Tuesday, February 17, 2009

Sneg u Beogradu

Radnici "Beograd puta" iskoristili su praznične dane kada, po pravilu, na ulicama nema mnogo vozila, da temeljno očiste sneg sa svih saobraćajnica. Punom parom radile su i ostale komunalne službe, tako da je beli pokrivač uklonjen i sa većine trotoara.

Najpre su detaljno očišćene sve ulice kojima prolaze vozila javnog prevoza, kao i najuže gradsko jezgro. Posle toga su putari počeli da uklanjamo sneg i iz sporednih ulica. Kžu da su očišćena i sva prigradska naselja u kojima je situacija bila kritična, pa sada vozila "Laste" i Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" nesmetano saobraćaju.

U ovom preduzeću tvrde da će i narednih dana ekipe Zimske službe raditi pojačanim kapacitetom. Angažovali su, kažu, čak 97 velikih kamiona s raonicima i posipačima, kao i 19 multikara – najmodernijih vozila za čišćenje snega, dok na regionalnim putevima radi 21 ekipa.

Trebalo bi naglasiti da se nadležnost Beogradputa završava se na kolovozima, dok su ostala javna preduzeća zadužena za uklanjanje snega sa autobuskih stajališta, stepeništa i iz parkova, kao i da su i sami građani dužni da očiste trotoare ispred ulaza u zgrade i radnje.

Za one koji to ne čine predviđene su visoke kazne. Tako je za preduzeća i pravna lica propisana kazna od 5.000 do 500.000 dinara, dok kazna za građane iznosi 2.500 dinara.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

93,52

94,09

Švajcarska

62,97

63,35

Velika Britanija

105,07

105,7

SAD

73,96

74,4

AMSS

Prema podacima kojima raspolaže AMSS, snežne padavine su uglavnom prestale, sem, na području Stare planine gde provejava slab sneg. Vetar je prestao da duva na području timočke i negotinske krajine, a i vidljivost je na svim putevima dobra.
    Kolovozi su na magistralnim putevima u nižim predlima suvi. Zbog mogućeg mraza i nižih jutarnjih temperatura, realna je mogućnost pojave poledice i pored redovnih intervencija zimskih službi. Zbog toga savetujemo vozačima sporiju vožnju, puni oprez za volanom i  držanje većeg odstojanja između vozila.
    Na regionalnim putevima u višim predelima, kao i na prilazima zimskim turističkim centrima ima do 5 cm ugaženog snega na kolovozu.
    Na regionalnim putevima koji spadaju u 3. grupu po redosledu čišćenja i održavanja, ima do 10 cm snega na kolovozima, zbog čega vozila moraju obavezno da imaju lance.
    Zimska oprema obavezna je na prilazima Kopaoniku, Goču, Goliji, Tari, Divčibara, Babinom zubu i ostalim zimskim turističkim centrima. Bez zimske opreme se ne može ni preko Rtnja, Debelog brda, Kameničkog brda, Slatine, i Bukova, na svim putevima u višim predelima Sjenice, Novog Pazara, Raške, Tutina, na području Žagubice, Despotovca, Resavice, na regionalnim putevima Ivanjice, i na regionalnom putu Koznica-Drenska klisura. Na pomenutim putnim pravcima na snazi je zabrana kretanja kamionima sa prikolicom i šleperima.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja, na kolovozima.

   U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku i Grdeličku klisuru.

U Beogradu je oblačno, bez padavina.  Kolovozi su pretežno suvi, na manje prometnim ulicama ima mestimično snega. Temperatura u 7 časova je  -1 stepen.