Friday, April 24, 2009

Na današnji dan

1731. Umro engleski pisac Danijel Defo, autor romana "Robinson Kruso".

1792. Francuski kapetan Klod-Žozef Ruže de Lil komponovao "Marseljezu", kasnije izabranu za himnu Francuske.

1815. U Takovu, pod vođstvom Miloša Obrenovića, počeo II srpski ustanak protiv turske vlasti.

1833. Rođen crnogorski vojvoda i pisac Marko Miljanov Popović, koji se istakao u borbi protiv Turaka.

1898. Španija objavila rat SAD kao odgovor na ultimatum administracije SAD da se španska vlast povuče sa Kube.

1916. U Dablinu počeo antibritanski ustanak, Uskršnji ustanak, za nezavisnu Irsku Republiku. Britanske trupe ugušile ustanak za šest dana.

1934. Rođena američka filmska glumica Širli Meklejn. Za ulogu u filmu "Vreme nežnosti" dobila Oskara.

1945. Trupe SAD u II svetskom ratu oslobodile nemački koncentracioni logor Dahau.

1950. Formirana država Jordan, spajanjem kraljevine Transjordanija i Palestine pod jordanskom okupacijom.

1967. Tokom prizemljenja vasionskog broda Sojuz 1 poginuo sovjetski kosmonaut Vladimir Mihajlovič Komarov.

1970. Kina lansirala prvi veštački satelit.

1986. Umrla Volis Simpson. Udajom za britanskog kralja Edvarda VIII postala vojvotkinja od Vindzora. Ne želeći da se odrekne braka sa Amerikankom, već jednom razvedenom i neplemićkog porekla, kralj abdicirao 1936.

2004. SAD ublažile ekonomske sankcije Libiji pošto je napustila program proizvodnje oružja za masovno uništenje.

2004. Kiparski Grci dvotrećinskom većinom na referendumu odbili ujedinjenje s kiparskim Turcima i tako sprečili da ceo Kipar uđe u Evropsku uniju.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

93,9

94,46

Švajcarska

61,98

62,35

Velika Britanija

104,7

105,25

SAD

71,4

71,83

Vesti

Sednica Skupštine opštine Grocka na kojoj bi trebalo da budu izabrani novi predsednik Skupštine, predsednik opštine i članovi opštinskog veća biće održana danas u 11 časova

Sednica... U Grockoj biraju rukovodstvo Novu vladajuću koaliciju činiće odbornici SRS-a, DSS-a, SPS-a i Grupe građana "Snaga građana".

Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić izjavio je da će penzije do kraja godine biti redovne i bez smanjenja, kao i da će, prema njegovoj proceni, iznositi oko 66 odsto od prosečne zarade.

lada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici uredbu o obavezi registracije motornih vozila kojima upravljaju osobe s prebivalištem u Republici Srbiji. Rok za preregistraciju biće tri meseca.

Park za venčanja biće svečano otvoren sutra na Adi Ciganliji, kada će prvi par reći sudbonosno "da".

Nagrada "Branko Ćopić", koju dodeljuje istoimena zadužbina, uručena je juče u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti Lauri Barni za roman "Poslednja moja glavobolja" i Dejanu Aleksiću za zbirku pesama "Dovoljno".

Čuvena soul pevačica Mejsi Grej (Macy Gray) održaće koncert u nedelju, 24. maja u Beogradskoj areni.

Član streljačke reprezentacije Srbije Stevan Pletikosić osvojio je juče bronzanu medalju na Svetskom kupu u Pekingu u disciplini kraljevski trostav malokalibarskom puškom.

Partizan je u poslednjoj utakmici 27. kola Jelen Superlige u Čačku pobedio Borac 2:0.

Kupovni kurs evra 93,9        prodajni 94.46 dinara.

Najviša temperatura danas 22 stepena.

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, na području Srbije vremenske prilike su povoljne za obavljanje saobraćaja, jer je u većem delu zemlje pretežno vedro i bez magle, pa je i vidljivost dobra.

    Saobraćaj  je umerenog inteziteta na svim putnim pravcima i obavlja se po suvim kolovozima.
    Na pojedinim deonicama, na kojima su započeti radovi i gde su prisutni putari sa mehanizacijom, saobraćaj je nešto usporeniji i obavlja se prema postavljenoj saobraćajnoj signalizaciji.
    Vozačima savetujemo maksimalni oprez za volanom, držanje većeg odstojanja između vozila, sporiju vožnju, prilagođenu datim uslovima na putu, kao i više strpljenja i tolerancije prema ostalim učesnicima u saobraćaju.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, moguća je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.