Thursday, December 18, 2008

Bloger u 92.


Američki glumac Kirk Daglas, koji je nekada važio za jednog od "najžešćih momaka filmskog platna" postao je najstariji bloger među poznatim osobama na internetu.

Iako bi se na osnovu fotografija moglo zaključiti da čovek njegovih godina ne može da razlikuje Facebook od MySpace-a, istina je drugačija, piše Rojters.

Daglas je shvatio ogromnu ulogu interneta, pa je na svojoj MySpace stranici počeo da piše svoj blog.

"Na internetu izražavam svoje mišljenje, a čitaoci slobodno mogu da kažu da li se slažu ili ne. To pokazuje slobodu današnjeg društva u potpunosti", kaže Daglas.

Blog poznatog glumca redovno posećuje preko 5.000 čitaoca, koji su oduševljeni njegovim humorom i duhom.

Kirk Daglas svetsku slavu je stekao još 50-ih godina prošlog veka, glumeći uglavnom u vestern filmovima.

Otac je takođe poznatog i priznatog glumca Majkla Daglasa.

Jeftiniji razgovori sa tetkom iz Australije

Telekom Srbija uveo je uslugu Inocall, elektronski vaučer za međunarodne razgovore u fiksnoj telefoniji.

Elektronski vaučeri za međunarodne razgovore mogu se kupiti na 4.000 prodajnih mesta u Srbiji, a do kraja decembra 2008. godine naći će se i na svim kioscima koji prodaju elektronske dopune za mobilne telefone.

Za sve korisnike nove usluge minut razgovora sa inostranstvom tarifira se sa 4,80 dinara za SAD, Kanadu, Australiju, Kinu, Hrvatsku, Makedoniju, Sloveniju, Nemačku, Austriju, Italiju, Švajcarsku, Francusku, Švedsku, Veliku Britaniju i Mađarsku i 9,60 dinara za Rusiju, Rumuniju i Grčku.

Elektronski vaučeri se prodaju u dve varijante, Call 200 (200 dinara) i Call 500 (500 dinara), a aktiviraju se unošenjem broja koji korisnik dobija na računu, pri kupovini.

Validnost svakog vaučera je 30 dana od aktivacije, a treba istaći da je neophodno da se prvi poziv, aktivacija vaučera, obavi do označenog datuma.

Na današnji dan, 18.12.2008.

1398. Tatarski vojskovođa Timur Lenk (Tamerlan) zauzeo je indijski grad Delhi.

1737. Umro je Antonio Stradivari, italijanski graditelj gudačkih instrumenata nenadmašnog kvaliteta.

1865. Ratifikacijom 13. ustavnog amandmana u SAD je ukinuto ropostvo.

1903. Američko-panamskim ugovorom zona Panamskog kanala stavljena je pod kontrolu SAD, uz godišnju rentu.


1935. Edvard Beneš izabran je za predsednika Čehoslovačke


1970. U Italiji je stupio na snagu zakon o razvodu braka, uprkos protivljenju Rimokatoličke crkve.


2001. U Parizu je u 75. godini umro francuski pevač Žilber Beko.




Najbolji američki filmovi 2008.

Poslednji u nizu filmova o čoveku-slepom mišu Betmenu – Mračni vitez – našao se na vrhu liste deset najboljih filmova 2008. godine, po oceni Američkog filmskog instituta (AFI). Milk sa Šonom Penom u ulozi prvog američkog političara koji je otvoreno priznao da je homoseksualac i Neobičan slučaj Bendžamina Batona s Bredom Pitom (Brad Pitt) u glavnoj ulozi – takođe su uvršteni u listu AFI-ja. Među najboljim ostvarenjima 2008. godine su i animirani film Voli, Gran Torino Klinta Istvuda, filmska adaptacija stripa Ajron men i nezavisni filmovi Zaleđena reka i Vendi i Lusi. Frost/Nikson i Rvač zaokružuju AFI-jevu listu koju saopštava žiri sastavljen od režisera, filmskih kritičara i akademika.

Drevni grad otkriven u Peruu


Arheolozi koji su radili na iskopinama Sero Patapo, nedaleko od primorskog grada Čiklajo, na severu Perua, otkrili su ruševine čitavog jednog grada iz vremena civilizacije Vari koja je tu živela pre Inka.

Istraživači veruju da bi ovo otkriće moglo da predstavlja "kariku koja je nedostajala" između dve drevne civilizacije - Vari i Moše.
Narod Vari dostigao je vrhunac svoje civilizacije između 600. i 1100. godine n.e, posle nestanka kulture Moše koja je svoj procvat doživela između 100. i 600. godine n.e.
Među predmetima pronađenim u iskopinama koje se pružaju dužinom od pet kilometara su keramika, delovi odeće i dobro očuvani skeleti mladih žena.
Prema oceni Sesara Sorijana, vođe arheološkog tima, ovo otkriće pruža prve dokaze o postojanju kulture Vari koja se širila sa juga na sever Perua.
Narod Vari je svoj glavni grad sagradio nedaleko od današnjeg Ajakuča, u Andima, a bio je poznat i po razgranatoj mreži puteva koju je stvorio.
Peru je veoma bogat arheološkim blagom. Raspolaže hiljadama iskopina starih više hiljada godina, koje obuhvataju na desetine kultura, uključujući carstvo Inka koje je bilo na vlasti kada su se španski istraživači iskrcali na kontinent, početkom 16. veka.

Kusta okuplja svetske filmadžije


Reditelji Džim Džarmuš i Oliver Stoun, kao i glumac Alen Delon najavljeni su kao gosti Filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf", koji će se održati od 8. do 14. januara u Drvengradu na Mećavniku. Na zvaničnom sajtu tog festivala, čiji je osnivač reditelj Emir Kusturica, najavljeno je da će gosti "Kustendorfa" biti i litvanska glumica Ingeborg Dapkuanite, kineski reditelj Džang Jimou... U takmičarskom delu programa učestvovaće studenti filmskih akademija iz SAD, Velike Britanije, Čilea, Venecuele, Argentine, Perua, Meksika, Egipta, Nemačke, Slovačke, Češke, Rusije... Najboljim mladim autorima biće dodeljeno Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

Vesti za 18.12.2008.

Nacionalni savet za infrastrukturu uvrstio izgradnju metroa u prioritetne projekte u naredne četiri godine.

Na Beogradskom sajmu danas počinje Novogodišnji vašar koji će trajati do 30. decembra.

Popularna meksička muzička grupa RBD, koju čine glumci televizijske sapunice "Rebelde", večeras ponovo pred beogradskom publikom u "Beogradskoj areni" .

Premijera pravog pretprazničnog hita, filma "Četiri Božića" biće održana večeras u Domu sindikata.

Košarkaši Partizana doživeli ubedljiv poraz od Armani Džinsa u Milanu – rezultat 73:59

Jelena Janković zvanično proglašena za najbolju teniserku 2008. godine u izboru Svetske teniske federacije.

Odbojkaši Crvene zvezde izgubili su na svom terenu od belgijskog šampiona Roselara rezultatom 3:0

Odbojkašice Crvena zvezde plasirale su se u četvrtfinale Kupa CEV, pošto su u dvomeču osmine finala bile uspešnije od Slidrehta iz Holandije.

Kupovni kurs evra 85.31 prodajni 85.82 dinara

Najviša temperatura danas će biti 10 stepeni


Kursna lista za 18.12.2008.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

85,31

85,82

Švajcarska

55,18

55,52

Velika Britanija

91,82

92,37

SAD

59,11

59,47