Friday, July 31, 2009

Na današnji dan

1489. Španski moreplovac Kristifor Kolumbo je na trećem putovanju u Novi svet otkrio ostrvo koje je nazvao Trinidad.


1648. U borbi s Turcima poginuo je proslavljeni srpski junak iz Ravnih Kotara Vuk Mandušić, uz Stojana Jankovića i Iliju Smiljanića najomiljeniji junak narodne uskočke epike.

1886. Umro je mađarski kompozitor, pijanista i dirigent Franc List, muzičar romantizma, pijanistički virtuoz koji je izgradio modernu klavirsku tehniku i znatno uticao na razvoj evropske muzike 19. veka.

1941. Nemački maršal Herman Gering dao je pismenu direktivu šefu policije Rajnhardu Hajdrihu da sačini nacrt plana za istrebljenje evropskih Jevreja pod imenom "konačno rešenje".

1944. Kao pilot savezničkog aviona u Drugom svetskom ratu nad Mediteranom je poginuo francuski pisac Antoan de Sent Egziperi, autor "Malog princa", jedne od najčitanijih knjiga u svetu.

1954. Italijanska ekspedicija koju je predvodio Ardito Desio, prva je osvojila vrh Godvin Ostin, poznat kao K2, na Karakorumu, drugi najviši planinski vrh na svetu (8611 m).

1964. Američki vasionski brod bez ljudske posade "Rendžer 7" emitovao je prve snimke tamne strane Meseca.

1965. Rođena je škotska književnica Džoan Rouling, autorka bestselera o dečaku Hariju Poteru, koji su prevedeni na 31 jezik i prodati u desetinama miliona primeraka.

1971. Američki astronauti Dejvid Skot i Džejms Irvin, članovi misije "Apolo 15", drugog dana boravka na Mesecu proveli su više od šest časova u vožnji lunarnim vozilom ("moon buggy"). To je bila prva vožnja po tlu Meseca.

1991. Predsednici SSSR-a i SAD Mihail Sergejevič Gorbačov i Džordž Buš potpisali su u Moskvi sporazum o ograničenju nuklearnog oružja velikog dometa.

1997. Umro je bivši vijetnamski car Bao Daj, poslednji monarh Vijetnama, koji je kao marioneta vladao zemljom pod francuskom kolonijalnom upravom. Posle četiri decenije u izbeglištvu, umro je u vojnoj bolnici u Parizu u 83. godini.

2003. Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić doputovao u Izrael. To je prva poseta ministra odbrane u istoriji dve zemlje.

2003. Austrijanac Feliks Baumgartner prvi je padobranom preleteo Lamanš, padajući brzinom većom od 200 kilometara na sat.

Vesti

Iz blagoslov Srpske pravoslavne crkve i dobru volju sveštenstva hrama Sv. Joakima i Ane u Kaluđerici ustupljen je deo zemljišta za potrebe naših najmlađih za izgradnju dečijeg parka. Samu izgradnju i finansiranje obezbedila je Grupa građana- snaga građana u želji da se da primer i svim ostalima organizacijama da je moguće ovakve projekte ostvariti ako postoje sloga, zajedništvo i zajednički ciljevi svih relevantnih faktora na teritoriji naše opštine . Prilikom otvaranja prisustvovalo je 300 mališana i građana ovog naselja. Svečanom otvaranju parka prisustvovali su predsednik opštine Grocka Radovan Todorović , predsednik skupštine opštine Grocka Goran Pekarski , šef kabineta predsednika opštine Vesna Tasev i predstavnici javnih preduzeća i ustanova. Mališani ovog naselja u zabavnom delu programa uživali su u vatrometu koji je uveličao ovaj događaj.


 

U Grockoj ovih dana sve je u znaku priprema za privrednu turističku i kulturnu i sportsku manifestaciju " Gročanske svečanosti 2009". Zvanično otvaranje ovogodišnjih Gročanskih svečanosti planirano je za večeras , kada ce se u centru Grocke proglasiti pobednici u proizvodnji najbolje rakije kajsijevače. Predvidjen je i bogat kulturno umetnicki program . Dva dana kasnije na pozornici na obali Dunava u subotu 1.avgusta odvijaće se takmičenje u kuvanju riblje čorbe . Svi zainteresovani gradjani koji žele da se takmiče u kuvanju riblje čorbe mogu se prijaviti na brojeve telefona 064/6514-127 .


 

Prekjuče su održane finalne utakmice na turniru u malom fudbalu u okviru Gročanskih svečanosti 2009. Prvo mesto u mlađim kategorijama pripalo je ekipi "Budućnost", drugo ekipi "Jadrana" i treće ekipi " Duki Begaljica".U kategoriji starijih selekcija prvo mesto osvojila je ekipa " Mis Petrol ", drugo mesto " Stovarište Marinković" i treće Piloti ". U kategoriji strarijih selekcija za najboljeg strelca proglašen je Milan Dušić, a za najboljeg golmana Nemanja Mladenović, najbolji igrač je Predrag Rajića a za fer plej ekipu proglašena je ekipa "Dunavac1931" .Pehare i diplome fudbalerima uručili su predsednik opštine Grocka Radovan Todorović, predsednik skupštine opštine Grocka Goran Pekarski, predsednik Organizacionog odbora Gročanskih svečanosti, Miladin Sapunđić i Zoran Milićević, član opštinskog veća zadužen za sport.


 

Zvanični srednji kurs evra:  93.46 dinara


 

Danas sunčano i toplo. Maksimalna dnevna temperatura biće 33 stepena.

Kursna lista

Zvanični srednji kurs evra:  93.19 dinara


 

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

92,91

93,47

Švajcarska

60,57

60,94

Velika Britanija

108,8

109,45

SAD

65,73

66,12