Monday, February 2, 2009

Gročanski sport

U 4. kolu Zimske lige Beograda u rukometu ORK "Umčari" pobedili su ekipu RK "Kolubara2" iz Lazarevca rezultatom 27:21.

U 15. kolu Prve Srpske lige grupa Centar za košarkaše OKK "Grocka" pobedio je KK " Kolubara" iz Lazarevca rezultatom 83:70. U sledećem kolu košarkaši Grocke igraju sa ekipom "Sava" iz Beograda.

Kuce napadaju…

Broj napada lutalica povećan za 25 odsto u odnosu na 2007. godinu. Dugogodišnji zahtevi Beograđana da gradske vlasti uklone pse lutalice sa ulica očigledno nisu urodili plodom jer je zbog ujeda pasa do sada 95 sugrađana tužilo grad i tražilo naknadu štete u ukupnom iznosu od čak 26.380.000 dinara. A u postupku izvršenja naplate štete od 590.000 dinara nalaze se tri sudska predmeta.

Sugrađani pred sudom traže pravdu uglavnom u vidu novčane nadoknade od 200.000 dinara, mada ima zahteva "teških" i milion i po dinara.

– Mnoge tužbe su neosnovane, od mesta nastanka štete do samih događaja, ali to moramo pred sudom da dokažemo. Uložili smo žalbe i na nedavno završene sudske procese. Na brojne nalaze i mišljenja sudskih lekara imamo primedbe, a nezadovoljni smo i radom sudova – rekao je Strahinja Sekulić, gradski javni pravobranilac.

Beogradskim ulicama prema podacima koje ima grad trenutno luta 4.500 pasa bez vlasnika koji godišnje nasrnu na više od 400 sugrađana, pa se očekuje da će parnični postupci uskoro postati masovniji.

Od prošle godine za rešavanje problema pasa lutalica uloženo je više od 1.000.000 evra. Osnovan je "Info centar" za zaštitu životinja, obezbeđena su sredstva za sterilisanje, vakcinaciju i eutanaziju. Kao dugoročno rešenje problema, Uprava veterine je u saradnji sa brojnim nevladinim organizacijama za zaštitu životinja, osmislila akciju "No kil", koja se zasniva na ideji da se napušteni psi sterilišu i kastriraju, a kojom bi trebalo da se u roku od tri godine reše nedaće sa psima lutalicama.

U toku prošle godine u kafileriji "Ovča" usmrćeno je oko 2.000 agresivnih pasa, dok je više od 4.000 sterilisano, obeleženo i pušteno na ulicu.

Broj napada je, ipak, u odnosu na prethodnu godinu, kako kazuje Elvir Burazerović, predsednik Organizacije za poštovanje i brigu o životinjama "Orka" skočio za 25 odsto, a razlog je nesprovođenje gradske strategije za rešavanje problema napuštenih pasa.

Na današnji dan, 02.02.2009.

1536. Španski istraživač Pedro de Mendosa osnovao je na ušću reke La Plata grad Buenos Ajres, glavni grad Argentine od 1880.

1709. Škotski mornar Aleksander Selkrik izbavljen je s pustog pacifičkog ostrva na koje je 1704. prispeo posle brodoloma. Njegova priča inspirisala je Danijela Defoa da napiše roman "Robinson Kruso".

1834. Srpski knez Miloš Obrenović objavio je treći hatišerif turskog sultana Mahmuda II, kojim je uobličen politički status i pravni karakter Kneževine Srbije.

1848. Mirom u gradu Gvadelupe Idalgo okončan je dvogodišnji rat Meksika i SAD. Poraženi Meksiko ustupio je SAD Teksas, Novi Meksiko, Arizonu i Kaliforniju.

1878. Grčka je objavila rat Turskoj.

1907. Umro je ruski hemičar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev, koji se uvrstio među najistaknutije naučnike svoga vremena otkrićem periodičnog sistema hemijskih elemenata.

1924. Umro je srpski pisac Aleksa Šantić.

1970. U 97. godini umro je engleski filozof, matematičar i pisac Bertrand Rasel.

1986. U kneževini Lihtenštajn žene su prvi put glasale na parlamentarnim izborima.

1990. Južnoafrički predsednik Ferdinand de Klerk je ukinuo zabranu Afričkog nacionalnog kongresa Nelsona Mandele.

1996. Umro je američki filmski glumac i igrač Džin Keli, zvezda holivudskog mjuzikla "Amerikanac u Parizu", "Ples na kiši".

2002. Holandski princ Wilem-Aleksander oženio se Maksimom Zoreguietom, Argentinkom, čiji je otac bio pripadnik hunte, i time oživeo tradiciju kontroverznih brakova holandske kraljevske porodice.

2005. Umro je Maks Šmeling, bokserska legenda i prvi Evropljanin šampion sveta.

2007. Umro je pijanista Džo Hanter, dobitnik tri muzičke nagrade "Gremi".

Prvi pravoslavni strip u Srbiji

Prvi pravoslavni strip u Srbiji, čiji je autor ikonopisac i ilustrator kniga za decu Todor Mitrović, odštampan je u Vranju, pod pokroviteljstvom Balkanskog kulturnog centra i Eparhije Vranjske.Strip je rađen u duhu neovizantijske umetnosti, i u tom smislu je potpuno inovativan projekat za Srbiju, ali i za ceo pravoslavni svet."Za sada imamo samo pozitivne reakcije, a videćemo kako će se stvari dalje odvijati", rekao je Mitrović. Prva sveska u okviru pravoslavne strip edicije je "Rođenje Hristovo", a prema rečima Mitrovića, planirano je da budu objavljivane dve sveske godišnje. Mitrović je istakao da je strip u duhu tradicije crkvenog slikarstva tek počeo da se distribuira u Vranju, gde je interesovanje značajno, ali i da je planirano da se strip prodaje u celoj Srbiji.

Kursna lista za 02.02.2009.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,43

95

Švajcarska

63,66

64,05

Velika Britanija

106,68

107,32

SAD

74,19

74,63

Vesti za 02.02.2009.

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila sinoć da će 400 miliona evra od prodaje Naftne industrije Srbije (NIS) biti uplaćeno Srbiji danas.

Podrška Svetske banke Srbiji biće povećana za 300 miliona dolara, pri čemu će dve trećine novca biti uloženo u infrastrukturu, a ostatak sredstava namenjen je prosveti i nauci, rekao je sinoć potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Gradski prevoz u Beogradu od juče je skuplji za oko 30 odsto.

Glumac Vlastimir Đuza Stojiljković je ovogodišnji dobitnik nagrade "Zlatni ćuran za životno delo", priznanja koje dodeljuje pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja "Dani komedije" u Jagodini.

Košarkaši Partizana su bez problema pobedili FMP rezultatom 78:67

Evropski kup u umetničkom klizanju pod nazivom Skate Helena održaće se u Beogradu od 11.do 15. februara, najavio je Klizački savez Srbije.

Kupovni kurs evra 94,43        Prodajni 95 dinara.

Najviša temperatura danas 7 stepeni

Skuplji prevoz

Gradski prevoz u Beogradu od juče je skuplji za oko 30 odsto. Cena karte kupljene na trafici sada iznosi 42 dinara, a u vozilima GSP-a 80 dinara.
Pretplatne markice za zaposlene će umesto 1.620 dinara koštati 2.236 dinara. Mesečne povlastice za srednjoškolce, studente i ostale povlašćene kategorije iznosiće 966 dinara, a za osnovce 506. Za kartu u noćnom prevozu građani će morati da izdvoje 100 dinara.
Poskupeo je i prigradski prevoz za oko 25 odsto, pa karta u vozilima Laste, u zavisnosti od zone putovanja, košta od 90 do 285 dinara. Mesečna povlastica za zaposlene košta od 2.706 do 4.894 dinara.
Markice za januar važe do 5. februara. Pojedinačne karte kupljene pre poskupljenja važiće do 15. februara, posle čega se mogu uz doplatu zameniti.