Tuesday, February 3, 2009

Laptop za 8 evra

Nakon najjeftinijeg automobila na svetu „tata nano” koji košta samo 1.420 evra, Indija će danas prikazati svetu još jedno tehnološko čudo prikladno za doba ekonomske krize: laptop koji košta samo 500 rupija, što je nešto manje od osam evra.

Prototip ovog elektronskog uređaja, koji je razvijen pod pokroviteljstvom indijske vlade, predstavljaće do sada najambiciozniji pokušaj da se premosti digitalni jaz između bogatih i siromašnih. Najjeftiniji kompjuter bi, međutim, sada mogao da postane interesantan i za relativno imućne zapadnjake, kao i već spomenuti automobil i najjeftiniji mobilni telefon, koji košta deset evra i dolazi iz Indije.
Lansiranje upotrebljivog modela kompjutera koji košta manje od knjige u džepnom izdanju najavljuje pritom i početak uzbudljive nove ere ekonomične proizvodnje.
Kao takav, on predstavlja i odgovor na projekt Laptop za svako dete (OLPC), koji je predvodio američki naučnik Nikolas Negroponte, a koji je za cilj imao proizvodnju kompjutera po ceni od 100 dolara. Američki projekat je zapao u probleme kada su velike kompanije, uključujući i najvećeg proizvođača čipova „Intel”, odbile saradnju. Stručnjaci sugerišu da su indijski planovi za proizvodnju još jeftinijeg kompjutera nerealni, te da su trenutne cene komponenti za proizvodnju kompjutera previsoke da bi se proizveo kompjuter koji košta osam evra. Indijski laptop predstavlja rezultat saradnje nekoliko elitnih indijskih tehnoloških instituta, među kojim su i Tehnološki institut „Velore”, Indijski naučni institut iz Bangalorea i Laboratorija za poluprovodnike, koja radi u sastavu Ministarstva za svemirska istraživanja.

Novosti iz GSP-a

Gradsko saobraćajno preduzeće će od sledeće godine uvesti novi sistem plaćanja za vožnju u javnom prevozu "tiketing", najavio je direktor Direkcije za javni prevoz Željko Đukanović.

Đukanović je na konferenciji za novinare rekao da tiketing podrazumeva jedinstveni tarifni sistem gde će svaki putnik plaćati samo onoliko koliko se vozio, a da će se to pratiti preko personalizovane kartice koju će novi sistem koji budemo uveli prepoznati.

GSP je od juče zamenio autobuse koji saobraćaju na linijama 60, 34 i 406 minibusevima u kojima će važiti pretplatne i pojedinačne karte, jer je na tim linijama utvrđeno da se i sa manjim kapacitetima mogu zadovoljiti potrebe putnika.

Trase autobuskih linija 404 i 405 biće spojene, nosiće oznaku 405 i saobraćaće od Vozdovca do Glumčevog brda.

Povodom najnovijeg poskupljenja karata za prevoz, generalni direktor GSP-a Radoslav Nikolić je rekao da se to preduzeće subvencioniše sa 40 odsto iz budžeta i 60 odsto iz sopstvenih sredstava, pa je zbog cene goriva koje je ponovo poskupelo morao poskupeti i prevoz.

GSP planira da u narednom periodu omogući besplatan prevoz za sve penzionere koji imaju preko 65 godina starosti i penziju manju od republičkog proseka, a ta odluka će biti sprovedena tek kada se napraviti procena koliko još sredstava za to treba izdvojiti.

U proseku kontrola GSP-a mesečno napiše 1500 kazni građanima koji se voze bez karte i kazne im se prosleđuju na kućnu adresu.

"Najveća greška GSP-a je prošlogodišnje uvođenje rečnog prevoza, koji nije dao očekivane rezultate, tako da razmišljamo da ove godine uvedemo važenje markica u određenom intervalu za tu vožnju i da tako poboljšamo i taj vid saobraćaja" rekao je Đukanović.
Nikolić je najavio da će GSP uskoro raspisati tender za nabavku novih uniformi za vozače.

Vesti za 03.02.2009.

Na devizni račun u Narodnoj banci juče je stiglo 400 milona evra kojima je ruski "Gasprom" platio 51 odsto akcija Naftne industrije Srbije.

Regionalni sastanak posvećen ekonomskoj krizi kojem će prisustvovati predstavnici šest zemalja iz okruženja biće održan danas u Beogradu.

Počela primena elektronskog potpisa. Za sada je jedino PTT Srbije sertifikaciono telo koje izdaje sertifikate o elektronskom potpisu, a za mesec dana to će postati i Privredna komora Srbije.

Nedelja iranske kulture u Beogradu, u organizaciji Društva srpsko-iranskog prijateljstva i Društva iransko, srpsko i crnogorskog prijateljstva, biće održana od 9. do 15. februara u galeriji "Progres".

Projekcijom filma "Zabranjena ljubav" reditelja Momčila Preradovića zatvoreno je sedmo izdanje Beokona - konvencije ljubitelja fantastike, u organizaciji beogradskog Društva ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić".

U 2. kolu Evrokupa košarkaši Crvene Zvezde se danas u Ukrajini sastaju sa Azovmašom.

Kupovni kurs evra         94,53    prodajni    95,1 dinara

Najviša temperatura danas 9 stepeni.

Kursna lista za 03.02.2009.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,53

95,1

Švajcarska

63,31

63,69

Velika Britanija

104,47

105,1

SAD

73,59

74,03

Grip polako dolazi

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Predrag Kon rekao je da se nalazimo u sezoni respiratornih infekcija zbog čega se beleži porast obolelih.Prema njegovim rečima, tokom protekle nedelje u Beogradu je registrovano 168 obolelih od obolenja sličnih gripu i gripa i 14.010 je bolesno od akutnih respiratornih infekcija, što ukazuje na postepen porast obolelih od gripa, tako da se očekuje dalje uvećanje broja obolelih, posebno u školskom uzrastu.

"Što se tiče Evrope, virus se postepeno seli sa prostora Velike Britanije, Portugala i Severne Irske prema istoku i sada je najveća aktivnost u Švedskoj i Nemačkoj", kazao je Kon. On je dodao da se najveći broj obolelih od gripa očekuje tokom februara, kao i da će do postupnog opadanja doći krajem poslednje nedelje februara ili početkom marta.


Epidemiolozi obolelima preporučuju da ne uzimaju samoinicijativno antibiotike, već da odleže, uzimaju lekove za obaranje temperature, dosta tečnosti, naročito čaj, vitamine, a ako simptomi ne prolaze neophodno je da se jave lekaru koji će im eventualno prepisati antibiotik.
Oni takođe ukazuju na neophodnost adekvatnog odevanja i održavanja elementarne higijene, jer se grip prenosi direktnim, ali i indirektno putem prljavih ruku.