Friday, January 9, 2009

Auto-moto saveti

U Beogradu je oblačno, bez padavina. Kolovozi na važnijim saobraćajnicama su pretežno mokri, na mostovima moguća poledica. Magla smanjuje vidljivost na području Surčina i Dobanovaca.

Nepovoljni vremenski uslovi zahtevaju od vozača veću opreznost za volanom, vožnju smanjenom brzinom, koja je u potpunosti prilagođena uslovima na putu, i dobru pripremu vozila za zimske uslove vožnje. Savetujemo da se proveri temperatura mržnjenja rashladne tečnosti u sistemu za hlađenje, te da se, po potrebi, i zameni. Pri niskim temperaturama i u uslovima smanjene vidljivosti, treba obezbediti adekvatno pranje vetrobranskog stakla, pa treba na vreme sipati, umesto vode, tečnost za pranje vetrobranskog stakla koja ne mrzne na niskim temperaturama. Logično sledi da je neophodno proveriti i ispravnost brisača, kao i ispravnost grejača zadnjeg vetrobranskog stakla. Naravno, neophodno je i redovno proveravati stanje pneumatika – i u smislu dubine šare, koja mora da bude veća od 4 mm, i u smislu pritiska, koji mora uvek da bude prema zahtevu iz tehničke knjižice proizvođača vozila.
Kada ima snega i leda na kolovozu, vozačima savetujemo da, uz maksimalno opreznu vožnju, izbegavaju nagle promene pravca kretanja vozila, kao i nagla kočenja.

No comments:

Post a Comment