Tuesday, June 16, 2009

Sloteru Niče....

Sloter Nik rasadnik


- Ove dve sedmice koje sam proveo ovde u Srbiji su nešto najneverovatnije što mi se dogodilo u životu - izustio je kanadski glumac Rob Stjuart, poznatiji kao Nik Sloter, nakon što je u dvorištu žarkovačke Osnovne škole „Ljuba Nenadović“ u znak prijateljstva i zahvalnosti zasadio mladicu kanadskog javora, inače simbola Kanade.

Osim plakete počasnog Žarkovca, ovog puta je dobio i uramljenu fotokopiju povelje kralja Petra. Društvo su mu pravili članovi novosadske rok grupe „Ateist rep“, Džon Morison, ambasador Kanade u Srbiji, Srđa Popović, a bio je tu i voditelj i novinar Zoran Kesić, koji je Sloteru dobacivao „Sinjor Sloter“ sa „mafijaškim“ akcentom... Osim njih, tu su bili i mališani iz hora „Čarolija“, koji su pod Leontininim dirigovanjem izveli obradu Madoninog hita „Frozen“ i himnu ekološkog udruženja „Ekotopija“ u okviru koje je i organizovana akcija sadnje mladica „Da Žarkovo niče“. Posle ručka, priređen je svečani prijem u kanadskoj ambasadi, a onda i oproštajni koktel u hotelu „Balkan“, gde su bili smešteni Sloter i ekipa, budući da je planirano da iste večeri otputuju u Kanadu.
Izvor

Kursna lista

Zvanični srednji kurs evra:  93.34 dinara.

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

93,06

93,62

Švajcarska

61,79

62,16

Velika Britanija

109,59

110,25

SAD

67,21

67,62

Vesti

Savet ministara EU dao je podršku Evropskoj komisiji da pokrene proceduru za ukidanje viza zemljama Zapadnog Balkana koje su ispunile potrebne uslove.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da će šefovi država ili vlada Evropske unije u četvrtak i petak u Briselu razmotriti mogućnost da stupi na snagu trgovinski sporazum sa Srbijom.

U Ulici Tadeuša Košćuška otkriveni su ostaci rimskog vojnog logora iz drugog veka ispod trase tramvaja, u delu gde su tramvajske šine podignute zbog rekonstrukcije.

Prema obaveštenju beogradskog Astronomskog društva "Ruđer Bošković", leto ove godine počeće u nedelju, 21. juna u 7.45 časova. U isto vreme za stanovnike na južnoj zemljinoj polulopti počeće zima.

Internacionalni, multimedijalni festival pozorišne, muzičke i vizuelne umetnosti BELEF 09 biće održan 18.put od 2. do 31.jula u Beogradu, saopšteno je iz Belef centra.

Žiri Brankovog kola jednoglasno je odlučio da ovogodišnja prestižna nagrada "Branko Radičević" za pesnike iz sveta pripadne uglednom rumunskom pesniku Nikiti Danilovu.

Mlada fubalska reprezentacija Srbije večeras startuje na Evropskom Prvenstvu u Švedskoj utakmicom protiv Italije.

Vaterpolisti Srbije počinju danas odbranu zlatne medalje u Svetskoj ligi, i to utakmicom s Japanom večeras (17.40) u Podgorici.

Zvanični srednji kurs evra:  93.34 dinara.

Očekuje se sunčano i veoma toplo vreme. Tokom noći naoblačenje, ponegde sa pljuskovima. Najviša dnevna temperatura 34 stepena.