Tuesday, April 21, 2009

INFORMATIVNA SLUŽBA OPŠTINE GROCKA


 


 

Udruženje žena Begaljice učestvovalo je na Petom međunarodnom Vaskršnjem Etno festivalu u Ponjani. Učesnici festivala su bili udruženja iz Makedonije, Republike Srpske, Grčke i Srbije. U takmičarskom delu festivala Udruženje žena Begaljice osvojili su prvo mesto za najuređeniji štand i treće mesto za Uskršnju tortu koju je napravila Slavica Simeunović. Još jedno prvo mesto pripalo je u revijalnom delu festivala kada su domaćice osvojile nagradu za lepotu i šarm. Na ovoj manifestaciji učestvovalo je 106 udruženja što se smatra još većim uspehom žena iz Begljice koje godinama osvajaju prva mesta na etno festivalima u zemlji i inostranstvu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------


 

U Centru za kulturu Grocka u toku je izložba mladih umetnika Mirjane Radovanović i Denisa Dimovskog koji su osvojili nagradu umetničkog žirija na prvoj izložbi malog formata pod nazivom" Ispitivanja" . Izložba se može pogledati od 10 do 20 časova svakog dana a otvorena je do 9 maja. U Centaru za kulturu Grocka u okviru manifestacije Dani Beograda otvorena je i izložba Terratorija -Umetnost darivanja. Belef teatar darivao je Centru figure autora Andree Petrović, Miroslava Havrilova, Mione Stefanović, Kristine Jovanović, Marka Lađušića i Smilje Ignjatović. Otvaranju izložbe prisustvovo je i član veća opštine Grocka zadužen za kulturu Vladimir Lukić.

-------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Crveni krst Grocka u saradnji sa Institutom za tranfuziju krvi Beograd organizovao je akciju dobrovoljnog davanja krvi u OŠ "Mića Stojković" u Umčarima. Tom prilikom prikupljeno je 9 jedinica krvi. Sledeća akcija planirana je 27. aprila u OŠ "Sveti Sava" u Vrčinu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Utakmice Šestog tradicionalnug uskršnjeg turnir u malim fudbalu u Brestoviku igraju se danas od 13 časova. Finale se igra večeras u 19 časova. Organizator turnira Sportsko društvo Brestovik , pokrovitelj MZ Brestovik i domacin SO Grocka i sponzori obezbedili su nagrade, pehare i medalje pobednicima. Svečano proglašenje pobednika planiran je posle 22 časa. Na turniru je igralo 30 ekipa sa područja grada Beograda i Smedereva.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

92,83

93,39

Švajcarska

61,40

61,77

Velika Britanija

104,35

104,98

SAD

71,67

72,1

Vesti

Evropski komesar za prošrenje Oli Ren i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izrazili su juče u Briselu očekivanje da bi do kraja godine građanima Srbije mogle da budu ukinute vize za putovanja u zemlje Evropske unije.

U Beogradu će od 22. do 26. aprila biti održan 35. međunarodni sajam građevinarstva na kome će učestvovati 1.100 domaćih i stranih izlagača.

Umetnička izložba "Grin drim", posvećena Danu planete Zemlje, biće otvorena danas u Botaničkoj bašti "Jevremovac".

 SVE škole na teritoriji Beograda do 2012. godine imaće fiskulturne sale, a Leštane i Višnjička banja su prva naselja na listi koja će u narednom periodu dobiti škole, najavio je Vladimir Todić, gradski sekretar za obrazovanje.

Dušan Lazović iz zlatiborskog sela Tripkova, pobednik je druge Rakijade, koja je održana u Šljivovici, kod Zlatibora.

Film Zdravka Šotre "Ranjeni orao" biće premijerno prikazan 24. aprila u beogradskom Centru "Sava".

Pop pevačica Britni Spirs će na aktuelnoj turneji "The Circus: Starring Britney Spears" nastupiti 29. jula i u Beogradu.

U prvom kolu turnira u Barseloni, Janko Tipsarević pobedio Španca Alberta Montanjesa sa 2:0.

Kupovni kurs evra    92,83        prodajni    93,39

Najviša temperatura danas 20 stepeni.

Na današnji dan

753 p.n.e. Romul je, prema istoričaru Marku Terentiju Varonu, osnovao Rim.

1509. Umro je engleski kralj Henri VII, osnivač dinastije Tjudor.

1816 - Rođena je engleska književnica irskog porekla Šarlota Bronte.

1856. Australija je prva u svetu uvela osmočasovni radni dan.

1882. U Narodnom pozorištu u Beogradu izvedena je prva srpska opereta "Vračara" Davorina Jenka, autora srpske himne "Bože pravde".

1910. Umro je američki pisac Mark Tven, poznat po romanima "Doživljaji Toma Sojera" i "Doživljaji Haklberija Fina".

1915. Rođen je američki filmski glumac meksičkog porekla Entoni Kvin, dobitnik dva Oskara za filmove "Viva Zapata" i "Žudnja za životom". Proslavio se i filmom "Grk Zorba".

1918. Poginuo je nemački pilot Manfred fon Rihtofen, poznat kao Crveni Baron, koji je u Prvom svetskom ratu oborio 80 aviona.

1926. Rođena je Elizabeta II, kraljica Velike Britanije od 1952. godine.

1960. Prestonica Brazila premeštena je iz Rio de Žaneira u Braziliju.

1967. Vojnim pučem u Atini uspostavljen je režim "grčkih pukovnika", koji su sedam narednih godina sprovodili vojnu diktaturu u Grčkoj.

1997. Prvi kineski vojnici ušli su u Hongkong u okviru priprema za prelazak te britanske kolonije 1. jula pod suverenitet Kine.

1999. U vazdušnim napadima NATO-a na SR Jugoslaviju pogođeni su poslovna zgrada "Ušće" u Novom Beogradu i Žeželjev most na Dunavu u Novom Sadu.

2003. U svom domu na jugu Francuske umrla je Nina Simon, američka džez pevačica.

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, osim na jugu i mestimično u Šumadiji, gde je vedro, u ostalim predelima Srbije je pretežno oblačno vreme, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima, što uslovljava mestimično mokre kolovoze. Na području Sjenice, kao i na Crnom Vrhu, na putu Bor-Žagubica, vidljivost je smanjena zbog magle.

     Trenutno je saobraćaj umerenog inteziteta na skoro svim putnim pravcima. Vozačima savetujemo maksimalni oprez za volanom, držanje većeg rastojanja između vozila, sporiju vožnju, prilagođenu datim uslovima na putu, kao i više strpljenja i tolerancije prema ostalim učesnicima u saobraćaju.
    Zbog izvođenja radova na mostu preko Dunava kod Beške, na autoputu E-75, saobraćaj preko mosta će biti obustavljan danas i sutra u intervalima od 10-11 i od 12-13 časova. Alternativni pravci za putnička vozila su petlje Kovilj i Novi Sad (ka Beogradu) i petlja Beška (ka Novom Sadu). Vozači mogu da koriste i put Beograd-Ruma-Novi Sad ili magistralni put M-22.2 Beograd-Novi Sad, poznatiji kao stari novosadski put.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena vertikalna saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.