Thursday, June 4, 2009

Kursna lista

Zvanični srednji kurs evra:  94.2 dinara

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

93,92

94,48

Švajcarska

61,99

62,36

Velika Britanija

107,6

108,25

SAD

66,3

66,7

Vesti

Naredni talas svetske ekonomske krize pogodiće najverovatnije mala i srednja preduzeća i njihove zaposlene, ocenio je predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da od aprila iduće godine više neće postojati lista čekanja za upis u vrtić dece čija su oba roditelja zaposlena.

U blizini Carskog mauzoleja u Arheološkom parku Viminacijum kod Kostolca pronađen je skelet mamuta, za koji se pretpostavlja da je star oko milion godina.

Predstava "Gospođa ministarka" Branislava Nušića u režiji Jagoša Markovića, biće izvedena 7. juna jubilarni, stoti put na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

U skejt parku Gips na Novom Beogradu u subotu 6. juna od 12:30 sati biće održano skejtbord, rolersko i BMX takmičenje. Nagradni fond za učesnike je 90.000 dinara.

Hrvatska pop pevačica Severina Vučković će 17. oktobra imati svoj prvi veliki koncert u Srbiji, u "Beogradskoj areni", a sa njom će nastupiti Goran Bregović.

U Parizu je održan žreb za duele prvog kola Svetske A grupe Fed kup reprezentacija. Srpske teniserke dobile su trenutno najtežeg protivnika, u vidu Ruskinja: Safine, Kuznjecove, Dementije i Šarapove u Beogradskoj Areni.

Zvanični srednji kurs evra:  94.2 dinara

Danas popodne naoblačenje sa kišom. Najviša dnevna temperatura će biti 20 stepeni.

Na današnji dan

1133. Nemački kralj Lotar II krunisan za rimskog cara, tokom pohoda na Rim, koji je preduzeo da u Rim vrati prognanog papu Inoćentija II.

1783. Francuski izumitelji, braća Etjen i Žozef Mongolfje, prvi put demonstrirali letenje balonom punjenim zagrejanim vazduhom.

1831. Belgijski Kongres proglasio princa Leopolda iz dinastije Saks-Koburg za prvog monarha nezavisne Belgije.

1859. Rođen srpski slikar Paja Jovanović, predstavnik akademskog realizma, član Srpske akademije nauka i umetnosti, prvi srpski slikar koji je stekao evropsku reputaciju.

1920. U dvorcu Trijanon kod Pariza sile Antante, posle I svetskog rata, potpisale mirovni ugovor s Mađarskom i oduzele joj teritorije koje je držala u okviru Austro-Ugarske.

1941. U izbeglištvu u Holandiji umro Fridrih Vilhelm II, pruski kralj i nemački car.

1944. Savezničke trupe ušle u Rim, u II svetskom ratu.

1946. General Huan Peron izabran za predsednika Argentine.


1989. Kineske vlasti tenkovima rasturile studentske demonstracije na pekinškom trgu Tjenanmen na kojima je tražena demokratizacija zemlje. Prema zvaničnim podacima, poginulo 300 osoba, 7.000 povređeno, a prema izveštajima većine svetskih medija poginulo više hiljada ljudi.

1989. Na prvim višepartijskim izborima u Poljskoj posle skoro 50 godina, opoziciona koalicija i alternativni sindikalni pokret Solidarnost nadmoćno pobedili vladajuće komuniste, što je označilo kraj komunizma i sovjetske prevlasti u Poljskoj. Vođa Solidarnosti Leh Valensa u decembru 1990. postao predsednik Poljske.

1993. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odobrio slanje naoružanih trupa u Bosnu i Hercegovinu radi zaštite šest "zona bezbednosti", odnosno Sarajeva, Tuzle, Žepe, Srebrenice, Goražda i Bihaća, sa ovlašćenjem da upotrebe oružje. Odobreno i dejstvo NATO-avijacije.

2003. Vlada Hrvatske na šest meseci suspendovala vizni režim za građane Srbije i Crne Gore, na snazi oko 12 godina.

2006. Pobedom na predsedničkim izborima, bivši predsednik Alan Garsia vratio se na političku scenu Perua, nakon što je njegova vlada osamdesetih godina svoj mandat završila ekonomskim krahom, pobunjeničkim nasiljem i optužbama za zloupotrebu položaja.

AMSS

Prema podacima kojima raspolaže AMSS, u većem delu Srbije, nakon mestimično maglovitog jutra, prepodne nas očekuje sunčano, dok će posle podne, prema prognozi meteorologa,  doći do naoblačenja sa kišom i lokalnim pljuskovima. Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost preko Crnog Vrha, na putu Bor-Žagubica, u Požeškoj kotlini, kao i na području Sjenice.    Na važnijim i frekventnijim putnim pravcima, van gradskih sredina, saobraćaj je umerenog inteziteta i obavlja se po pretežno suvim do mestimično vlažnim kolovozima.

    Zbog izvođenja radova na mostu preko Dunava kod Beške, na autoputu E-75 na deonici Beograd-Novi Sad, saobraćaj će, preko mosta, biti obustavljen, danas, u četvrtak, 04. juna 2009.godine, u intervalu od 10-13 časova. Alternativni pravci za putnička vozila su petlje Kovilj i Novi Sad (ka Beogradu) i petlja Beška (ka Novom Sadu). Vozači mogu da koriste i magistralni put M-22.2 Beograd-Novi Sad, tzv. stari novosadski put, kao i put Beograd-Ruma-Novi Sad.
    Zbog radova na mostu preko reke Crni Timok (most broj 3, neposredno pre ulaska u tunel na deonici Selište-Gamzigradska Banja), na magistralnom putu M-5 Paraćin-Zaječar, saobraćaj će biti potpuno obustavljen do petka, 12. juna, do 17,00 sati. Za vreme dok traje potpuna obustava saobraćaja: vozači koji idu iz Paraćina za Zaječar, Negotin ili Knjaževac, mogu da koriste alternativni put od Selišta ka Boru, pa preko Nikoličeva za Zaječar i dalje. Vozači koji idu iz Knjaževca i Zaječara ka Paraćinu, mogu da koriste regionalni put Zaječar-Boljevac, preko Lubnice, i dalje ka Paraćinu ili napred navedeni pravac Zaječar-Bor (preko Nikoličeva)-Selište i dalje ka Paraćinu.
    Zbog radova na sanaciji mosta preko reke Skrapež, potpuno je obustavljen saobraćaj na obilaznici oko Požege, koja je deo magistralnog puta M-5 Čačak-Užice. Saobraćaj se preusmerava kroz Požegu, prema postavljenoj vertikalnoj saobraćajnoj signalizaciji, pa vozače upozoravamo da voze oprezno i da u potpunosti poštuju sva upozorenja i ograničenja. Saobraćaj na obilaznici oko Požege će, prema najavi putara, biti u potpunom prekidu do kraja jula.
    Radi se na sanaciji tunela "Stara Straževica", u okviru rehabilitacije kružnog puta oko Beograda R-251. Zbog radova, ovaj tunel će biti zatvoren za saobraćaj do 03.09.2009. Vozače upozoravamo da u potpunosti poštuju sva ograničenja i zabrane definisane postavljenom saobraćajnom signalizacijom, koja reguliše i način preusmeravanja saobraćaja.
         Zbog obilnih padavina tokom predhodnih dana, u klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestala je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.