Tuesday, December 23, 2008

Muke pred šalterima

Ako ste umorni od čekanja pred šalterima i neizvesnosti da li će vam trebati još jedan dan da biste dobili ličnu kartu, vozačku dozvolu, ili, recimo, građevinsku dozvolu, pravo mesto za vas je Formular.rs, internet sajt koji do detalja objašnjava šta vam je od papira neophodno za dobijanje određenih dokumenata i koliko neka usluga košta.

Na ovom sajtu ćete pronaći korisne informacije o tome koja je državna ustanova zadužena za vaš problem, koliko vam je vremena potrebno da biste završili posao, na koji žiro račun bi trebalo da uplatite taksu, i da li je lično prisustvo prilikom podnošenja zahteva neophodno ili ne. Administratori pozivaju građane da savetima i iskustvima daju doprinos ovom korisnom portalu.

Cilj sajta koji je počeo da radi pre mesec dana je da građani ne moraju više puta da odlaze u organe državne uprave i druge institucije, već da pre nego što predaju dokumenta, pronađu sve informacije na ovom portalu. Namera je da građanima Srbije i pravnim licima omoguće da brže, efikasnije i uz manje stresa obave poslove vezane za državnu administraciju i time skrate proceduru.
Da li će i u kojoj meri portal biti efikasan zavisi i od građana.
- Ako ste nekada imali problem prilikom vađenja vozačke dozvole, to iskustvo preko našeg sajta treba da podelite sa drugima, da ponudimo rešenje kako se to više ne bi ponavljalo - objašnjava Zoran Torbica, jedan od administratora.
Portal već ima 130 članaka i stranica.

Na današnji dan, 23.12.2008.


1777 - Rođen je ruski car Aleksandar I Romanov

1790 - Rođen je francuski egiptolog Žan Fransoa Šampolion, osnivač egiptologije. Dešifrovao je 1822. hijeroglife s ploče pronađene 1799. u egipatskom mestu Rešid i utvrdio da oni nisu samo simboličko nego i fonetsko pismo.

1861 - Turska je prihvatila ujedinjenje Vlaške i Moldavije, dunavskih kneževina pod njenim suverenitetom, u jednu državu pod nazivom Rumunija.

1933 - Rođen je japanski car Akihito, koji je na presto stupio 1990, posle smrti oca, cara Hirohita.

1990 - Slovenci su se na plebiscitu izjasnili za izdvajanje iz SFR Jugoslavije.


1997 - Umro je japanski glumac Toširo Mifune, koji je svetsku slavu stekao tumačenjem uloga samuraja, posebno u filmovima režisera Akire Kurosave


2007 - Umro je kanadski džez kompozitor i pijanista Oskar Piterson, poznat po svom karakterističnom stilu sviranja klavira, u kojem je koristio elemente džeza, bugi-vugija i bibopa.

2007 - Umro je američki koreograf Majkl Kid, idejni tvorac nekih od najslavnijih mjuzikala na Brodveju. Tokom karijere osvojio je pet nagrada Toni, a 1997. je dobio Oskara za životno delo.

Zabrana pušenja

Nacionalna kampanja Ministarstva zdravlja Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", usredsređena na posledice pasivnog pušenja, počela je juče i trajaće godinu dana.

Kampanja je usmerena na sve kategorije stanovništva i pratiće je promotivni i štampani materijali, oglasi, televizijski spotovi, džinglovi, bilbordi i brendirani autobusi.

Sprovodiće se u dva dela - prvi deo kampanje odvijaće se pod sloganom "Duvanski dim je serijski ubica" do avgusta a drugu polovinu 2009. godine obeležiće kampanja pod nazivom "Izbaci duvanski dim".

Ministar zdravlja prof. dr Tomica Milosavljević je kazao da se priprema nov zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama, koji predviđa postepeno uvođenje zabrane pušenja u restorane, kafane i kafiće, a koji će prvenstveno štititi zdravlje zaposlenih ugostiteljskih radnika i gostiju nepušača.

Milosavljević je naveo da se procenjuje da se oko 25 odsto umrlih od malignih bolesti pripisuje posledicama pušenja, 20 odsto od kardiovaskularnih bolesti, a oko 15 odsto svih smrtnih slučajeva u Evropi nastaje kao posledica tog faktora rizika.

"Zabrinjava činjenica da više od 19.000 nepušača u Evropskoj uniji umire zbog pasivnog pušenja zbog čega Svetska zdravstvena organizacija (SZO) traži od svih zemalja da radna i javna mesta budu potpuno bez duvanskog dima da bi se izlaganje nepušača duvanskom dimu smanjilo ili potpuno eliminisalo", kazao je ministar zdravlja.

Sve za dečicu


Akcija dodele paketića deci bez roditelja održaće se u Starom dvoru. Pored poklona u njihovu čast biće priređena pozorišna predstava i zajednička žurka a mališane će pozdraviti i Deda Mraz.

Podela paketića za decu bez roditeljskog staranja sa teritorije Beograda biće održana danas u Starom dvoru, saopšteno je iz Gradske uprave.

Na ovogodišnjoj evidenciji Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu u hraniteljskim porodicama zbrinuto je 568 dece bez roditeljskog staranja. Od njih su 292 deteta uzrasta do 10 godina, koji će biti obradovani paketićima, pozorišnom predstavom, Deda Mrazom i zajedničkom žurkom.

Zabava za vreme raspusta


Zimski raspust sve je bliži, a osnovci i srednjoškolci tokom praznika će imati priliku da se posvete rekreaciji i desetini sportova. Učenici će uz đačku knjižicu moći besplatno da plivaju, klizaju, uče streljaštvo, igraju fudbal i košarku, vežbaju ples, ali i steknu nove veštine u mnogim radionicama. Iz Sekretarijata za sport i omladinu kažu da je u ponudi oko 70 sportsko-rekreativnih programa, koje će tokom zimskog raspusta koristiti 10.000-15.000 učenika.

- Kao i svake godine, postoji mnogo programa. Organizatori su obezbedili veća finansijska sredstva nego ranije. U organizaciju su se uključile sve opštine, koje će finansirati programe na njihovim teritorijama. Klizališta će biti na više mesta. Tu su i borilački sportovi, fitnes, pilates, ples i druge aktivnosti - rekla je Vesna Zirić iz Sekretarijata za sport i omladinu.

Za one malo mirnije organizovane su radionice u kojima će se đaci upoznati sa raznim zanatima. Mnogi će biti oduševljeni izletom na Divčibare.
- U radionicama će biti po 25 učesnika i nastava će se obavljati u kontinuitetu. U organizaciji Ferijalnog saveza, deca će provesti tri dana na Divčibarama. Program je besplatan, ali će se plaćati akontacija, koja će naknadno biti vraćena. To je uvedeno da bi se izbeglo da neka deca zauzmu mesto drugoj. Učesnici će po grupama biti vođeni i na Rajac, gde će biti organizovane promocije koje prezentuju izviđački rad - rekla je Danica Džodan iz Sekretarijata.

Mali koncert Tošeta Proeskog











Kursna lista za 23.12.2008.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

85,36

85,88

Švajcarska

55,78

56,11

Velika Britanija

90,40

90,94

SAD

60,97

61,34

Vesti za 23.12.2008.

Inflacija u Srbiji će do kraja godine najverovatnije biti oko osam odsto, izjavio je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Do sredine iduće godine biće raspisan tender za licence iz oblasti fiksne telefonije, čime će biti ugašen monopol "Telekoma" u ovoj oblasti.

U Sportskom centru "Olimp" na Zvezdari danas počinje sezona klizanja.

Obezbeđena su sredstva u iznosu od 50 miliona dinara za finansiranje narodnih kuhinja u 58 gradova i opština u Srbiji za period od januara do marta 2009. godine, saopštilo je juče Ministarstvo rada i socijalne politike.

Večeras na sceni "Ateljea 212" gostuje Narodno pozorište Sombor sa predstavom Nebojše Romčevića "Ogovaranje", u režiji Ljubiše Ristića.

U Muzeju Jugoslovenske kinoteke od danas do 25. decembra biće priređen ciklus filmova posvećen 60togodišnjici "Zastava filma".

Košarkaši Crvene zezde i FMP-a igraju večeras u "Pioniru" derbi 14. kola Jadranske lige.

Kupovni kurs evra 85.36 prodajni 85.88 dinara

Najviša temperatura danas 6 stepeni.