Friday, April 17, 2009

Na današnji dan

1492. Kristifor Kolumbo dobio je saglasnost i novac od španskog kralja Ferdinanda V i kraljice Izabele da istraži "zapadni okean". Na tom putovanju, Kolumbo je otkrio američki kontinent.

1790. Umro je američki naučnik i državnik Bendžamin Frenklin.

1814. U Ugrinama, kod Bribira (Hrvatska), rođen je srpski botaničar i prirodnjak Josif Pančić, prvi predsednik Srpske kraljevske akademije.

1894. Rođen je ruski državnik i političar Nikita Hruščov.

1895. Sporazumom u gradu Šimonosekiju završen je kinesko-japanski rat.

1916. Rođena je Sirimavo Bandaranaike, koja je u julu 1960. postala premijer Cejlona (Šri Lanke), prva žena premijer u svetu.

1941. Oficiri bojnog broda Kraljevske ratne mornarice Jugoslavije Milan Spasić i Sergej Mašera potopili su u Tivatskom zalivu razarač "Zagreb" i potonuli zajedno s njim, odbivši da izvrše naređenje o predaji broda italijanskoj mornarici nakon kapitulacije Jugoslavije.

1977. U Lihtenštajnu prvi put su glasale žene.

1983. Indija je lansirala prvi veštački satelit.

1993. U UN je usvojena rezolucija koja predviđa pooštravanje sankcija protiv SR Jugoslavije, ukoliko bosanski Srbi ne potpišu Vens-Ovenov mirovni plan za Bosnu do 26. aprila.

1996. SAD i Japan potpisali su deklaraciju o bezbednosnoj saradnji, prema kojoj SAD zadržavaju nivo vojnih snaga u Japanu i ostalim delovima Azije.

2002. Jugoslovenska vlada pozvala je 23 osobe koje je Haški tribunal optužio za ratne zločine, od kojih je 10 jugoslovenskih državljana, da se dobrovoljno predaju tom sudu. Pozivu jugoslovenskih vlasti odazvali su se: Dragoljub Ojdanić, Milan Martić, Mile Mrkšić, Nikola Šainović, Vladimir Kovačević i Momčilo Gruban.

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, tokom prepodneva očekuju nas povoljne vremenske prilike, koje će omogućiti da se saobraćaj obavlja po suvim kolovozima i uz dobru vidljivost. Međutim, prema najavi meteorologa, već sa prvim poslepodnevnim časovima, na celom području Srbije, biće umereno oblačno, nestabilno sa lokalnim pljuskovima, a kako se tada očekuje intezivniji saobraćaj na skoro svim putnim pravcima, vozačima savetujemo maksimalni oprez za volanom, sporiju vožnju prilagođenu datim uslovima na putu, kao i više strpljenja i tolerancije prema ostalim učesnicima u saobraćaju.
    Radi se na interventnoj popravci mosta preko kanala Dunav-Tisa-Dunav kod Vrbasa, na auto-putu E-75, deonica Novi Sad-Subotica. Planirano je da radovi budu završeni do 31.05.2009. godine.

    Počeli su radovi na interventnoj popravci mosta preko kanala Dunav-Tisa-Dunav kod Melenaca, na magistralnom putu M-24 Zrenjanin-Kikinda. Planirano je da radovi budu završeni do 30.06.2009. godine. U vreme izvođenja radova, saobraćaj će se obavljati usporeno i prema postavljenoj vertikalnoj saobraćajnoj signalizaciji.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.