Wednesday, October 14, 2009

Na današnji dan

322. p.n.e. Najveći govornik staroga veka Demosten izvršio je samoubistvo ispivši otrov.

1322. Vojska škotskog kralja Roberta I u bici kod Bilanda teško je porazila engleske trupe kralja Edvarda II. Taj poraz prisilio je Englesku da prizna nezavisnost Škotske.

1890. Rođen je američki general i državnik Dvajt Dejvid Ajzenhauer, vrhovni komandant savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu u Evropi, predsednik SAD od 1953.

1894. U Beogradu je na liniji Kalemegdan-Slavija pušten u saobraćaj prvi tramvaj na konjsku vuču.

1912. U Milvokiju je nepoznata osoba pucala u predsednika SAD Teodora Ruzvelta. Debeli kaput i svežanj rukopisa u unutrašnjem džepu sprečili su da metak dođe do tela.

1933. Nacistička Nemačka napustila je Ligu naroda i Konferenciju o razoružanju u Ženevi.

1941. Nemci su u Drugom svetskom ratu streljali oko 6.000 civila iz Kraljeva i okoline, zbog njihove podrške pokretu otpora.

1944. Britanske i grčke snage oslobodile su Atinu, koja je bila pod nemačkom okupacijom od aprila 1941.

1947. Tokom probnog leta američkog vojnog aviona na mlazni pogon, kapetan Čarls Jeger postao je prvi čovek koji je probio zvučni zid.

1964. Nobelovu nagradu za mir dobio je američki borac za ljudska prava crnaca Martin Luter King.

1977. Umro je američki pevač i filmski glumac Hari Lilis "Bing" Krozbi, zvezda holivudskog muzičkog filma, dobitnik Oskara za film "Idući svojim putem".

1990. Umro je Leonard Bernstajn, američki pijanist, dirigent i kompozitor čuvenog mjuzikla "Priča sa zapadne strane".

1994. Nobelovu nagradu za mir podelili su premijer Izraela Jicak Rabin, šef izraelske diplomatije Šimon Peres i vođa Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat.

2000. Alija Izetbegović, poslednji ratni lider na prostoru bivše Jugoslavije, povukao se iz Predsedništva Bosne i Hercegovine. Zamenio ga je Halid Genjac.

Vesti

Ministar policije Ivica Dačić je izjavio za B92 da razgovori o viznoj liberalizaciji sa misijom Evropske komisije koja boravi u Beogradu, teku bez problema.

Svaka od 17 beogradskih opština uspostavila je posebne telefonske brojeve preko kojih će građani moći isključivo da prijave bespravnu gradnju. Grocka 8501-162

Od danas građani za participaciju pri lekarskim pregledima plaćaju 50 dinara, odnosno 10 dinara više nego do sada.

Cene parkiranja u garažama prestonice povećane su prošle nedelje, dok se poskupljene parkiranja u zonama očekuje sutra.

Premijera filma "Čekaj me, ja sigurno neću doći" u režiji Miroslava Momčilovića biće održana sutra u Bioskopu "Kolosej" u Tržnom centru "Ušće".

Po peti put za redom Dečiji filmski festival će se, održati od 19. do 25. oktobra 2009. godine u Beogradu u Dvorani doma sindikata i novom multipleksu Kolosej (u tržnom centru Ušće). Ove godine će biti prikazano 14 filmskih premijera, a veliki broj naslova za najmlađe posetioce će biti sinhronizovan na srpski jezik.

Mlada fudbalska selekcija Srbije razočarala protiv Hrvatske u borbi za Evropsko prvenstvo - 1:3

Košarkaši Partizana dočekuju večeras Cibonu u drugom kolu Jadranske lige

Danas naše rukometašice igraju u Zrenjaninu protiv reprezentacije Grčke u kvalifikacijamaza E. Prvenstvo.

Zvanični srednji kurs evra: 93.06 dinara

Danas oblačno, povremeno s kišom. Najviša dnevna temperatura biće 8 stepeni.

Humanost na delu

Krv se može dati u Institutu za transfuziju krvi Srbije, Svetog Save 39, svakog radnog dana od 07-19 časova i subotom od 08-15 časova.

Stari grad - Trg Republike - Transfuziološki autobus 10:00-18:00h

Voždovac - OUP Voždovac 10:30-16:30h

Grocka 15.10. Srednja škol a 10:00 – 15:00

Kursna lista

Zvanični srednji kurs evra: 93.06 dinara

Zemlja

Kupovni

Prodajni

Evropska unija

92,79

93,34

Švajcarska

61,14

61,5

Velika Britanija

99,47

100,07

SAD

62,34

62,71

AMSS

Prema podacima kojima raspolaže OC AMSS, pretežno oblačno vreme preovlađuje na celom poručju Srbije. Slaba kiša pada na području Kikinde i Velikog Gradišta, a umeren sneg pada na Zlatiboru i Kopaoniku. Magla smanjuje vidljivost na Crnom Vrhu, a zbog niske oblačnosti vidljivost je smanjena i na putevima koji vode preko planinskih prevoja Na prilazima Kopaoniku, ka Tari, preko Debelog Brda, kao i na regionalnim putevima Ivanjice ima snega i leda na kolovozu, zbog čega je upotreba zimske opreme obavezna, a kamionima sa prikolicom i šleperima je zabranjen saobraćaj.

Zbog radova na sanaciji klizišta kod mesta Burgijci, ispred petlje za Grdelicu, na magistralnom putu M-1 (autoput E-75), deonica Leskovac-Grdelica, saobraćaj je potpuno obustavljen do 15.11.2009. godine.

Zbog dodatnih radova na montaži viseće skele, a u okviru izvođenja sanacionih radova na konstrukciji postojećeg mosta preko Dunava kod Beške, na deonici autoputa E-75 Beograd-Novi Sad, danas je planirana obustava saobraćaja preko mosta dva puta u periodima od 09,00-10,30 i od 15,00-16,30 sati. Upozoravamo vozače da apsolutno ispoštuju sva ograničenja definisana postavljenom vertikalnom saobraćajnom signalizacijom, naročito ona koja se odnose na smanjenje brzine kretanja vozila preko mosta, zbog: 1. Nepovoljne vremenske prilike i česti olujni vetrovi koji duvaju, bitno smanjuju bezbednost vozila koja se kreću mostom i 2. Vetar i nesavesni vozači obaraju vertikalne znake na kolovoz mosta, pa vozilo može da naleti na njih, što, pri većim brzinama, može da izazove udese sa vrlo ozbiljnim posledicama.

Zbog radova na popravci mosta preko reke Crni Timok, na magistralnom putu M-5 Paraćin-Zaječar, na delu između Selišta i Gamzigradske banje, saobraćaj se obavlja naizmeničnim propuštanjem vozila. Ovakav režim će biti aktuelan do ponedeljka 19.10.2009. godine, kada će doći ponovo do potpune obustave saobraćaja, koja će trajati do ponedeljka, 09.11.2009.godine.

Zbog oštećenja dilatacionih spojnica na mostu preko Dunava, na magistralnom putu M-24, deonica Kovin-Smederevo, za saobraćaj je zatvorena jedna strane mosta, pa se saobraćaj obavlja naizmeničnim propuštanjem vozila, prema postavljenoj vertikalnoj saobraćajnoj signalizaciji. Ovakav režim saobraćaja biće aktuelan sve do završetka radova.

Zbog radova na sanaciji mosta preko Zapadne Morave, na ulazu u Kraljevo, na magistralnom putu M-23.1 Kragujevac-Kraljevo, preko Vitanovca, saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila do 15.11.2009. god

Na graničnim prelazima, trenutna zadržavanja putničkih vozila su do 30 minuta.