Wednesday, March 25, 2009

Vesti

Polaganjem venaca, pomenima, sirenama, zvonjenjem crkvenih zvona i prigodnim manifestacijama širom Srbije juče je obeležena deseta godišnjica početka NATO agresije na SR Jugoslaviju.

U Beogradu se danas otvara prva SOS prodavnica, čiji je cilj da socijalno ugroženi građani imaju mesto gde mogu da kupuju po pristupačnim cenama.

Srbija je na prvom mestu u Evropi po broju abortusa, a na poslednjem mestu po broju korisnica kontraceptivne pilule i hormonske spirale.

Kolegijum Radio-televizije Srbije saopštio je večeras da su "otkrili i sprečili tri spoljna pokušaja lažiranja rezultata ovogodišnje Beovizije.

Meksička legenda, Karlos Santana, nastupiće 11. jula na Youth festivalu u Beogradu, navodi se na njegovom zvaničnom sajtu.

Košarkaši Partizana izgubili u Moskvi od CSKA (56:47) u prvom meču četvrtfinala Evrolige.

Kupovni kurs evra 94,46            prodajni 95.03 dinara

Najviša temperatura danas 7 stepeni.

Na današnji dan

1196. Veliki župan Raške Stefan Nemanja predao je vlast drugorođenom sinu Stefanu, koji je 1217. krunisan kao prvi srpski kralj (Prvovenčani). Najstariji sin Vukan je kao veliki knez zadržao Zetu, Trebinje, Toplicu i Hvosno, a najmlađi sin Rastko se zamonašio.

1807. U Engleskoj je zabranjena trgovina robljem.

1821. Grci su na Peloponezu počeli ustanak protiv Turaka, kojije nakon 12 godina završen priznavanjem nezavisnosti Grčke.

1844. Proglašen je Prvi srpski građanski zakonik, koji je odigrao značajnu ulogu u pravnom i društvenom životu Srbije.

1881. Rođen je mađarski kompozitor i pijanista Bela Bartok, čije je delo otvorilo nove pravce razvoja mađarske muzike. U svetskim razmerama jedan je od začetnika "nove muzike" 20. veka (simfonijska poema "Košut", opera "Dvorac Modrobradog", baleti "Drveni princ", "Čudesni mandarin"). Kao antifašista emigrirao je 1940. u SAD, gde je 1945. umro.

1918. Umro je francuski kompozitor Klod Ašil Debisi, tvorac muzičkog impresionizma i jedan od utemeljivača moderne muzike ("Popodne jednog fauna", "Nokturno").

1923. Sletanjem na aerodrom u Pančevu aviona na liniji Pariz-Carigrad, Jugoslavija je postala deo tada malobrojne porodice država povezanih vazdušnim saobraćajem.

1937. Italija i Kraljevina Jugoslavija sklopile su sporazum o međusobnoj miroljubivoj politici, koji je dobio naziv "Uskršnji pakt".

1941. Kraljevina Jugoslavija je pristupila Trojnom paktu Nemačke, Italije i Japana. Protokol su u Beču potpisali predsednik vlade Dragiša Cvetković i ministar inostranih poslova Aleksandar Cincar-Marković.

1957. Belgija, Zapadna Nemačka, Italija, Luksembrug, Francuska i Holandija potpisale su Rimski ugovor, po kojem je 1. januara 1958. osnovano Evropsko zajedničko tržište. Organizacija je kasnije nazvana Evropska ekonomska zajednica (danas Evropska unija).

1975. U Rijadu je ubijen kralj Fejsal. Ubica, kraljev sinovac princ Fejsal Musaid, pogubljen je javno u Rijadu u junu, a novi kralj Saudijske Arabije postao je Fejsalov brat Halid Ibn Abdul Aziz.

1991. Na tajnom sastanku u Karađorđevu, predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman dogovorili su se o podeli Bosne i Hercegovine i o rušenju reformske jugoslovenske vlade premijera Ante Markovića. Održavanje ovog sastanka i dogovor nikada nisu zvanično potvrđeni, ali su kasnije brojni izvori saopštili da za to imaju čvrste dokaze.

1991. Umro je srpski pozorišni, filmski i TV glumac Milutin-Mića Tatić, junak TV serije za decu "Na slovo, na slovo". Najmlađe slušaoce Radio Beograda godinama je budio emisijom "Dobro jutro, deco".

1993. Višemesečni pregovori o Bosni i Hercegovini završeni su u Njujorku neuspehom. Mirovni plan kopredsednika Međunarodne konferencije o Jugoslaviji Sajrusa Vensa i lorda Dejvida Ovena potpisali su bosanski Hrvati i Muslimani, a lider bosanskih Srba Radovan Karadžić odbio je da ga potpiše, smatrajući da su predložene mape neprihvatljive za Srbe.

1994. Neonacisti su bacili bombu na sinagogu u Libeku, što se smatra prvim takvim incidentom od kraja Drugog svetskog rata u Nemačkoj.

1999. Vlada SR Jugoslavije prekinula je diplomatske odnose sa SAD, Velikom Britanijom, Francuskom i Nemačkom zbog agresije NATO-a na Jugoslaviju. Nakon prvih vazdušnih udara na području Prištine i još osam gradova u Srbiji, u centru Beograda demolirani su američki, nemački, francuski i britanski kulturni centri.

1999. U požaru koji je zahvatio oko 30 vozila u tunelu ispod Mon Blana poginulo je najmanje 40 ljudi.

2002. Film "Ničija zemlja", bosanskog reditelja Danisa Tanovića, dobio je nagradu "Oskar" za najbolji strani film.

2002. U snažnom zemljotresu u Avganistanu i severozapadnom Pakistanu život je izgubilo oko 1.800 ljudi, a preko 2.000 je ranjeno.

2003. Vlada Srbije donela je odluku da raspusti Jedinicu za specijalne operacije (JSO), u kojoj su bili i osumnjičeni za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića i još neka ubistva u prošlosti.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,46

95,03

Švajcarska

61,98

62,36

Velika Britanija

102,8

103,42

SAD

70,08

70,5

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, na području Srbije preovlađuje umereno oblačno vreme. Sneg, slabog do umerenog inteziteta, pada na područjima Prijepolja, Nove Varoši, Zlatibora, Užica, Ivanjice, Kopaonika, u planinskim predelima timočke i negotinske krajine, preko Čestobrodice, na Crnom Vrhu i Staroj Planini, kao i na jugu i jugoistoku Srbije: na područjima Novog Pazara, Niša, Leskovca i Vranja. Na putevima u ovim područjima, u nižim predelima ima od 1-3 cm raskvašenog snega, dok ga u višim predelima na kolovozima ima od 3-10 sm, pa je saobraćaj otežan i usporen.
    Magla smanjuje vidljivost na 100  metara preko Tresibabe, Čestobrodice i Zlatibora.
    Zbog snega na kolovozu, kojeg ima od 3 do 5 cm, na snazi je zabrana kretanja kamionima sa prikolicom i šleperima na svim prilazima Kopaoniku, na putevima koji vode preko Goča, Vlasine, Debelog brda i Bukova, na Goliji, Tari, Crnom vrhu, na prilazu Babinom zubu na Staroj planini, na svim putevima u ivanjičkom kraju, u višim predelima Nove Varoši, Prijepolja i Peštera, na regionalnom putu R-119 Koznica-Drenska klisura, preko Divčibara (deonica Krčmar-Divčibare-Kaona).  Na pomenutim putnim pravcima, za ostale kategorije vozila, zimska oprema je obavezna.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja, najčešće u vidu udarnih rupa i deformacija na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da voze brzinom koja će im omogućiti da preduzmu odgovarajuće mere kako bi izbegli oštećenja i deformacije na kolovozu, da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.