Friday, January 8, 2010

Stanje na putevima 08.01.


       
          Prema podacima kojima raspolaže OC AMSS, na  području Srbije preovlađuje  oblačno vreme, slabe kiše ima na području Novog Sada i Požarevca. Magla smanjuje vidljivost na 50 metara u timočkoj i negotinskoj krajini, na područjima Subotice, Sombora, Kragujevca, Smederevske Palanke, na Crnom vrhu, u požeškoj kotlini, na prilazima Beogradu, u reonima Kraljeva, Kruševca, Ćuprije i Vranja. Sa sumaglicom treba računati u Banatu, Podrinju, Posavini, na Rudniku i oko Valjeva i Niša. pretežno oblačno vreme. Kiša pada u Beogradu i na širem području Vojvodine.
     Saobraćaj je van gradskih sredina umerenog intenziteta, jači se kao i obično petkom očekuje već od prvih popodnevnih časova. Kolovozi su uglavnom vlažni.
     Poseban oprez savetuje se preko mostova i nadvožnjaka, kroz podvožnjake i tunele.
    Putari upozoravaju i na pojavu velikog broja tzv. "udarnih rupa", na većini putnih pravaca u našoj zemlji, što je i uobičajena pojava nakon jakih mrazeva. Sanacija ovakvih oštećenja je u toku, kad god to vremenske prilike dozvole. 
    Vremenske prilike su uticale i na povećan broj odrona na putevima. Poseban oprez savetujemo na Đerdapskoj, Ibarskoj, Jadranskoj magistrali, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru, kao i na svim deonicama koje prolaze kroz useke i klisure.    
    Na prilazima zimskim turističkim centrima i u višim predelima istočne Srbije ima zaostalog snega na kolovozu pa je obavezna upotreba zimske opreme. 

  Na deonicama na kojima se izvode radovi, odnosno na kojima su prisutni putari sa mehanizacijom, saobraćaj je izmenjen i usporen, pa se vozačima savetuje puno poštovanje postavljene  saobraćajne signalizacije.   
    Zbog aktiviranog klizišta, na delu magistralnog puta M-21, na obilaznici oko Valjeva, saobraćaj je u prekidu, pa se vozila usmeravaju kroz Valjevo.

    Na graničnim prelazima je pojačan intezitet saobraćaja. Na GP sa Mađarskom, na GP Horgoš putnička vozila na izlazu iz naše zemlje čekaju od 15 do 30 minuta, na Kelebiji se na izlazu iz naše zemlje čeka od 15 do 30 minuta koliko se registruju zadržavanja i na ostalim graničnim prelazima ka našim susedima.