Tuesday, June 2, 2009

Najbolji je TWILIGHT


Vampirska romansa osvojila je pet nagrada na dodeli MTV filmskih nagrada u Los Anđelesu.

"Sumrak" je osvojio priznanja za najbolji film, najbolji poljubac, scenu borbe, najbolju glavnu žensku ulogu (Kristin Stjuart) i najboljeg debitanta (Rob Patison).

Priznanje za najboljeg negativca otišlo je posthumno Hitu Ledžeru, dok je najbolja komična uloga Džim Keri u filmu "Yes man".

Za najbolju filmsku pesmu proglašena je numera "The climb" tinejdžerske zvezde Majli Sajrus, iz filma "Hana Montana".

U novoj kategoriji najkonfuznijeg momenta ("WTF") trijumfovala je Ejmi Puler, za scenu uriniranja u lavabo u filmu "Baby mama".

Na današnji dan

1740. Rođen francuski pisac Donasjen Alfons Fransoa de Sad, poznat kao Markiz de Sad.

1771. Rusija u ratu s Turskom preuzela poluostrvo Krim.

1882. Umro italijanski revolucionar Đuzepe Garibaldi, vođa pokreta za nezavisnost i ujedinjenje Italije.

1904. Rođen američki olimpijski šampion i filmski glumac Džoni Vajsmiler. Prvi uspeo da 100 metara prepliva za manje od minut. Osvojio tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1924. i dve 1928. Poznatiji kao tumač glavne uloge u filmovima o Tarzanu.

1924. Kongres SAD priznao državljanstvo Indijancima, starosedeocima na teritoriji na kojoj su stvorene SAD.

1940. Rođen grčki kralj Konstantin II, poslednji monarh Grčke.

1949. Država Transjordanija promenila naziv u Hašemitska Kraljevina Jordan.

1953. Engleska kraljica Elizabeta II krunisana u Vestminsterskoj katedrali u Londonu. Prvo krunisanje koje je prenosila televizija.

1955. Jugoslovenski i sovjetski lider Josip Broz Tito i Nikita Hruščov potpisali Beogradsku deklaraciju, kojom su normalizovani odnosi SFRJ i Sovjetskog saveza, narušeni rezolucijom Informbiroa 1948.

1966. Američki vasionski brod Servejer izveo prvo uspešno meko spuštanje na Mesec i počeo da šalje prve slike Mesečeve površine.

1983. Sovjetski savez sa satelita u Zemljinoj orbiti lansirao novu vasionsku sondu za istraživanje Venere.

1987. Umro španski gitarista Andres Segovija.

1999. Žene Japana izborile se za pravo upotrebe pilula za kontracepciju, tri decenije pošto se pilula pojavila na Zapadu.

2000. Glavna tužiteljka Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu Karla del Ponte izjavila u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da nema osnova za pokretanje istrage o ratnim zločinima NATO-a tokom bombardovanja Jugoslavije 1999.

2001. Vlada Kolumbije i pobunjenici, pripadnici levičarskog pokreta FARC, potpisali sporazum kojim je dozvoljena prva razmena zatvorenika u 37 godina dugom ratu.

Kursna lista


Zvanični srednji kurs evra: 94.26 dinara

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

93,98

94,54

Švajcarska

61,99

62,36

Velika Britanija

109,06

109,72

SAD

66,37

66,77

Vesti

Evropska komisija pre saopštavanja stava o zemljama koje su najbolje napredovale ka belom šengenu mora da sačeka stavove država članica EU.
Republički zavod za statistiku saopštio je da su cene robe i usluga u Srbiji u maju u proseku više za 1,5 odsto u odnosu na prethodni mesec, pri čemu su cene robe više za 2 odsto, dok su cene usluga povećane za 0,3 odsto.
Države članice Okvirnog sporazuma o slivu Save potpisale su juče u Beogradu Protokol o sprečavanju zagađenja te reke tokom plovidbe.
Pri kabinetu gradonačelnika Beograda obrazovano je savetodavno telo osoba sa invaliditetom, čiji je zadatak da se na što efikasniji način unapredi položaj ovih sugrađana.
Žiri 18. međunarodnog filmskog festivala "Zlatni vitez" u ruskom gradu Lipecku dodelio je u kategoriji umetničkog filma istoimenu nagradu i diplomu srpskom reditelju Goranu Markoviću za njegov film Turneja.
Pop pevačica Aleksandra Kovač održaće koncert 12. juna u 21 čas u bašti SKC.
Takmičarski festival domaćeg igranog filma u Sopotu - 38. Sofest biće održan od 2. do 6. jula, i na njemu će učestvovati deset novih srpskih filmova.
Jelenu Janković juče je u osmini finala Rolan Garosa porazila rumunska teniserka Sorana Kirstea - 1:2. U konkurenciji je od naših ostao samo Nenad Zimonjić, koji s Danijelom Nestorom danas igra meč četvrtfinala muških parova s ruskim dublom Igor Kunjicin – Dmitri Tursunov.
Zvanični srednji kurs evra: 94.26 dinara
Danas oblačno i kišovito. Najviša temperatura biće 17 stepeni.

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS Na području Srbije preovlađuje oblačno, prohladno vreme povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima koji uslovljavaju mokre kolovoze. Prema prognozi meteorologa, lokalne nepogode praćene gradom, jakim vetrom i većom količinom padavina očekuju se na jugu i istoku naše zemlje. Magla smanjuje vidljivost preko Crnog Vrha, na putu Bor-Žagubica, na Zlatiboru i na području Leskovca.

    Na važnijim i frekventnijim putnim pravcima, saobraćaj je umerenog inteziteta.

    Zbog obilnih padavina tokom predhodnog dana, kolovozi su uglavnom mokri, a kolotrazi i ostala udubljenja na putu su ispunjena vodom i teže uočljiva, zbog čega vozačima savetujemo maksimalni oprez za volanom, sporiju i oprezniju vožnju, koja je potpunosti prilagođena datim uslovima na putu, kao i držanje većeg rastojanja između vozila.
    Zbog ozbiljnih oštećenja mosta preko reke Skrapež i radova na njihovoj sanaciji, potpuno je obustavljen saobraćaj na obilaznici oko Požege, koja je deo magistralnog puta M-5 Čačak-Užice. Saobraćaj se preusmerava kroz Požegu, prema postavljenoj vertikalnoj saobraćajnoj signalizaciji, pa vozače upozoravamo da voze oprezno i da u potpunosti poštuju sva upozorenja i ograničenja. Saobraćaj na obilaznici oko Požege će, prema najavi putara, biti u potpunom prekidu do kraja jula.
    Zbog većeg odrona, saobraćaj je u potpunom prekidu na regionalnom putu R-113 Pecka-Ljubovija. Ekipe putara su na licu mesta, a normalizacija saobraćaja se očekuje tokom dana.
    Radi se na sanaciji tunela "Stara Straževica", u okviru rehabilitacije kružnog puta oko Beograda R-251. Zbog radova, ovaj tunel će biti zatvoren za saobraćaj do 03.09.2009.   

   U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, moguća je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.