Friday, January 9, 2009


Emir Kusturica juče je u Drvengradu, na otvaranju svog „Kustendorfa“, nastavio svojevrsni obračun sa američkom kinematografijom i liberalnim kapitalizmom, napravivši svojevrsni spektakl.
Najpre je ispred crkve u centru Drvengrada, sa vencima i cvećem, krenula kolona gostiju festivala, pravac - „groblje“ na kome je prošle godine simbolično „sahranjen“ američki filmski hit „Umri muški“.
Za to vreme, kraj groba na kome su bili postavljeni tanjiri sa pitom, mesom i jabukama i kraj krsta sa natpisom „Die hard“ trubači su uveliko svirali posmrtni marš. Kad je kolona stigla do groba, taman što je počeo godišnji pomen američkom filmu, odozdo, ispod zemlje podigavši poklopac sanduka, iskočio je povampireni filmski hit, u liku glumca, dosta sličnog onim iz samog filma...
Dok su neki od učesnika pomena, od iznenađenja i straha, popadali u nesvest, trubači oko groba ludo tukli neko srpsko kolo, povampireni glumac je planuo, zaleteo se kroz svetinu na pomenu, dok je sa njega na sve strane sukljao plamen.

No comments:

Post a Comment