Tuesday, April 28, 2009

Na današnji dan

1442. Rođen je engleski kralj Edvard IV. U ratu protiv dinastije Lankaster, posle zauzimanja Londona i pobede kod Toutona, izabran je za kralja.

1789. Pobunjena posada engleskog broda "Baunti" ostavila je kapetana broda Vilijama Blaja i 18 njegovih pristalica u vodama kod Tahitija. Blaj je posle 48 dana dramatične plovidbe i više od 3.500 milja uspeo da se domogne ostrva Timor, blizu Jave.

1804. Tokom Prvog srpskog ustanka, u Zemunu je održan sastanak srpskih ustanika i Turaka, uz posredovanje Austrije.

1918. U zatvoru u Terezinu, u Češkoj, umro je Gavrilo Princip.

1919. Na Versajskoj mirovnoj konferenciji u Parizu 32 države, uključujući Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, prihvatile su pakt o osnivanju Lige naroda.

1939. Adolf Hitler odbacio je nemačko-poljski pakt o nenapadanju sklopljen u januaru 1934. i nemačko-britanski ugovor iz juna 1935.

1952. Japanu je vraćen suverenitet koji mu je, nakon poraza u Drugom svetskom ratu, bio oduzet mirovnim ugovorom iz San Franciska 1951. godine.

1969. Predsednik Francuske Šarl de Gol dao je ostavku nakon referenduma o regionalizaciji zemlje i reorganizaciji Senata, na kojem je većina Francuza glasala protiv njegovih predloga.

1999. Vlada SR Jugoslavije podnela je Međunarodnom sudu pravde u Hagu tužbu protiv zemalja NATO-a zbog "neovlašćene upotrebe sile" u vazdušnim udarima koji su počeli 24. marta.

1999. Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković smenjen je sa mesta potpredsednika vlade SR Jugoslavije zbog kritika na račun vlasti tokom ratnog stanja.

2001. Prvi turista u svemiru, američki biznismen DenisTito, platio je 20 miliona dolara za svoje putovanje na Međunarodnu svemirsku stanicu, na koje je otišao sa ruskom posadom.

2005. Irak je dobio prvu demokratsku vladu u poslednjih više od 50 godina.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

95,11

95,68

Švajcarska

63,18

63,56

Velika Britanija

106,54

107,18

SAD

73,14

73,58

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, u većem delu Srbije je vedro, dok je na jugu i u planinskim predelima jugozapadne Srbije pretežno oblačno. Tokom dana, prema prognozi meteorologa, očekuje nas naoblačenje, ponegde sa kišom. U Pomoravlju, Podunavlju i na području Banata, u tzv. Košavskom području, duva jak jugoistočni vetar, čiji udari dostižu brzinu od 80-100 km/h, pa se vozačima, na putevima u ovim predelima, savetuje dodatni oprez za volanom i sporija vožnja.
   Zbog izvođenja radova na mostu preko Dunava kod Beške, na autoputu E-75, deonica Beograd-Novi Sad, saobraćaj preko mosta će biti potpuno obustavljen danas u dva jednosatna intervala: od 10-11 i od 12-13 časova. Usled prekida saobraćaja na ovom važnom i frekventnom putnom pravcu, očekuje se usporeno obavljanje saobraćaja i neposredno nakon završetka radova, jer se stvore duge kolone vozila. Neophodno je da vozači budu maksimalno oprezni, strpljivi i tolerantni prema ostalim učesnicima u saobraćaju. Alternativni pravci za putnička vozila, su petlje Novi Sad i Kovilj (ka Beogradu) i petlja Beška (ka Novom Sadu). Vozači mogu da koriste i put Beograd-Ruma-Novi Sad, odnosno, magistralni put M 22.2 Beograd-Novi Sad, poznatiji kao stari novosadski put.
    Zbog radova se na popravci mosta preko reke Crni Timok, koji se nalazi neposredno pre ulaska u tunel, na deonici između Selišta i Gamzigradske banje, na magistralnom putu M-5 Paraćin-Zaječar, saobraćaj će biti potpuno obustavljen preko mosta danas, 28. aprila, u intervalu od 10 do 12 časova.
    Vozačima savetujemo maksimalni oprez za volanom, držanje većeg odstojanja između vozila, sporiju vožnju, prilagođenu datim uslovima na putu, kao i više strpljenja i tolerancije prema ostalim učesnicima u saobraćaju.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, moguća je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.