Thursday, January 15, 2009

Srpski Japanac

Japanac Koki Hasei, novopečeni kum Emira Kusturice, pobednik je sinoć završenog festivala internacionalnog filma "Kustendorf" na Mećavniku u Morkoj Gori.

Mladi reditelj sa Dalekog istoka, koji je pre nekoliko dana u crkvi Svetog Save na Mećavniku primio pravoslavnu veru, a od kuma Kusturice i srpsko ime – Stefan, dobitnik je "Zlatnog jajeta", prve festivalske nagrade, za svoje ostvarenje "Godog".
Pobednički film su, zapravo, necenzurisani snimci mališana sa Filipina, čije se detinjstvo svodi na život i igru na đubrištima u perifernim, sirotinjskim naseljima
- Ostaću u Srbiji još neko vreme, želja mi je da naučim više o zemlji i narodu čiju sam veru primio, kazao je Koki Hasei nakon čina uručenja nagrade čime je spuštena zavesa na Kusturičinu filmsku smotru.
U konkurenciji 33 filma prikazana na "Kustendorfu", čiji su autori pristigli iz šenaest zemalja sveta, festivalski žiri kojim je predsedavala glumica Anica Dobra, "Srebrno jaje" dodelio je Crnogorki Nini Vuković za film "Mikijeva balada", dok je "Viola" korejskog reditelja Ših Ting Hunga osvojila "Bronzano jaje".
Hasei kaže - Gledao sam vaše filmove a onda razgovarao sa planinama Tarom i Zlatiborom. Planine mi kažu da ste u redu, da ste na pravom putu. Čestitam nagrađenima a ostalima želim da im naredni festivali donesu više sređe, jer to je izbor ovog žirija. Najvažnije da su prijateljstvo, politka, estetika i ljubav bile teme koje su proteklih dana zaokupljale pažnju. Ispostavilo se da je utopija moguća," kazao je nakon dodele nagrada Emir Kusturica.
Posle Nikite Mihalkova, promotera prošlogodinjeg "Kustendorfa", ulogu prve zvezde sinoć završenog fesitvala na Mećavniku Kusturica je poverio Džimu Džarmušu. Proslavljeni američki reditelj boravio je nekoliko dana u Mokroj Gori, tokom kojih je studentima održao niz predavanja o vrednostima umetničkog filma. Ono je što je Džarmuš bio ove, a Mihalkov prethodne godine, na sledećem "Kustendorfu", obećao je Emir Kusturica, biće glumac Džoni Dep.

No comments:

Post a Comment