Friday, April 10, 2009

Na današnji dan

1585 - Umro je papa Grgur XIII, poznat po reformi Julijanskog kalendara 1582. godine. Novi kalendar nazvan je po njemu Gregorijanski.

1755 - Rođen je nemački lekar Samuel Haneman, osnivač homeopatije.

1814 - Britanska i španska vojska porazile su u bici kod Tuluza trupe Napoleona Bonaparte. On je narednog dana abdicirao i prognan je na ostrvo Elba.

1847 - U Mađarskoj je rođen Džozef Pulicer, osnivač fondacije iz koje se svake godine u SAD dodeljuje "Pulicerova nagrada" za najbolja ostvarenja u novinarstvu, karikaturi i književnosti.

1864 - Mlađi brat austrijskog cara Franca Josifa, nadvojvoda Maksimilijan, krunisan je za cara Meksika.

1869 - Spajanjem dve železničke pruge, "Junion Pacifik" i "Central Pacifik", proradila je američka transkontinentalna železnica.

1938 - Na referendumu, organizovanom uz pritisak nacističke Nemačke, 99,75 odsto Austrijanaca izjasnilo se za priključenje Nemačkoj.

1941 - U Zagrebu je, uz podršku nacističke Nemačke, proglašena Nezavisna Država Hrvatska, na čelu sa ustaškim poglavnikom Antom Pavelićem.
1954 - Umro je francuski hemičar i industrijalac Ogist Limijer koji je u Lionu s bratom Lujem napravio prvu filmsku kameru i fabriku za izradu fotografskog materijala.

1962 - Umro je američki filmski reditelj mađarskog porekla Majkl Kertiz, dobitnik Oskara za film "Kazablanka".

1972 - Više od 50 zemalja, uključujući SAD i SSSR, potpisalo je konvenciju o zabrani biološkog oružja.

1994 - Avioni NATO-a bombardovali su položaje bosanskih Srba oko Goražda, koje je UN proglasila "bezbednosnom zonom". To je bila prva
vojna akcija snaga NATO od osnivanja te vojne alijanse.

2001 - Organizacija UN za ishranu i poljoprivredu (FAO) saopštila je da glad ugrožava oko 30 miliona ljudi u Africi.

2003 - Nemačke vlasti izručile su Srbiji bivšu vlasnicu propale piramidalne "Dafiment banke" Dafinu Milanović.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

93,61

94,17

Švajcarska

61,47

61,84

Velika Britanija

104,4

105,03

SAD

71,23

71,66

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, povoljne vremenske prilike, na celom području Srbije, omogućavaju da se  saobraćaj  obavlja po suvim kolovozima i uz dobru vidljivost.

    Na važnijim putnim pravcima, kao i na izlazima iz većih gradskih sredina, saobraćaj je pojačanog intenziteta, što je i uobičajeno za kraj radne nedelje.

    Zbog izvođenja radova na mostu preko Dunava kod Beške na autoputu E-75, saobraćaj će biti u potpunom prekidu, danas, u petak, kao i u ponedeljak i utorak 13-tog i 14-tog aprila 2009.god, u intervalima od 10-11 i od 12-13 časova. Alternativni pravci za putnička vozila su petlje Kovin i Novi Sad (ka Beogradu) i petlja Beška (ka Novom Sadu). Vozači mogu da koriste i put Beograd-Ruma-Novi Sad, odnosno, magistralni put M 22.2 Beograd-Novi Sad, tzv. stari novosadski put.
    Radi se na interventnoj popravci mosta preko kanala Dunav-Tisa-Dunav kod Vrbasa, na auto-putu E-75, na deonici Novi Sad-Subotica. Planirano je da radovi budu završeni do 31.05.2009. godine. Za vreme izvođenja radova, saobraćaj će se obavljati usporeno i prema postavljenoj vertikalnoj saobraćajnoj signalizaciji.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena vertikalna saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.