Thursday, January 8, 2009

Tap 011







Romantika “down under”

Film reditelja Baza Lurmana u kojem naslovne uloge tumače Nikol Kidman i Hju Džekmen "Australija", premijerno će biti prikazan danas u bioskopu Centar "Sava".


"Australija" je epska romantična avantura, smeštena u eksplozivno vreme uoči Drugog svetskog rata. Radnju filma pokreće lejdi Sara Ešli, tvrdoglava pripadnica britanskih viših slojeva koja kreće u potragu za svojim suprugom i nađe se u sred meteža i avanture neverovatnije od njene najluđe mašte.

Njen nevoljni vodič kroz negostoljubiva prostranstva nove zemlje postaje Drover, prekaljeni stočar, grub onoliko koliko je Sara prefinjena. Njihovu duboku netrpeljivost ublažava tragedija na Sarinom imanju, kada ona preuzima brigu o siročetu po imenu Nula.

Džoni ponovo među nama

Fanovi "Azre" i lika i dela Džonija Štulića konačno će saznati čime se bavi otkako ih je napustio! Naime, nekadašnji vođa kultne zagrebačke grupe i rok pesnik Branimir – Džoni Štulić pripremio je čak 12 novih knjiga, navodi njegov izdavač, nedeljnik "Vreme".
Među novim Štulićevim naslovima, koji se pre više od 15 godina povukao iz sveta muzike, a potpuno od javnog života otkad živi povučeno u Holandiji, najavljuje se zbirka Štulićevih sećanja i osvrta "Smijurijada", kao prošireno izdanje pre nekoliko godina objavljene knjige poezije "Smijurija u mjerama".

Novo lice velikog balkanskog trubadura otkriće se i kroz njegove mnogobrojne prevode.

Autor jugoslovenskih rok klasika "Balkan", "A šta da radim" i "Lijepe žene prolaze kroz grad" sastavio je "prema svim dostupnim antičkim izvorima" svoj životopis Aleksandra Velikog "Aleksandrijada". "Vreme" najavljuje i Štulićevo viđenje "Epa o Argonautima", "Trijadu" koja se sastoji od "Knjige puta i vrline" Lao Cea i "Smijurije od puta" Džena Luana i Empedoklovih spisa i fragmenata, kao i "Govorili su o Džoniju" u vidu "poučnog izbora novinskih tekstova o 'Azri' i Štuliću u jugoslovenskoj štampi od 1977. godine naovamo". Muzike, ovoga puta, od Džonija nema.



Na današnji dan, 08.01.2009.

1297. Italijanski plemić Frančeskino Grimaldi u Monaku uspostavio dinastiju Grimaldi, i danas na vlasti.

1324. Umro italijanski istraživač Marko Polo, najpoznatiji evropski srednjovekovni putnik.

1642. Umro italijanski astronom, fizičar i matematičar Galileo Galilej, čija su istraživanja postavila temelje modernoj mehanici i fizici.

1679. Francuski istraživač Rober Kavelije de la Sal otkrio vodopade Nijagare.

1807. Ustanici u Prvom srpskom ustanku zauzeli Kalemegdansku tvrđavu, u koju su se Turci sklonili po zauzimanju Beograda 12. decembra 1806. Beograd posle 380 godina ponovo postao prestonica srpske države. Šest godina kasnije, po slomu ustanka, Turci ponovo osvojili Beograd.

1935. Rođen američki muzičar Elvis Aron Prisli, tzv. Kralj roka, izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina XX veka. Prodao više od 150 miliona ploča i igrao u dvadesetak filmova. Umro 1977. od prekomerne upotrebe alkohola i droge.

1942. Rođen Stiven Hoking, engleski fizičar. Reputaciju jednog od vodećih svetskih naučnika XX veka stekao po objavljivanju knjige o poreklu univerzuma "Kratka istorija vremena".

1959. General Šarl de Gol postao prvi predsednik Pete republike Francuske.

1996. Umro francuski političar i državnik Fransoa Miteran, prvi socijalista izabran za predsednika Francuske, 1981. U Drugom svetskom ratu bio je jedan od vođa francuskog Pokreta otpora, od 1971. lider Socijalističke partije.

2003. Skupština Crne Gore izabrala novu vladu Crne Gore, s premijerom Milom Đukanovićem na čelu.

2004. Britanska kraljica Elizabeta najvećem brodu na svetu, namenjenom za krstarenje i dugom 345 metara, dala ime Kraljica Meri. Brod vredan 800 miliona dolara.

Kusta

Drugi međunarodni filmski festival Kustendorf zvanično počinje danas u Drvengradu, na Mokroj gori, premijerom dugometražnog dokumentarnog filma "Maradona" reditelja i scenariste Emira Kusturice.

Svetska premijera te špansko-francuske produkcije o životu i radu slavnog i kontraverznog fudbalera Diega Armanda Maradone bila je u maju 2008. na festivalu u Kanu.

Do 14. januara, u organizaciji Kusturičine producentske kuće "Rasta film internacional" i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, na Kustendorfu će biti prikazano 46 filmova, održan niz radionica i predavanja, a najavljen je i atraktivan muzički program.
Glavnu, takmičarsku selekciju čine radovi 35 studenata filmskih škola iz 16 zemalja. Oni će sve vreme festivala biti gosti Drvengrada i pohađati radionice.
Nagrade - Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje dodeliće žiri čija je predsednica glumica Anica Dobra, a članovi su producent Karl Baumgartner iz Nemačke i direktor kinoteke u Bolonji Djanluka Farineli.

Glavni gost festivala je američki reditelj i scenarista Džim Džarmuš koji će održati tri master klasa. U programu "Retrospektiva velikana" biće prikazani njegovi filmovi "Odavno mrtav", "Pod rukom zakona", "Slomljeno cveće" i "Čudnije od raja".

Prema zamisli Kusturice, koji je direktor i selektor festivala, Kustendorf je nekomercijalna manifestacija sa ciljem da ustanovi kvalitet kao ideju, a ne kvantitet" i da stvori "mitsko kulturno mesto na kojem je centralna ličnost - autor".

U programu "Savremene autorske tendencije", posle "Maradone" biće prikazani "Glad" britanskog reditelja Stivena Mekvina, "Tulpan" Sergeja Dvorcevoja, "Tri majmuna" turskog reditelja Nurija Bilgea Čejlana, "Gomora" italijanskog reditelja Matea Goronea, "W" američkog reditelja Olivera Stouna.

Na zatvaranju festivala biće prikazana skraćena verzija "Otvaranja Letnjih olimpijskih igra 2008" u režiji Žanga Jimoua.

Fest ’09.

Međunarodni filmski festival Fest ove godine biće održan od 20. februara do 1. marta, najavili su organizatori ove popularne manifestacije.
Ostvarenja nagrađivana tokom protekle godine na međunarodnoj sceni, filmovi poznatih autora, ali i debitanata, svetski hitovi, kao i produkcije i manjih kinematografija prikazivaće se u nekoliko programskih celina, u više dvorana.
Pored toga, Fest će po četvrti put imati svoj takmičarski program nazvan "Evropa izvan Evrope", sa desetak filmova u produkciji evropskih zemalja koje nisu članice Unije i zemalja koje geografski nisu u Evropi, ali imaju kulturne i istorijske veze.

Kursna lista za 08.01.2009.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS
PRODAJNI
KURS

Evropska unija

92,79

93,35

Švajcarska

61,92

62,29

Velika Britanija

102,43

103,04

SAD

67,98

68,39


Vesti za 08.01.2009.

Srbija u potpunosti bez ruskog gasa. Počela prva isključenja individualnih korisnika. Mazuta za sada dovoljno. Evropska unija najavila pomoć zapadnom Balkanu i energičnu intervenciju prema Rusiji i Ukrajini.

Naftni derivati u Srbiji jeftiniji su od juče u proseku za 5,45 dinara po litru.

Uprava JP "Ada Ciganlija" upozorila je da je Savsko jezero delimično prekriveno ledom koji je promenljive debljine i puca, pa je kretanje po njemu zabranjeno jer postoji velika opasnost od propadanja i davljenja.

Drugi međunarodni filmski festival Kustendorf zvanično počinje danas u Drvengradu, na Mokroj gori, premijerom dugometražnog dokumentarnog filma "Maradona" reditelja i scenariste Emira Kusturice.

Spektakularna romantična avantura "Australija" u režiji Baza Lurmana sa Nikol Kidman i Hjuom Džekmenom premijerno će biti prikazana večeras u "Sava centru".

Srpski teniser Nenad Zimonjić i Kanađanin Danijel Nestor pobedili su danas u četvrtfinalu dubla na turniru u Dohi Poljaka Lukasa Kubota i Rusa Dmitrija Tursunova sa 2:0.

Košarkaši Crvene Zvezde savladali belgijski Šarlroa (91:93) u 5. kolu Evrokupa.

Košarkaši Partizana su sinoć ostvarili četvrtu pobedu u Evroligi, dobivši PaniOnios – 80:57

Evro prema srednjem kursu Narodne banke Srbije vredi 93,06 dinara, što je najniža vrednost dinara prema evru od kada je uvedena valuta EU.

Najviša dnevna temepratura -2 stepena.