Thursday, February 19, 2009

Na današnji dan

1473. Rođen poljski naučnik Nikola Kopernik, tvorac heliocentričnog sistema i utemeljitelj moderne astronomije.

1674. Potpisan Vestminsterski ugovor, kojim je okončan englesko-holandski rat, a Nova Nizozemska, područje današnjeg Njujorka, pripala Engleskoj.

1797. Papa Pije VI potpisao Tolentinski ugovor s Napoleonom Bonapartom. Bolonja, Romanja i Ferara pripale Francuskoj.

1861. Carskim manifestom i Zakonom o pravnom položaju seljaka car Aleksandar II ukinuo kmetstvo u Rusiji.

1922. U Zagrebu izašao prvi broj lista Borba, iza kog je stajala ilegalna Komunistička partija Jugoslavije.

1959. Velika Britanija, Grčka i Turska u Londonu potpisale sporazum o nezavisnosti Kipra, na kom je godinama trajao ustanak protiv britanske kolonijalne vlasti.

1977. U Bukureštu potpisan jugoslovensko-rumunski sporazum o daljem zajedničkom korišćenju Dunava i izgradnji hidrocentrale Đerdap 2.

1992. U Južnoj i Severnoj Koreji stupili na snagu sporazumi o zabrani nuklearnog oružja na Korejskom poluostrvu.

2008. Kubanski predsednik Fidel Kastro, legenda kubanske revolucije i svetska politička figura, povukao se sa čelnih funkcija u zemlji na kojima je bio od 1959. godine.

Vesti

U nastojanju da postane zaštićeni spomenik Centra za svetsku baštinu, Đavolja varoš zauzeo prvo mesto u Evropi, a 11. u svetu posle završetka prvog kruga internet glasanja.
Penzioneri stariji od 65 godina, koji primaju penzije niže od republičkog proseka, od 1. marta će imati pravo na besplatan prevoz u vozilima javnog gradskog prevoza na području Beograda u dnevnom saobraćaju.
Primena odredbi Strategije za podsticanje rađanja u Srbiji, usvojene pre više od godinu dana, najverovatnije će biti odgođena zbog svetske ekonomske krize.
Svoje najveće priznanje za doprinos svetskom filmu - Zlatni pečat, Jugoslovenska kinoteka dodeliće britanskom glumcu Rejfu Fajnsu i poljskom reditelju Ježiju Skolimovskom, potvrđenim gostima ovogodišnjeg 37. izdanja Festa.
Košarkaši Partizana i Hemofarma se sastaju u polufinalu kupa Srbije pošto su u Nišu pobedili Vojvodinu i Borac iz Čačka.
Troicki i Zimonjić posle jučerašnjih pobeda nastavljaju učešće na Gemaks turniru u Beogradu, a Ana Ivanović se plasirala u četvrtfinale turnira u Dubaiju.
Kupovni kurs evra 94.25; prodajni 94.81 dinara
Najviša temperatura danas -1 stepen.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,25

94,81

Švajcarska

63,75

64,14

Velika Britanija

106,79

107,44

SAD

74,87

75,32

Stanje na putevima

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, sneg umerenog do jakog inteziteta, praćen  udarima severnog vetra, pada na gotovo celom području Srbije, osim na severu Vojvodine, gde trenutno nema padavina.
    Vidljivost je, smanjena u višim predelima zbog vejavice i niske oblačnosti na 50-100 metara.
    Na auto-putu od Beograda ka Nišu, Novom Sadu i Šidu, ima oko 1 cm mestimično raskvašenog snega na kolovozu. Na magistralnim putevima u nižim predelima ima od 1-3 cm snega na kolovozu, dok na regionalnim putevima,  ima i do 5 cm ugaženog snega na kolovozu, zbog čega je upotreba zimske opreme obavezna, a saobraćaj je jako otežan i usporen. Zbog toga je neophodna znatno pažljivija vožnja, uz držanje većeg odstojanja između vozila.
    Zbog vremenskih neprilika i neopreznih vozača, situacija se na mnogim putevima menja iz sata u sat i često dolazi do kraćih i dužih prekida saobraćaja, kako bi putari mogli da uklone sa kolovoza sneg ili snežne nanose, odnosno, kako bi pojedine deonice bile raskrčene posle učestalih lakših i težih udesa. Zbog toga je neophodna maksimalna strpljivost i tolerantnost svih učesnika u saobraćaju, a bez preke potrebe ne treba kretati na put.
    Preko planinskih prevoja duva jači vetar, koji, i pored redovnih intervencija putara, dodatno otežava saobraćaj, jer stvara snežne nanose. Zbog toga savetujemo vozačima sporiju vožnju, puni oprez za volanom i  držanje većeg odstojanja između vozila, uz obaveznu upotrebu lanaca.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima i upozoravaju sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena vertikalna saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku i Grdeličku klisuru.

U Beogradu se zbog snega saobraćaj odvija usporeno ali nema većih zastoja, kažu u Javno-komunalnom preduzeću "Beograd put".