Friday, January 9, 2009

Shakira

Ojos asi:



Whenever, wherever:



La tortura:



Hips don't lie:

Info Grocka

Isplata prvog dela decembarskih penzija korisnicima koji primanja dobijaju preko tekućih računa počeće sutra, 10 januara. Za penzionere koji primanja dobijaju na kućnu adresu isplata će trajati od ponedeljka, 12 januara, do četvrtka, 15.janaura.

Osnovna škola "Sveti Sava" iz Vrčina tokom zimskog raspusta organizuje za sve zainteresovane učenike osnovnih škola besplatne dramske, likovne i sportske radionice, a u saradnji sa Centrom za kulturu Grocka kreativnu radionicu. Radionice počinju sa radom od 10. januara u terminu od 10 do 13 časova u prostorijama škole Sveti Sava u Vrčinu. Detaljnije informacije svi zainteresovani učenici mogu dobiti na tel.8053-467 ili na sajtu www.ossvetisava.org.

Sneg u Grockoj

U narednih dvadesetak dana u Beogradu i većem delu Srbije treba očekivati suvo vreme, bez snega, hladno i sa mrazevima.
Generalno gledano, januar će biti hladan, druga polovina januara će biti "blaža". Ovaj januar će najverovatnije biti najhladniji mesec u poslednjih dvadesetak godina -Srednja mesečna temperatura u januaru 1985. godine je bila minus tri stepena, a sadašnje temperature su vrlo slične onima iz 1985.
Novog snega u Beogradu neće biti narednih dana, ali će i dalje biti hladno. Biće oblačno i maglovito vreme, uz moguću kišu i susnežicu.

Sneg koji je juče pao nije zadao veće probleme na saobraćajnicama na teritoriji naše opštine . Sva raspoloživa mehanizacija JKSP Grocka bila je na terenu i oddžavaće i dalje lokalne ulice koje su prioritet a Beograd put saobraćajnice kojima saobraća javni prevoz.Put za Pudarce preko manastira Rajinovac propisno je obeležen i zatvoren za korišćenje u zimskim uslovima. Svi prilazi prilazi školama, Domu zdravlja , ambulantama i javnim preduzećima su prohodni. Radijatori u svim stanovima koji se greju na daljinsko grejanje topli i da će tako biti i u narednom periodu.

-------------------------------

Na današnji dan, 09.01.2009.

1792. Mirom u Jašiju okončan rusko-turski rat.

1793. Francuz Žan-Pjer Blanšar izveo prvi let balonom iznad Severne Amerike.

1856. Rođen srpski kompozitor i muzički pedagog Stevan Stojanović Mokranjac, član Srpske kraljevske akademije, horovođa Beogradskog pevačkog društva, jedan je od osnivača Srpske muzičke škole.

1873. Umro Šarl Luj Napoleon III, nećak Napoleona Bonaparte, predsednik Francuske od 1848. do 1852, car do 1870.

1878. Umro italijanski kralj Vitorio Emanuele II, prvi vladar ujedinjene Italije. Po dolasku na presto, 1861, inaugurisao parlamentarnu monarhiju.

1908. Rođena francuska književnica Simon de Bovoar, autorka romana, pozorišnih komada i filozofskih eseja. Životna saputnica filozofa Žan-Pola Sartra.

1913. Rođen državnik Ričard Nikson, jedini šef države u istoriji SAD koji je podneo ostavku pod pretnjom smene postupkom impičmenta.

1992. Reagujući na odluku Bošnjaka i Hrvata da od Evropske zajednice traže priznanje suverene Bosne i Hercegovine, Srbi proglasili republiku srpskog naroda u BiH i saopštili da je ta republika federalna jedinica Jugoslavije.

2002. SAD ukinule sankcije na prodaju oružja Jugoslaviji, uvedene 1996.

2004. Turska potpisala protokol kojim se ukida smrtna kazna, čak i u slučaju rata, kao prvi korak u pravcu početka pregovora o ulasku te zemlje u EU.

2005. Palestinci izabrali Mahmuda Abasa za naslednika dugogodišnjeg lidera Jasera Arafata.

2005. Sudanska islamistička vlada i pobunjenici sa juga zemlje potpisali sporazum kojim je završen najduži građanski rat u Africi, koji je trajao 21 godinu.


Emir Kusturica juče je u Drvengradu, na otvaranju svog „Kustendorfa“, nastavio svojevrsni obračun sa američkom kinematografijom i liberalnim kapitalizmom, napravivši svojevrsni spektakl.
Najpre je ispred crkve u centru Drvengrada, sa vencima i cvećem, krenula kolona gostiju festivala, pravac - „groblje“ na kome je prošle godine simbolično „sahranjen“ američki filmski hit „Umri muški“.
Za to vreme, kraj groba na kome su bili postavljeni tanjiri sa pitom, mesom i jabukama i kraj krsta sa natpisom „Die hard“ trubači su uveliko svirali posmrtni marš. Kad je kolona stigla do groba, taman što je počeo godišnji pomen američkom filmu, odozdo, ispod zemlje podigavši poklopac sanduka, iskočio je povampireni filmski hit, u liku glumca, dosta sličnog onim iz samog filma...
Dok su neki od učesnika pomena, od iznenađenja i straha, popadali u nesvest, trubači oko groba ludo tukli neko srpsko kolo, povampireni glumac je planuo, zaleteo se kroz svetinu na pomenu, dok je sa njega na sve strane sukljao plamen.

Humanost na delu


Institut za transfuziju krvi Srbije ima rezerve krvi za dva i po dana, ali nedostaju trombociti, komponenta krvi koja može da se čuva najviše pet dana, a koja je neophodna za lečenje hematoloških bolesnika.
Deficitarna je AB negativna krvna grupa, ali su potrebni davaoci krvi svih grupa da bi se obezbedilo optimalno snabdevanje beogradskih zdravstvenih ustanova.
Potrebno je da svakodnevno krv da 300 ljudi, a ovih dana, verovatno zbog praznika, krv da svega 150 davalaca.
Radi obezbeđivanja dovoljne količine krvi, danas će krv dati zaposleni u Crvenom krstu Beograda i Srbije, kao i zaposleni u termoelektrani Kostolac i Domu zdravlja Stari grad.

Idemo na planine!

Istočni prilaz Kopaoniku iz pravca Brzeća, kao i zapadni iz pravca Jošaničke Banje prohodni su za saobraćaj.

Stigle su i nove mašine za čišćenje snega, kao i za probijanje eventualnih smetova.

Zbog ugaženog snega na kolovozu od tri do pet centimetara, kao i poledice na deonici puta od Rendare do Jarma, vozačima se preporučuje sporija i opreznija vožnja, kao i obavezna upotreba zimske opreme. Zabranjeno je kretanje kamionima sa prikolicom i šleperima.

Do vodeće turističke destinacija valjevskog kraja, Divčibara, gde je visina snega 25 centimetara i gde trenutno boravi oko 2.000 gostiju, najviše iz Beograda i gradova Vojvodine, moguće je stići samo uz dobre zimske gume. Oba prilazna puta do Divčibara, preko Kaone i preko Rajkovića, prohodna su, ali na kolovozima ima bar pet centimetara ugaženog snega iako su ekipe Preduzeća za puteve stalno na terenu i čiste ove deonice, s obzirom na to da je sneg u valjevskom kraju neprekidno padao skoro 10 časova. Potrebno je i više vremena da se stigne do Divčibara, pošto je prosečna brzina kretanja vozila do 40 kilometara na sat. Na svim putevima valjevskog kraja saobraćaj je otežan i usporen, ali neprohodnih deonica nije bilo.

Kursna lista za 09.01.2009.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,10

94,67

Švajcarska

62,83

63,21

Velika Britanija

104, 6

105,22

SAD

68,83

69,24

Auto-moto saveti

U Beogradu je oblačno, bez padavina. Kolovozi na važnijim saobraćajnicama su pretežno mokri, na mostovima moguća poledica. Magla smanjuje vidljivost na području Surčina i Dobanovaca.

Nepovoljni vremenski uslovi zahtevaju od vozača veću opreznost za volanom, vožnju smanjenom brzinom, koja je u potpunosti prilagođena uslovima na putu, i dobru pripremu vozila za zimske uslove vožnje. Savetujemo da se proveri temperatura mržnjenja rashladne tečnosti u sistemu za hlađenje, te da se, po potrebi, i zameni. Pri niskim temperaturama i u uslovima smanjene vidljivosti, treba obezbediti adekvatno pranje vetrobranskog stakla, pa treba na vreme sipati, umesto vode, tečnost za pranje vetrobranskog stakla koja ne mrzne na niskim temperaturama. Logično sledi da je neophodno proveriti i ispravnost brisača, kao i ispravnost grejača zadnjeg vetrobranskog stakla. Naravno, neophodno je i redovno proveravati stanje pneumatika – i u smislu dubine šare, koja mora da bude veća od 4 mm, i u smislu pritiska, koji mora uvek da bude prema zahtevu iz tehničke knjižice proizvođača vozila.
Kada ima snega i leda na kolovozu, vozačima savetujemo da, uz maksimalno opreznu vožnju, izbegavaju nagle promene pravca kretanja vozila, kao i nagla kočenja.

Vesti za 09.01.2009.

Situacija sa grejanjem sinoć počela da se normalizuje, jer su prve isporuke gasa iz Mađarske počele da stižu u toplane.

Uprava za energetiku odlučila je da se zbog obustavljene isporuke gasa i očuvanja sistema isključi novogodišnje dekorativno osvetljenje.

Građevinski radovi na Avalskom tornju, koji su bili prekinuti tokom novogodišnjih praznika, nastavili su se juče i biće ubrzani kako bi se toranj svečano otvorio 29. aprila na dan kad je pre jedne decenije srušen u bombardovanju.



U Drvengradu otvoren drugi po redu filmski festival Kustendorf.

Ana Ivanović u četvrtfinalu turnira u Brizbejnu izgubila od Francuskinje Ameli Morezmo sa 6:3, 6:2.

Kupovni kurs evra 94.1; prodajni 94.67 dinara

Najviša dnevna temperatura -4 stepena.