Thursday, December 25, 2008

Lampice, ukrasi, prskalice…

Samo za Novu godinu u prestonici se proda oko milion stabala jelki od kojih najveći broj posle praznika završi u kontejnerima. Zbog toga su studenti Šumarskog fakulteta i Sekretarijat za zaštitu životne sredine pokrenuli akciju kupovine četinara sa busenom i juče prestavili ovaj projekat na Šumarskom fakultetu.

Cilj im je da skrenu pažnju građana na problem bespravne seče i uništavanja šumskih kompleksa. Jelki je potrebno deset godina da naraste do visine od dva metra, a obično u našim domovima "provede" deset dana. Mnogi čak u šumi preseku veliko stablo na pola, tako da ostanu samo donje grane. Takvo drvo možda i preživi, ali nikada više ne može biti potpuno zdravo. Kako se u Srbiji poseče oko dva miliona stabala, apelujemo na sugrađane da kupuju isključivo jelke sa busenom. Oni, koji posle praznika, ne znaju šta će sa drvetom mogu da pozovu "Zelenilo" koje će ga posaditi u nekom od parkova.

Jelka se nekada kitila medenjacima. Novogodišnja jelka je prvi put zasijala 1882. godine u Njujorku. Edvard Džonson je osvetlio jelku žicom sa 80 malih svetlećih lampi, koje je sam napravio. Početkom 20. veka velike prodavnice su postavljale osvetljene jelke ispred izloga kako bi privukle mušterije. Prvi ukrasi od ručno obrađenog stakla pojavili su se u Nemačkoj. Do tada se jelka ukrašavala samo svećama, a posle osušenim kriškama jabuke i pomorandže, orasima, brusnicama, medenjacima...

Lokalne vesti

U toku je vakcinisanje pasa i mačaka protiv besnila na području naše opštine.Svi oni koji to nisu uradili trebalo bi da vakcinišu svoje ljubimce u veterinarskima ambulantama u Grockoj, Boleču , Umčarima i Vrčinu i na taj način zaštite decu i sebe od ove opake bolesti,rekla je iz veterinarske,službe stanice u Grockoj Desanka Ćetković.Vakcinacija košta 100 dinara a svi oni koji nisu u mogućnosti da dovedu svoje ljubimce neka se jave najbližoj veterinarskoj stanici.

U Vrčinu u subotu 27. decembra u sali Doma kulture u 18 časova održaće se novogodišnji koncert dečijeg folklornog ansambla " Stevan Štrbac" iz Vrčina. KUD "Stevan Štrbac u saradnji sa Centrom za kulturu Grocka organizuje 28. decembra koncert ansambla Svilen konac iz Beograd na kome će učestvovati i prva postava KUD "Stevan Štrbac". Koncert počinje u 20 časova u sali Doma kulture u Vrčinu.

Na današnji dan, 25.12.2008.

Vernici koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru slave Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

800. Papa Leo III u Rimu krunisao franačkog vladara Karla Velikog za svetog rimskog cara, što će biti titula nemačkih i austrijskih monarha do vremena Napoleona I.

1000. Krunisan prvi mađarski hrišćanski kralj Stefan.

1066. U Vestminsterskoj katedrali u Londonu normanski vojvoda Vilijam I Osvajač krunisan za kralja Engleske

1642. Rođen engleski matematičar, fizičar i astronom Isak Njutn, osn
ivač moderne fizike.

1741. Švedski fizičar Anders Celzijus objavio da je izumeo skalu od 100 stepeni za merenje temperature.

1899. Rođen je glumac Hemfri Bogart, ikona "film-noira" i jedan od najčuvenijih glumaca u istoriji filma. Najpoznatije uloge ostavario u filmovima "Malteški soko", "Kazablanka", "Imati - nemati", "Blago Sijera Madre" i "Afrička kraljica", za koji je i dobio Oskara.

1914. U Prvom svetskom ratu na Zapadnom frontu stupilo na snagu nezvanično božićno primirje, kada su dve grupe vojnika, britanskih i nemačkih, obustavile paljbu, izašle iz rovova i srele se na ničijoj zemlji.

1926. Japanski regent, princ Hirohito, nasledio presto Japana posle smrti oca cara Jošihita. Hirohito umro 1989.


1932. Britanski kralj Džordž V uputio prvi put božićnu poruku naciji preko radija.

1977. Umro engleski filmski glumac, scenarista, režiser i producent Čarli Čaplin, jedan od pionira kinematografije i najvećih umetnika u istoriji filma. Svetsku slavu stekao u SAD ulogom sentimentalnog klovna lutalice u komedijama nemog filma. Dobitnik Oskara za životno delo 1972.



1997. Na Kubi prvi put posle tri decenije javno proslavljen Božić. Predsednik Fidel Kastro proglasio taj dan praznikom u čast pape, koji je u januaru 1998. posetio Kubu.



2006. Umro je legendarni "kralj soula" Džejms Braun, koji je 1992. dobio Gremi nagradu za životno delo. Njegov ples na sceni bio je uzor mnogim zvezdama poput Mika Džegera i Majkla Džeksona. Poznati hitovi su mu "Out of Singht", "Sex Machine", "I Got You" (I Feel Good) i "Say It Out Loud - I'm Black and I'm Proud".


Gorillaz na MySpace-u

Britanski bend Gorillaz proglašen je za najpopularniji bend među korisnicima sajta MySpace.

MySpace objavio je listu osam najpopularnijih sastava i izvođača, kao i spisak najgledanijih spotova, a upravo viruelni bend Dejvida Albarna pokupio je "nagrade" našavši se ispred bendova Coldplay i Oasis.

Najgledaniji video spot je Madonin video za numeru "4 minutes", a prati ga spot za pesmu "Love is noise" benda Verve.

Kursna lista za 25.12.2008.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

87,61

88,14

Švajcarska

58,05

58,4

Velika Britanija

92,07

92,62

SAD

62,54

62,91

Vesti za 25.12.2008.

Predsednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dmitrij Medvedev potpisali ugovor o prodaji NISa Gazpromu i sporazume o gradnji gasovoda Južni tok i završetku skladišta gasa Banatski dvor.

U novoformiranoj fabrici automobila u Kragujevcu u februaru iduće godine počeće proizvodnja modela fijat punto, saopštio je juče Samostalni sindikat kragujevačke fabrike "Zastava automobili"

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin izjavio je juče da će sporazum o bezviznom režimu između Srbije i Rusije biti potpisan početkom naredne godine.

Na Adi Ciganliji otvoreno najveće besplatno klizalište u Srbiji na površini od 800m2.

Međunarodni festival elektronske muzičke i višemedijske umetnosti "Art of Sounds" (AOS) biće održan od danas do 28. decembra u Centru lepih umetnosti "Gvarnerijus".

Revijalnom utakmicom humanitarnog karaktera sinoć obeleženo 60 godina od osnivanja Košarkaškog Saveza Srbije i 85 godina od kada se košarka zaigrala u Srbiji.

Rukometni savez Srbije u sredu će četvrti put zaredom organizovati Dan rukometa, i tim povodom meč selekcije Srbije i Rumunije u hali Pionir, ulaz će biti slobodan.

Kupovni kurs evra    87.61        prodajni    88.14 dinara

Najviša temperatura danas 2 stepena.