Thursday, April 9, 2009

Vesti

Nacionalna služba za zapošljavanje očekuje da bi stopa nezaposlenosti u Srbiji mogla do kraja godine da poraste sa sadašnjih 14 na 17,18 odsto.

Najveća gradska svetkovina Dani Beograda po sedmi put biće održana od 16. do 19. aprila. Beograđanima i njihovim gostima ponuđen je bogat kulturni, obrazovni i sportski program, koji će obilovati pozorišnim predstavama, izložbama, koncertima, a zainteresovani će moći da idu u organizovano razgledanje grada i kulturno-istorijskih spomenika.

Sutra će Gradska opština Grocka dodeliti stipendije najuspešnijim studentima sa teritorije opštine. Na konkurs se ukupno prijavilo 37 studenata, a da bi dobili stipendiju bilo je potrebno da imaju prebivalište na teritoriji opštine Grocka i prosek tokom studija viši od 9.0. Prema rečima predsednika opštine Grocka Zorana Jovanovića, u planu je da nagrađivanje najuspešnijih studenata bude praksa i narednih godina, jer je ovo najbolji način da se vodi računa o budućnosti opštine. Prijem studenata će se organizovati 9. aprila 2009. godine u 15 sati u velikoj sali opštine Grocka.

Povodom Osmog aprila Svetskog dana Roma Esma Redžepova je u Centru Sava održala koncert. Svetski parlament Roma, dodelio je toj velikoj romskoj umetnici povelju za očuvanje romske kulture.

Ministarstvo kulture je saopštilo da su ministri kulture Srbije i Ukrajine, Nebojša Bradić i Vasilj Volodimirovič Vovkun u Kijevu otvorili manifestaciju "Dani srpske kulture u Ukrajini".

Hokejaška reprezentacija Srbije pobedila je selekciju Kine u drugom kolu Svetskog prvenstva u hokeju na ledu Druge divizije, grupa A, rezultatom 5:3.

Jelena Janković pobedila Italijanku Frančesku Skjavone na turniru u Marbelji sa 2:0

U 136. derbiju Partizan dobio Crvenu zvezdu sa 2:0

Kupovni kurs evra    93,11        prodajni    93,67 dinara.

Najviša temperatura danas 26 stepeni.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

93,11

93,67

Švajcarska

61,04

61,41

Velika Britanija

103,37

104

SAD

70,24

70,66

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže OC AMSS, na celoj teritoriji Srbije su povoljne vremenske prilike i  dobri uslovi za obavljanje saobraćaja.

    Saobraćaj je, na autoputevima E-70 i E-75, kao i na važnijim putnim pravcima, pojačanog intenziteta i obavlja se, uglavnom,  nesmetano i po suvim kolovozima.

    Zbog izvođenja radova na mostu preko Dunava kod Beške, saobraćaj će biti u prekidu u četvrtak 09. i petak 10.04.2009. u intervalima od 10-11 i od 12-13 časova. Alternativni pravac za putnička vozila su petlja Kovilj i petlja Beška.
    Radi se na interventnoj popravci mosta preko kanala Dunav-Tisa-Dunav kod Vrbasa, na auto-putu E-75, na deonici Novi Sad-Subotica. Planirano je da radovi budu završeni do 31.05.2009. godine. Za vreme izvođenja radova, saobraćaj će se obavljati usporeno i prema postavljenoj vertikalnoj saobraćajnoj signalizaciji.

    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena vertikalna saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.