Friday, March 27, 2009

Na današnji dan

1790. - Izmišljene su pertle.

1855. - Abraham Gesner patentirao je kerozin.

1891. - Rođen je Lajoš Zilahi, mađarski romansijer i dramatičar.

1914. - Izvršena je prva uspešna transfuzija krvi.

1931. - Čarli Čaplin je dobio francuski nacionalni orden - Legiju časti.

1941. - U Beogradu je, pred zoru, u oficirskom puču svrgnut regent knez Pavle Karađorđević i na presto je doveden maloletni kralj Petar II Karađorđević. Zbačena je i vlada Dragiše Cvetkovića i Vlatka Mačeka i obrazovana nova s generalom Dušanom Simovićem na čelu. Kasnije tokom dana narod je pozdravio puč masovnim demonstracijama u Beogradu i drugim gradovima Srbije, jer je to značilo raskidanje sporazuma potpisanog dva dana ranije u Beču o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu. Javno su spaljivane nemačke i italijanske zastave, cepane slike Adolfa Hitlera i Benita Musolinija i izvikivane parole "Bolje rat nego pakt", "Bolje grob nego rob".

1958. - Hruščov je postao sovjetski premijer.

1992. - Poslednje jedinice Jugoslovenske narodne armije napustile su bez incidenata Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju.

1995. - 64. dodela Oskara. Za najbolji film proglašen je "Forest Gamp", za najboljeg glumca Tom Henks, a za najbolju glumicu Džesika Lang.

1999. - U atar sremskog sela Buđanovci pao je američki lovac bombarder "F-117 A", koji je oborila jugoslovenska protivvazdušna odbrana što je izazvalo nevericu i šok u NATO, posebno u SAD, jer pre Vojske Jugoslavije niko nije uspeo da obori avion "stelt" tehnologije, simbol moći i neuništivosti, koji se smatra nevidljivim za radare.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

94,34

94,91

Švajcarska

61,81

62,18

Velika Britanija

100,49

101,1

SAD

69,45

69,86

Vesti

Skupština Srbije usvojila je juče Zakon o zabrani diskriminacije, koji je izazvao burne reakcije u javnosti i bio povlačen iz skupštinske procedure na zahtev verskih zajednica.

U Beogradu se danas otvara Sajam automobila. Usled ekonomske krize, prodavci za ovu godinu najavljuju velike popuste.

Na benzinskim pumpama u našoj u zemlji gorivo će biti skuplje. Litar motornih benzina biće skuplji za 50 para, dok će dizel goriva poskupeti za oko 60 para.

Radovi na postrojenju Banovo brdo zbog kojih veći deo Beograda neće imati vode, počeće večeras u 18 i završiće se u sutra u 18 sati. Na našoj opštini vode neće biti u Kaluđerici i delu naselja Leštane i u Velikom mokrom lugu i delu naselja Klenak.

U okviru turneje na kojoj proslavlja 30 godina rada slovenački kantautor Zoran Predin će sa Gipsy Swing bendom večeras održati koncert u Centru "Sava".

iktor Troicki je ubedljivom pobedom nad Nikolasom Devildeom rezultatom 2:0 startovao takmičenje na mastersu u Majamiju. Uspešan je bio i Janko Tipsarević, koji je pobedio Hozea Akasusa sa 2:1.

Košarkaši Partizana su se u drugoj utakmici četvrtfinalne serije Evrolige protiv CSKA proveli još gore nego u prvoj – 77:50.

Kupovni kurs evra    94,34            prodajni     94,91 dinara.

Najviša temperatura danas 15 stepeni.

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS vozače u nižim predelima očekuju suvi kolovozi. Saobraćaj je umeren i obavlja se bez zastoja.
    Zbog snega na kolovozu, kojeg ima od 3 do 5 cm, na snazi je zabrana kretanja kamionima sa prikolicom i šleperima na svim prilazima Kopaoniku, na putevima koji vode preko Goča, Vlasine, Debelog brda i Bukova, na Goliji, Tari, Crnom vrhu, na prilazu Babinom zubu na Staroj planini, na svim putevima u ivanjičkom kraju, u višim predelima Nove Varoši, Prijepolja i Peštera, na regionalnom putu R-119 Koznica-Drenska klisura, preko Divčibara (deonica Krčmar-Divčibare-Kaona).  Na pomenutim putnim pravcima, za ostale kategorije vozila, zimska oprema je obavezna.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.

    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.