Tuesday, February 10, 2009

Info Grocka

Studija stanja vodosnabdevanja opština Sopot, Grocka, Mladenovac, Lazarevac i Obrenovac sa analizom mogućnosti priključenja na beogradski vodovod i Studija integralnog uređenja sliva reke Bolečice predstavljena je juče u našoj opštini . Studije su izradili stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje, Poljoprivrednog i Šumarskog fakulteta, a naručilac ovog posla je Uprava za vode Sekretarijata za komunalne i stambene poslove. Zoran Jovanović, predsednik opštine Grocka, obraćajući se prisutnima istakao je da opština ima velikih problema sa nedostatkom vodovodne i kanalizacione mreže a problem vodosnabdevanja u Grockoj mogao bi da bude rešen priključenjem na beogradski vodovod.

Na Turniru u ragbiju Grocka 2009 na kome je učestvovalo 10 ekipa iz Srbije postignuti su sledeći rezultati. U kategoriji petlića prvo mesto pripalo je ekipi „Dinamo“ iz Pančeva , drugo ragbi klubu „Zaklopača“ i treće „Pobednik 2“ iz Beograda. Najbolji u kategoriji pionira je bila ekipa „Pobednik“ iz Beograda , drugo mesto osvojila je ekipa iz Smedereva „Čelični vojnici“ i treće „Dinamo“ iz Pančeva.

Na današnji dan

1763. Mirovnim ugovorom u Parizu završen Sedmogodišnji rat, prvi oružan sukob svih evropskih sila.

1837. U dvoboju ubijen ruski pisac Aleksandar Sergejevič Puškin, začetnik realizma u ruskoj prozi i jedan od najvećih liričara svetske književnosti.

1891. Zaslugom čuvenog srpskog geologa Jovana Žujovića, na Velikoj školi u Beogradu osnovano Srpsko geološko društvo, jedno od najstarijih naučnih društava u Srbiji.

1901. U Beču umro srpski državnik Milan Obrenović, knez, potom kralj Srbije.

1942. Američki džez-muzičar Glen Miler postao prvi muzičar koji je dobio Zlatnu ploču, za prodaju milionitog primerka kompozicije "Chattanooga Choo Choo".

1947. U Parizu potpisani mirovni ugovori pobednica u Drugom svetskom ratu i bivših saveznika Hitlerove Nemačke.

1996. Kompjuter IBM-a Duboko plavo ušao u istoriju šaha pobedom svetskog prvaka Garija Kasparova.

1998. Umro bivši ministar inostranih poslova Francuske Moris Šuman, tvorac projekta Evropske unije, Šumanovog plana.

2005. Umro televizijski i radijski novinar Milovan Ilić Minimaks.

Vesti

Potpredsednik vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić proglasio je Međunarodnu godinu astronomije 2009. u Srbiji.

Zoološki vrt u Beogradu neće biti privatizovan ni premešten, već će biti gradsko preduzeće, a postoji ideja da na lokaciji na kojoj se nalazi bude i proširen, rekao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

U okviru Gitar art festivala večeras u Kolarčevoj zadužbini: Ksifei Jang (gitara) + Gabrijela Demeterova (violina) i Pavel Stejdl (gitara) od 20 sati.

Ambasador Irana u Srbiji Sejed Morteza Mir Hejdari otvorio je sinoć izložbu slika, iranskih tepiha i ručnih radova u galeriji "Progres", kojom je počela manifestacija Nedelja iranske kulture u Beogradu.

Košarkaši Crvene zvezde gostuju Hemofarmu u trećem kolu druge faze Evrokupa.

Večeras u Nikoziji fudbaleri Srbije se sastaju sa reprezentacijom Kipra.

Kupovni kurs evra 91,82        prodajni 92,37 dinara.

Najviša temperatura danas 11 stepeni.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

91,82

92,37

Švajcarska

60,71

61,08

Velika Britanija

105,94

106,58

SAD

71,45

71,88