Saturday, January 17, 2009

Najslušanija pesma u 2008.godini

Muzički gledano, 2008. bila je produktivna, ali ne i preterano inovativna. Hitova je svakako bilo, što potvrđuju i izveštaji o prodaji, ali skandala je ipak bilo daleko više. Za 2008. bi se takođe moglo reći i da je bila godina "novih lica" jer su se među najtiražnijima našli i oni za koje do juče nismo znali.

Na evropskoj listi 100 najtiražnijih singlova u 2008. godini našlo se 39 američkih, 28 engleskih, 16 francuskih, 9 nemačkih i 9 izdanja sa skandinavskih prostora. Drugim rečima, Amerikanci su i u 2008. nadmašili Britance, ali su zato autorski po broju hitova i ovoga puta među najuspešnijima bili i Švedani.

Najprodavaniji singl u 15 evropskih zemalja (Austriji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Finskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Holandiji, Norveškoj, Španiji, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji), u kojima se još od 1984.godine "nagleda" prodaja muzičih izdanja, bio je projekat najproduktivnijeg producenta u 2008. – Timbalenda. Reč je o svakako velikom hitu "Apologize".


 


 

SMS


 


 


 


 

Trinaestogodišnja Amerikanka Rejna uspela je da za mesec dana pošalje 14.528 SMS poruka.

Devojčica je svakog dana u decembru slala po 484 poruke, odnosno jednu poruku svaka dva minuta dok je bila budna. Rejdin otac je bio u šoku kada je na kraju meseca dobio račun za telefon.
"Prvo sam se nasmejao i pomislio da je to smešno, da je nemoguće", dodajući da je odmah uzeo digitron da bi video da li je to uopšte moguće izvesti.
Zapanjeni otac je pomislio da je posredi neka greška. Međutim, u računu na 440 strana ništa nije bilo pogrešno. Na kraju je devojčica priznala da se "malo" zanela.


Rejna se uglavnom dopisivala sa četiri drugarice koje su kao i ona pravi zavisnici SMS poruka. Prema pisanju lista, prosečan broj poruka koje šalju tinejdžeri u uzrastu od 13 do 17 godina je 1.742.
Da iver ne pada daleko od klade pokazuje i činjenica da i sam otac devojčice šalje veliki broj SMS poruka, oko 900 mesečno, što je 700 više od proseka za njegovu starosnu grupu. Rejnini roditelji su sada odlučili da joj zabrane slanje SMS poruka posle večere.

Đavolja varoš


 

Đavolja varoš je od 1. januara zvanično jedini kandidat Srbije u izboru za Sedam svetskih čuda prirode, saopštila je danas turistička organizacija Srbije.


U toku je glasanje za ulazak Đavolje varoši u uži izbor od 77 čuda, od kojih će u julu biti proglašen najuži izbor od 21 kandidata. Đavolja varoš je od samog početka glasanja bila najbolje rangirani kandidat u Evropi.
Druga faza takmičenja predviđa da svi imaju pravo da sa svoje e-mail adrese ponovo glasaju, jer se sada broje samo glasovi koji stignu od 7. januara do 7. jula 2009. godine. Turistička organizacija Srbije poziva sve ljude koji su već glasali za Đavolju varoš da to ponovo učine, a poziv je upućen i onima koji još nisu glasali da se priključe glasanju.
Na sajtu www.new7wonders.com može da se glasa putem interneta.

Na danasnji dan

Na danasnji dan 17 januara

1860. - Rođen je Anton Pavlovič Čehov, ruski pripovedač i dramski pisac.


1861. - Thomas Crapper patentirao je vodokotlić za toalet.

1863. - Rođen je Konstantin S. Stanislavski, ruski pozorišni reditelj i glumac.

1876. - Umro je srpski slikar Pavle Simić, koji je najviše radio ikonostase, uglavnom u Vojvodini.

1893. - Amerikanci su svrgnuli havajsku monarhiju.

1917. - SAD su platile 25 miliona dolara Danskoj za Devičanska ostrva.

1928. - Patentirana je prva potpno automatska mašina za razvijanje fotografskog filma.

1929. - Prvi put se pojavio crtani lik Popaj.

1964. - Umro je srpski slikar Đorđe Andrejević Kun, član Srpske akademije nauka i umetnosti.


 

SP u rukometu

Rukometna reprezentacija Srbije u prvom kolu SP u Poreču u Hrvatskoj igra sa selekcijom Egipta (subota, 18.15).

Ekipa Jovice Cvetkovića u prvom kolu u grupi 'D' igra meč koji je veoma značajan. Dve selekcije, Danska i Norveška su veoma kvalitetne, dve, Brazil i Saudijska Arabija, znatno slabije pa bi pobednik meča Srbija - Egipat mogao da računa na skoro siguran plasman u drugu rundu takmičenja.

Cari kofeina

Jeste li popili jutros svoju kafu? Jeste li popili jutros svoj čaj? Ako niste, nema veze, jer hiljade litara kafe, čaja, koka-kole i sličnih pića biće ispijeni širom sveta dok završite sa citanjem ovog kratkog priloga.


 


Kofein je alkaloid, organska supstanca biljnog porekla, sa jakim fiziološkim dejstvom na čoveka. U prirodi se nalazi u nekoliko biljnih vrsta, pre svega kafi, čaju, kakau, koli i mateu. Upotreba tih biljaka poznata je još od kamenog doba, Iako je kofein dosta proučavan, malo se zna o njegovom tačnom mehanizmu dejstva na čoveka. Pokazano je da kofein opušta glatku muskulaturu, kofein snižava visok krvni pritisak, deluje kao diuretik, širi bronhije i povećava protok krvi kroz vitalne organe.

Dugoročno izlaganje kofeinu takođe može poremetiti i umanjiti kvalitet sna i dovesti do stresa a najizraženije negativno dejstvo kofeina je razvijanje zavisnosti. pa eto da iskoristim priliku da pozdravim sve one koji u svojoj prvoj jutarnjoj kafi ili caju uzivaju uz nas.

Vestica kao uterivac dugova

Ukoliko vam je neko duzan a ne znate kako da povratite svoj novac evo jedne ideje koja nam dolazi iz litvanije-

U trenutku kada svet potresa ekonomska kriza, jedna litvanska firma za naplatu dugova došla je na nesvakidašnju ideju kako da ubedi dužnike da ispune svoje obaveze - bacanje čini na njih. Firma iz Viljnusa angažovala je Viliju Lobasiven, najpoznatiju vešticu u litvaniji, a njen zadatak je da pronalazi kompanije i pojedince koji ne plaćaju svoje dugove.

Pa,eto,ukoliko ste nekome ostali duzni, cuvajte se,mozda je vestica u blizini.

Muzej Jugoslovenske kinoteke

U Muzeju Jugoslovenske kinoteke, koji je dve nedelje bio zatvoren zbog novogodišnjih i božićnih praznika, od 19. do 31. januara biće prikazivani filmovi iz ciklusa pod nazivom "... i ne samo veći od života". … Eto jednog lepog desavanja i u nasem gradu,koje ne bi bilo za shodno da propustite. A do ponedeljka imate dovoljno vremena da odmorite,naravno opustajuci se uz muziku sa nasih talasa.