse 2.

Christina Aguilera

Kristina Agilera je rođena 18.12.1980. u Njujorku, na Stejten Ajlandu, ali je odrasla uglavnom u Pitsburgu, u Penslivaniji. Još od malena, pokazivala je dar za pevanje i vrlo brzo privukla pažnju medija. 1993. godine je imala prvi značajniji nastup na televiziji, i to u emisiji „Novi klub Mikija Mausa“, na Dizni kanalu. 1998. godine je otpevala pesmu za muziku za Diznijev film „Mulan“. Ova pesma je bila nominovana za „Zlatni globus“ za najbolju originalnu muzičku numeru za film, 1998. godine.
Prvi album, pod imenom „Kristina Agilera“, izdala je 1999. godine. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama, ovaj album je prodat u preko osam miliona primeraka.Sa albuma su se izdvojili veliki hitovi kao što su "Genie In A Bottle","What A Girl Wants","Come On Over Baby(All I Want Is You)" koji su dospeli do prvog mesta američke top liste i "I Turn To You" koji je dospeo do trećeg mesta. 2000. godine je dobila „Gremi“ nagradu: „Najbolji novi umetnik“.Iste godine izdaje svoj prvi album na španskom "Mi Reflejo" koji je bio nominovan za najbolji latino-američki album na "Gremijima".
2001. je sapađivala sa Rikijem Martinom u pesmi "Nobody Wants To Be Lonely" i sa P!nk,Myom i Lil' Kim u jednom od najvećih hitova 2001. pesmi "Lady Marmelade" koja je urađena za film Mulan Ruž (Moulin Rouge).Pesma je postala Kristinin četvrti broj 1 u Americi i za ovu pesmu je osvojila svoj drugi "Gremi" - "Najbolje Pop vokalno izvođenje dueta ili grupe".Iste godine izdala je album "Just Be Free" koji je bio skupina demo pesama koje je snimila pre nego što se proslavila.
2002. izdala je drugi album, „Stript“ (Stripped). Neposredno pošto je album izašao, Agilera se slikala za časopise „Maksim“, „Roling Stoun“ i „Kosmo Girl“, nakon čega je veći deo javnosti posvetio više pažnje njenom izgledu, nego njenim vokalnim kvalitetima.Sa albuma su se izdvojile pesme kao što su "Dirrty"(spot za ovu pesmu je bio zabranjen u nekim zemljama),"Fighter","Can't Hold Us Down" sa Lil' Kim,"The Voice Within" ali najveći hit sa albuma je bila pesma "Beautiful" čiji spot je izazvao skandal zbog ljubavne scene dva muškarca.Pesma govori o tome kako treba prihvatiti sebe takav kakav si,zbog čega je,između ostalog,postala gej himna.Pesma je Kristini osvojila treći "Gremi" za "Najbolje žensko Pop vokalno izvođenje".
2003 je otvorila MTV Video Music Awards sa Madonom,Britni Spirs i Misi Eliot.Nastup je izazvao skandal zbog šokantnog poljupca Madone sa Britni i Kristinom.Kristinin poljubac sa Madonom nije izazvao toliku pažnju kao onaj između Madone i Britni,zbog čega je Kristina bila nezadovoljna.Sredinom 2004. Kristina se povukla iz javnosti,a u žižu javnosti se vratila 2005 a 19. novembra2005 udala se za Džordana Bratmana.
Posle četiri godine Kristina je snimila novi album "Back To Basics" koji je inspirisan džezom, bluzom i soulom 1920-ih, 30-ih i 40-ih. Kristina je htela da snimi ovakav album, jer kako kaže, kad je bila mala, njeni idoli su upravo pevali te vrste muzike, i htela je da približi taj zvuk mlađim generacijama. Prvi singl je pesma "Ain't No Other Man" koja je posvećena njenom mužu. Album u Americi je izašao 15. avgusta, i iako nije nadmašio prodaju prethodnog albuma "Striped-a", može se reći da je izuzetno uspešan. Ali zato je "Back to basics" turneja bila više nego uspešna. Samo u Severnoj Americi zaradila je više od 34 miliona američkih dolara. Na turneji su je pratile Nizlopi, Pussycat dolls i Danity Kane. Turneja se smatra njenom naboljom i najekstravagantnijom do sad.
Očekujemo njen novi album, Light and darkness, koji treba da izađe u septembru 2009.

AMSS

Radio Dedal vam želi srećan put!


 

Prema podacima kojima raspolaže OC AMSS, nema padavina na području naše zemlje.  Magla i niska oblačnosti, smanjuju vidljivost na  Zlatiboru i području Sjenice, dok sumaglicu beležimo u Somboru i Smederevskoj Palanci.
    Na važnijim i frekventnijim putnim pravcima, van gradskih sredina, saobraćaj je umerenog  inteziteta. Vozače očekuju pretežno suvi kolovozi.

     Pred nastupajuću letnju sezonu,  AMS Srbije, u saradnji sa Upravom saobraćajne policije MUP-a Srbije i Asocijacijom tehničkih pregleda, organizuje tradicionalnu akcija, pod nazivom "Ispravno vozilo-bezbedna vožnja", koja će trajati do subote 27.06.2009. Očekuje se da se akcija sprovede na više od 200 linija tehničkih pregleda u Srbiji, gde će svi zainteresovani vozači imati priliku da, potpuno besplatno, provere tehničku ispravnost svojih vozila, uz napomenu da to nisu tehnički pregledi vozila, pa se ne mogu koristiti za registraciju vozila. Činjenica je da se na putevima Srbije dešava veliki broj saobraćajnih nezgoda i da se, iako je najčešći uzrok ljudski faktor, ne sme zanemariti faktor tehničke ispravnosti, odnosno neispravnosti vozila. Nadamo se da će se ovoj akciji  odazvati veliki broj vlasnika motornih vozila. I ovog puta vlasnici vozila kod kojih budu pronađene neispravnosti, neće biti sankcionisani, već će im biti ukazano na nedostatak i potrebu da isti u što kraćem roku otklone.
    Na pojedinim deonicama, na kojima su započeti radovi i gde su prisutni putari sa mehanizacijom, saobraćaj se obavlja prema postavljenoj saobraćajnoj signalizaciji, što od vozača zahteva dodatnu pažnju za volanom.
    Zbog radova na mostu preko reke Crni Timok (most broj 3, neposredno pre ulaska u tunel na deonici Selište-Gamzigradska Banja), na magistralnom putu M-5 Paraćin-Zaječar, saobraćaj se  potpuno obustavlja do ponedeljka, 29.06.2009., do 17,00 časova. Za vreme dok traje potpuna obustava saobraćaja, vozači koji idu iz Paraćina za Zaječar, Negotin ili Knjaževac, mogu da koriste alternativni put od Selišta ka Boru, pa preko Nikoličeva za Zaječar i dalje. Vozači koji idu iz Knjaževca i Zaječara ka Paraćinu, mogu da koriste regionalni put Zaječar-Boljevac, preko Lubnice, i dalje ka Paraćinu.
    U okviru redovnog održavanja autoputa E-75, do 17.07.2009.god, kod petlje Mali Požarevac,  skretanje za Mladenovac, radi se na nadvožnjaku iznad autoputa. Zbog izvođenja radova, zatvorene su brze (preticajne trake) u oba smera autoputa, pa se saobraćaj obavlja zaustavnim i voznim trakama. Na samom nadvožnjaku kolovoz je sužen, pa se vozila naizmenično propuštaju jednom kolovoznom trakom.i.
    Zbog radova na sanaciji mosta preko reke Skrapež, potpuno je obustavljen saobraćaj na obilaznici oko Požege, koja je deo magistralnog puta M-5 Čačak-Užice. Saobraćaj se preusmerava kroz Požegu, a prema najavi putara, na obilaznici oko Požege biće u potpunom prekidu do kraja jula.
    Radi se na sanaciji tunela "Stara Straževica", u okviru rehabilitacije kružnog puta oko Beograda R-251. Zbog radova, ovaj tunel će biti zatvoren za saobraćaj do 03.09.2009.     U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, moguća je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.