Monday, April 5, 2010

Na današnji dan 05.04.

1588. Rođen je engleski filozof Tomas Hobs. Ideje o čoveku kao slobodnom pojedincu i državi kao veštačkoj tvorevini nastaloj na osnovu ugovora pojedinaca, izneo je u delima "Levijatan", "Osnovi prirodnog zakona i politike", "O telu", "O čoveku", "O građaninu", "O slobodi i nužnosti".

1724. U Veneciji je rođen Đovani Đakopo Kazanova. Tokom burnog života bio je učenik verske škole, sekretar kardinala, venecijanski pomorski oficir, opat, kockar, alhemičar, violinista, špijun, bibliotekar, a u istoriju je ušao kao neumorni ljubavnik.

1841. U niškom, leskovačkom, pirotskom i vranjskom kraju izbila je buna protiv Turaka, poznata kao "Milojeva i Srndakova buna", koju su predvodili Miloje Jovanović i Nikola Srndak. Posle borbi kod Prve Kutine i Gornjeg Matejevca, 23. aprila 1841, Turci su u krvi ugušili bunu, mnoga sela spalili, a Jovanovića pogubili.

1865. Umro je srpski kompozitor, pijanista i horovođa Kornelije Stanković. Proučavao je i beležio do tada samo usmenom tradicijom sačuvano srpsko crkveno pojanje.

1887. Kralj Milan Obrenović naimenovao je prvih 16 članova Srpske kraljevske akademije, koja je osnovana 1. novembra 1886. Prvi predsednik bio je Josif Pančić, a sekretar Jovan Žujović. Od 1888. akademici su sami birali stalne i dopisne članove.

1896. Na olimpijskom stadionu u Atini otvorene su prve Olimpijske igre moderne epohe. Olimpijada je trajala 10 dana, učestvovala su 484 takmičara, samo muškarci. Žene se na olimpijadama takmiče od 1900. Od 1924. uvedene su i Zimske olimpijske igre. Organizator Igara i prvi predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta bio je Francuz Pjer de Kuberten.

1908. Rođen je austrijski dirigent Herbert fon Karajan, jedan od najvećih dirigenata 20. veka. Bio je dirigent Berlinske filharmonije i Bečke državne opere.

1945. Predsednik Privremene vlade Jugoslavije Josip Broz Tito potpisao je u Moskvi ugovor o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći i posleratnoj saradnji bivšeg SSSR-a i Jugoslavije.

1955. Britanski premijer Vinston Čerčil podneo je ostavku, okončavši dugu političku karijeru koja je, uz uspone i padove, trajala od početka 20. veka. Na položaju premijera i lidera Konzervativne stranke nasledio ga je šef diplomatije Entoni Idn.

1958. U Beogradu je umrla srpska književnica Isidora Sekulić, čije je delo imalo značajan uticaj na razvoj moderne srpske književne kritike i esejistike.

1989. Poljska vlada je legalizovala opozicioni radnički sindikat "Solidarnost". Osnovana 1980. kao nezavisni sindikat, "Solidarnost" je ubrzo prerasla u masovni društveno-politički pokret sa oko 10 miliona sledbenika.

2005. U 90. godini umro je Sol Belou, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan od najznačajnijih američkih pisaca posle Drugog svetskog rata.

2008. Umro je američki glumac Čarlton Heston,dobitnik Oskara 1959. za ulogu u filmu "Ben Hur". Slavu je stekao igrajući Mojsija u filmu "Deset zapovesti". Tumačio je niz herojskih i istorijskih likova tokom 50-ih i 60-ih, a bio je poznat i kao aktivista za ljudska prava.

Vesti 05.04.

Rok za izdavanje novih ličnih dokumenata trebalo bi da bude produžen, kao i rok za zamenu starih pasoša, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.


 

Dinar će u utorak, 6. aprila, ojačati prema evru 0,09 odsto ili devet para, tako da će zvanični srednji kurs evra iznositi 99,52 dinara, objavila je Narodna banka Srbije.


 

Sedmi beogradski festival igre biće održan od 9. do 23. aprila. Pod sloganom "Pokret beskonačan" biti izvedeno 11 ekskluzivnih predstava nacionalnih baletskih kompanija i plesnih trupa iz Italije, Velike Britanije, Kine, Francuske, Izraela, Portugalije, Holandije i Švajcarske.


 

Film "Grad granica" (City of borders), koji je režirala Jun Suh iz Sjedinjenih Američkih Država, osvojio je Gran pri 57. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.


 

Ženska rukometna reprezentacija Srbije ponovo je izgubila od Španije sa 29:25, ali je i dalje u igri za plasman na EP.


 

Fudbalska reprezentacija Srbije sastavljena od igrača iz domaće Jelen Superlige otputovala je u Japan, gde će u sredu odigrati prijateljski susret sa domaćom selekcijom.


 

Danas oblačno i kišovito, mogući su i pljuskovi. Najviša dnevna temperatura 16 stepeni.