Tuesday, May 19, 2009

Film snimljen za 50 evra hit u Kanu



Britansko ostvarenje "Kolin" snimljeno je praktično "za dž", a oduševilo je publiku i kritičare na 62. Festivalu u Kanu.

Film je klasična priča o živim mrtvacima, ali ispričana sa tačke gledišta zombija. Autori filma sve su snimili običnom ručnom kamerom, a glumce i šminkere nagovorili da rade bez plate, odnosno za slavu.

Velški reditelj Mark Prajs pozvao je sve svoje prijatelje da učestvuju kao zombi statisti, i ponesu "oružje po izboru". Celo snimanje koštalo ga je oko 50 evra.

Pogledajte.

Na prvom prikazivanju distributerima u Kanu, nekoliko kompanija otkupilo je prava za distribuciju, a prve među njima bile su iz Japana.

"Mislim da se ljudima dopada činjenica da smo u ovoj krizi snimili dobar film za tako male pare", rekao je Prajs za "Dejli mejl".

Prajs (30) je inače zaposlen kao kurir, a "Kolin" je njegov prvi dugometražni film. Sve što zna o režiji naučio je gledajući intervjue sa "pravim" režiserima, kao i dodatne komentare na DVD izdanjima holivudskih filmova.

Priznao je da nije imao hrabrosti da prisustvuje premijeri filma u Kanu, u okviru programa pored glavne Sale, gde mladi režiseri prikazuju svoja ostvarenja u nadi da će ih neko primetiti.

"Nisam mogao. Najpre, ja nisam naročito privlačan, a tamo je puno glamuroznih ljudi. Zatim, imao sam užasnu tremu, pa sam to vreme proveo u obližnjem baru", rekao je on.

Prajs se nada da će uspeti da skupi novac za sledeći film.

"Za sledeći planiramo mnogo veći budžet - makar 100 evra"!

Bez štiikli na Akropolj

Grčka namerava da zabrani turistkinjama da šetaju u visokim potpeticama tokom letnjih manifestacija koje se organizuju na Akropolju i drugim arheološkim nalazištima zbog nepopravljive štete koju one nanose drevnim spomenicima, izjavila je predstavnica grčkog Ministarstva kulture. "Turistkinje moraju da nose cipele koje neće narušavati spomenike", kazala je direktorka grčkih preistorijskih i antičkih antikviteta Eleni Korka, prenele su svetske agencije. Grčki ministar kulture podneo je 14. maja zakonski predlog kojim će ubuduće biti zabranjene upotreba žvakaćih guma i šetnja u visokim potpeticama, navodeći da će za izgrednike biti predviđene visoke novčane kazne, pa i zatvorske. Zakonom se, takođe, zabranjuje unošenje hrane i pića na mesta gde se održavaju predstave, kao i ulazak osoba pod dejstvom alkohola. Grčki arheolozi strahuju da bi istaknuti spomenici, kao što je Herodovo pozorište u Atini, mogli da budu nepovratno oštećeni zbog preterane upotrebe za razne kulturne događaje. Pre tri godine, Ministarstvo kulture je otkazalo sve manifestacije u Herodovom pozorištu tokom avgusta, zbog "preterane upotrebe". Godinu dana ranije, ekipe zadužene za održavanje spomenika izbacile su 27 kilograma žvakaćih guma zalepljenih ispod mermernih tribina. Sagrađeno 161. godine, Herodovo pozorište može da primi 5.000 posetilaca.

Kursna lista

Zvanični srednji kurs EVRA:  94.1039


 

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

93,82

94,39

Švajcarska

62,03

62,4

Velika Britanija

106,05

106,69

SAD

69,11

69,53


 

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže OC AMSS, na području Srbije preovlađuje vedro i sunčano vreme,  što omogućava nesmetano obavljanje saobraćaja po suvim kolovozima i uz dobru vidljivost.  
    Na važnijim i frekventnijim putnim pravcima van gradskih sredina, saobraćaj je umerenog inteziteta.
Završeni su radovi na autoputu Beograd-Niš na vijaduktu kod Laste, na deonici autoputa E-75 Beograd-Niš kod Velikog Mokrog Luga,  pa je i saobraćaj normalizovan.
    Od danas , 19. maja, u 08,00 sati, do petka, 22. maja, kada se, kasno popodne, očekuje normalizacija saobraćaja, odnosno, nastavak režima obavljanja saobraćaja naizmeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj će biti potpuno obustavljen preko mosta na Crnom Timoku (most broj 3, neposredno pre ulaska u tunel na deonici Selište-Gamzigradska Banja). U periodu obustave saobraćaja, vozači koji idu iz Paraćina za Zaječar, Negotin ili Knjaževac, mogu da koriste magistralni put od Selišta ka Boru, pa preko Nikoličeva za Zaječar i dalje. Vozači koji idu iz Knjaževca i Zaječara ka Paraćinu, mogu da koriste regionalni put Zaječar-Boljevac, preko Lubnice, i dalje ka Paraćinu ili napred navedeni pravac Zaječar-Bor (preko Nikoličeva)-Selište i dalje ka Paraćinu.
    Zbog klizišta koje se pojavilo na regionalnom putu R-116 Ušće-Ivanjica kod mesta Mlanča, saobraćaj je u potpunom prekidu za sve kategorije vozila.
    Radi se na sanaciji tunela "Stara Straževica", u okviru rehabilitacije kružnog puta R-251. Zbog radova, ovaj tunel će biti zatvoren za saobraćaj do 03.09.2009. Vozače upozoravamo da u potpunosti poštuju sva ograničenja i zabrane definisane postavljenom saobraćajnom signalizacijom, koja reguliše i način preusmeravanja saobraćaja.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, moguća je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.