Thursday, January 15, 2009

Srpski Japanac

Japanac Koki Hasei, novopečeni kum Emira Kusturice, pobednik je sinoć završenog festivala internacionalnog filma "Kustendorf" na Mećavniku u Morkoj Gori.

Mladi reditelj sa Dalekog istoka, koji je pre nekoliko dana u crkvi Svetog Save na Mećavniku primio pravoslavnu veru, a od kuma Kusturice i srpsko ime – Stefan, dobitnik je "Zlatnog jajeta", prve festivalske nagrade, za svoje ostvarenje "Godog".
Pobednički film su, zapravo, necenzurisani snimci mališana sa Filipina, čije se detinjstvo svodi na život i igru na đubrištima u perifernim, sirotinjskim naseljima
- Ostaću u Srbiji još neko vreme, želja mi je da naučim više o zemlji i narodu čiju sam veru primio, kazao je Koki Hasei nakon čina uručenja nagrade čime je spuštena zavesa na Kusturičinu filmsku smotru.
U konkurenciji 33 filma prikazana na "Kustendorfu", čiji su autori pristigli iz šenaest zemalja sveta, festivalski žiri kojim je predsedavala glumica Anica Dobra, "Srebrno jaje" dodelio je Crnogorki Nini Vuković za film "Mikijeva balada", dok je "Viola" korejskog reditelja Ših Ting Hunga osvojila "Bronzano jaje".
Hasei kaže - Gledao sam vaše filmove a onda razgovarao sa planinama Tarom i Zlatiborom. Planine mi kažu da ste u redu, da ste na pravom putu. Čestitam nagrađenima a ostalima želim da im naredni festivali donesu više sređe, jer to je izbor ovog žirija. Najvažnije da su prijateljstvo, politka, estetika i ljubav bile teme koje su proteklih dana zaokupljale pažnju. Ispostavilo se da je utopija moguća," kazao je nakon dodele nagrada Emir Kusturica.
Posle Nikite Mihalkova, promotera prošlogodinjeg "Kustendorfa", ulogu prve zvezde sinoć završenog fesitvala na Mećavniku Kusturica je poverio Džimu Džarmušu. Proslavljeni američki reditelj boravio je nekoliko dana u Mokroj Gori, tokom kojih je studentima održao niz predavanja o vrednostima umetničkog filma. Ono je što je Džarmuš bio ove, a Mihalkov prethodne godine, na sledećem "Kustendorfu", obećao je Emir Kusturica, biće glumac Džoni Dep.

Kursna lista za 15.01.2009.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

92,83

93,39

Švajcarska

63,08

63,46

Velika Britanija

102,88

103,5

SAD

70,37

70,79

Vesti za 15.01.2009.

Sadašnje količine gasa od oko 4,7 miliona kubika iz Nemačke i Mađarske obezbeđene su do 20. januara.

Ministarstvo energetike za današnju sednicu Vlade priprema predlog da se potrošačima koji nisu imali grejanje ili gas umanje januarski računi.

Zbog ogromne potrošnje struje elektromreža u celoj Srbiji na ivici pucanja. Najugroženiji Zrenjanin, Niš, Kruševac, ali i naselja na periferiji Beograda.

Proizvodnja automobila punto u Kragujevcu trebalo bi da počne u martu ove godine, izjavio je juče generalni direktor "Grupe Zastava" Zoran Radojević.

Filmovi "Voli" i "Man on Wire" dopali su se i gledaocima i kritičarima i dobili su nagradu Zlatni paradajz, koja se dodeljuje ostvarenjima koja su pobrala najbolje kritike.

Objavljen je spisak od 9 stranih fimova u ovogodišnjoj trci za Oskara. Naša Turneja nije među njima.

Crno-beli košarkaši izborili plasman u Top 16 fazu Evrolige trijumfom u Moskvi nad šampionom Evrope CSKA (66:63), u poslednjem kolu regularnog dela takmičenja.

Kupovni kurs evra 92.83 prodajni 93.39 dinara

Najviša temperatura danas 2 stepena.

Ledeno doba

Više stotina građana Srbije povredilo se tokom jučerašnjeg dana padajući na ulicama zbog leda. U Beogradu je više od 300 ljudi zbrinuto u Urgentnom centru zbog povreda nastalih u padovima.

Rano jutros ponovo je počela da pada kiša koja se ledi pri tlu. Glavne saobraćajnice u Beogradu su prohodne dok se u sporednim ulicama kiša ledi pri tlu.

Lekari na ortopedskom odeljenju Urgentnog centra neprekidno saniraju prelome kostiju šaka, i skočnih zglobova. Bilo je i nekoliko polomljenih butnih kostiju, kukova i fraktura lobanja.

Najklizavije je tokom jutra, pa lekari savetuju stare i one koji nisu sigurni na nogam da tada ne izlaze na ulicu. Najbezbednije doba je kasno poslepodne i veče.

Ako temperatura iz minusa brzo pređe u plus, pa ponovo brzo padne ispod nule sav sneg koji se u kratkom periodu otopi se pretvara u led i poledica ima svuda, čak i na mestima na kojima je sneg očišćen.