Wednesday, March 4, 2009

Na današnji dan

1152. Fridrih I Barbarosa izabran je za nemačkog kralja, nasledivši strica Konrada III.

1193. Umro je Jusuf Saladin, sultan Egipta i Sirije, osnivač dinastije Ejubida, znameniti vojskovođa, koji je 1187. porazio krstaše kod Hatina i osvojio Jerusalim.

1678. U Veneciji je rođen italijanski barokni kompozitor Antonio Vivaldi.

1801. Novoizabrani predsednik SAD Tomas Džeferson postao je prvi američki predsednik inaugurisan u novom glavnom gradu Vašingtonu.

1857. Mirom u Parizu završen je britansko-persijski rat, a šah Persije je priznao nezavisnost Avganistana.

1877. U Boljšoj teatru u Moskvi prvi put je izveden balet "Labudovo jezero" Petra Iliča Čajkovskog.

1933. Frenklin Ruzvelt je položio zakletvu kao 32. predsednik SAD i objavio novi ekonomski program ("New Deal") za savladavanje posledica velike ekonomske krize koja je počela 1929.

1964. Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju o raspoređivanju mirovnih snaga na Kipru.

2002. Lider Demokratskog saveza Kosova Ibrahim Rugova postao je prvi predsednik Kosova pod međunarodnom upravom. Za prvog premijera izabran je funkcioner Demokratske partije Kosova Bajram Redžepi.

2004. U požaru u srpskom manastiru Hilandar na Svetoj Gori izgorelo je dve trećine tog manastirskog kompleksa.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,21

94,77

Švajcarska

63,78

64,16

Velika Britanija

105,64

106,27

SAD

75,4

75,86

Stanje na putevima

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, u većem delu Srbije, povremeno pada slaba kiša koja uslovljava da se saobraćja obavlja po mestimično vlažnim kolovozima. Zbog visokih dnevnih temperatura za ovo doba godine, koje uslovljavaju otapanje snega pored puta, kolovozi su na pojedinim deonicama mokri. Vidljivost je dobra, osim na području Zlatibora, preko Crnog Vrha, Tresibabe,Požege, Podrinja, Srema, širem području Beograda i Smederevske Palanke, gde je smanjena zbog magle na 50-100 metara.
    Zbog mestimično zaostalog snega na kolovozu, od 1-3 cm, zimska oprema je obavezna na svim prilazima Kopaoniku, na putevima koji vode preko Goča, Vlasine, Debelog brda i Bukova, na Goliji, Tari i Divčibarama, na regionalnom putu R-120 Sokobanja-Boljevac preko Rtnja, na Crnom Vrhu, na prilazu Babinom zubu na Staroj planini, na regionalnim putevima u višim predelima Ivanjice, Resavice i Peštera, kao i na regionalnom putu R-119 Koznica-Drenska klisura. Na pomenutim putnim pravcima na snazi je zabrana kretanja kamionima sa prikolicom i šleperima.
    Po izveštajima putara, prohodni su i svi putevi iz 2. i 3. grupe, po redosledu čišćenja i održavanja, na područjima Ivanjice, Novog Pazara, Sjenice i u Timočkoj i Negotinskoj krajini. Na ovim putevima se saobraćaj obavlja uz obaveznu upotrebu zimske opreme.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja, najčešće u vidu udarnih rupa i deformacija na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da voze brzinom koja će im omogućiti da na vreme preduzmu odgovarajuće mere kako bi izbegli oštećenja i deformacije na kolovozu, a time i moguće teže posledice po sebe i ostale učesnike u saobraćaju, kao i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena vertikalna saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku i Grdeličku klisuru.