Wednesday, March 31, 2010

Na današnji dan 31.03.

1492. Kralj Fernando V Katolički dao je Jevrejima rok od tri meseca da pređu u rimokatoličku veru ili da napuste Španiju.

1496. Papa Aleksandar VI formirao je sa Svetim Rimskim Carstvom, Španijom, Venecijom i Milanom Svetu ligu za borbu protiv Turaka.

1596. Rođen je francuski filozof, matematičar i fizičar Rene Dekart, čije je delo označilo raskid sa skolastikom i začetak moderne filozofije racionalizma. Svoje učenje objavio je u delima "Rasprava o metodi" (1637) i "Meditacije" (1641), a delom "Geometrija" otvorio je novu epohu u matematici.

1732. Rođen je austrijski kompozitor Franc Jozef Hajdn, autor više od 100 simfonija i brojnih kamernih i vokalnih dela, kao i austrijske i nemačke himne. Za života je stekao međunarodnu slavu, a njegove kompozicije izvođene su u svim evropskim gradovima.

1889. Otvorena je Ajfelova kula, tada najviša građevina u svetu. Čelična konstrukcija visoka 300 metara postala je jedno od glavnih znamenitosti Pariza. Kulu, sagrađenu povodom Svetske izložbe u Parizu, konstruisao je francuski inženjer Aleksandar Gistav Ajfel.

1892. Srbija je, kao jedna od prvih evropskih zemalja, donela zakon o pomaganju sporta izvan škola. Gimnastika kao obavezan predmet u školama u Srbiji, uvedena je zakonom iz 1883.

1948. Kongres SAD usvojio je Maršalov plan. Tim planom, nazvanim po njegovom tvorcu američkom državnom sekretaru Džordžu Maršalu dodeljena je pomoć od 15 milijardi dolara evropskim zemljama za obnovu posle Drugog svetskog rata.

1959. Nakon neuspešne protivkineske pobune u Lasi, dalaj lama je pobegao u Indiju gde je dobio politički azil.

1980. Umro je američki atletičar Džesi Ovens jedan od najvećih sportista XX veka, koji je osvojio četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. Prilikom dodeljivanja medalja Adolf Hitler je napustio ložu da bi izbegao da se rukuje sa pobednikom crncem.

1991. Na Plitvicama u Hrvatskoj izbio je prvi sukob između hrvatske policije i naoružanih Srba. Dvoje ljudi je poginulo, a 20 je ranjeno. Na poziv Predsedništva SFR Jugoslavije hrvatske snage su se povukle, a kontrolu su preuzele jedinice JNA. Narednih dana oružani sukobi izbili su u okolini Vinkovaca i Vukovara.

1993. Savet bezbednosti UN doneo je, prvi put od početka bosanskog rata, odluku kojom je ovlastio NATO da upotrebi vojnu silu protiv prekršilaca u zoni zabranjenih letova nad Bosnom.

1994. Izrael i PLO su potpisali sporazum o međunarodnim posmatračima u gradu Hebronu na Zapadnoj obali, čime je Izrael prvi put pristao na međunarodno prisustvo na okupiranim teritorijama otkad ih je zauzeo u ratu 1967.

2001. U Holandiji, četiri para homoseksualaca sklopili su brak na osnovu zakona koji je donela holandska vlada.

2004. SAD su odlučile da zamrznu finansijsku pomoć Srbiji zbog nedovoljne saradnje Beograda sa Haškim tribunalom

Vesti 31.03.

Skupština Srbije je posle 13 sati rasprave usvojila Deklaraciju kojom se osuđuje zločin u Srebrenici.

Tender za savetnika za prodaju akcija "Telekoma Srbija" biće objavljen oko 10. aprila, saopštilo je juče Ministarstvo finansija.

Poljoprivredni proizvođači u Srbiji mogu još danas da izvrše upis novih gazdinstava ili obnovu registracije već postojećih gazdinstava, jer ističe poslednji rok za registraciju poljoprivrednih gazdinstava koja je počela 1. februara ove godine.

Gradonačelnik Đilas je posle obilaska podzemne železnice u Beču izjavio da bi izgradnja prve linije beogradskog metroa ukupne dužine 30 kilometara trebalo da počne za dve godine, da će trajati deset godina i da će po jednom kilometru koštati 60 miliona evra.

Osnovna škola ''Sveti Sava'' iz Vrčina organizuje Vaskršnje svečanosti povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa. U danas se ulicom 29.novembra u Vrčinu, od 10 do 12 časova, održava festival maski, gde učestvuju učenici od prvog do četvrtog razreda i deca predškolske ustanove ''Lane'' iz Vrčina. U sutra u istoj ulici od 10 do 12 časova održaće se sportska takmičenja ''U susret Vaskrsenju Hristovom-sport protiv nasilja'', gde će učestvovati učenici od prvog do osmog razreda.

Film reditelja i scenariste Srđana Karanovića "Besa" premijerno je u Beogradu prikazan sinoć u velikoj dvorani centra "Sava"

U trećoj utakmici četvrtfinalne serije Evrolige košarkaši Partizana savladali su u Beogradu, pred više od 22.000 gledalaca, ekipu Makabija iz Tel Aviva sa 81:73, pa su u seriji koja se igra do tri pobede poveli sa 2:1.

Srpski teniser Ilija Bozoljac nije uspeo da se plasira u drugo kolo čelendžer turnira u Napulju pošto je na startu takmičenja izgubio od Španca Pabla Anduhara sa 2:1.

Zvanični srednji kurs evra:  99.76 dinara.

Danas pretežno oblačno, moguća je i kiša. Najviša dnevna temperatura biće 19 stepeni.