Monday, April 6, 2009

Na današnji dan

885. Umro Metodije Solunski. S mlađim bratom Ćirilom bio prvi slovenski prosvetitelj i tvorac prvog slovenskog pisma, glagoljice.

1199. Umro engleski kralj Ričard I Plantagenet, Lavlje Srce, jedan od vođa u III krstaškom ratu i junak srednjevekovnih legendi.

1528. Umro nemački slikar i grafičar Albreht Direr, poznat po portretima velike umetničke i dokumentarne vrednosti i izvanrednim gravirama u drvetu i bakru.

1667. Dubrovnik pogodio zemljotres u kom je poginulo više hiljada ljudi. Od zemljotresa i požara, koji je harao dvadesetak dana, grad skoro uništen. Obnova trajala više od 50 godina.

1909. Američki istraživač Robert Peri osvojio Severni pol, prešavši sa ekspedicijom na sankama 1.600 kilometara.

1917. Objavom rata Nemačkoj SAD ušle u I svetski rat.

1941. Nemačke trupe u II svetskom ratu napale Grčku i Jugoslaviju. Napad na Jugoslaviju počeo bombardovanjem Beograda, koji je gotovo razoren, poginulo oko 12.000 ljudi.

1971. U Njujorku umro kompozitor Igor Stravinski, jedan od začetnika i glavnih pobornika nove muzike XX veka. Njegovi baleti i mnoga simfonijska dela, opere i oratorijumi obeležili muzičko stvaralaštvo prošlog veka.

1973. U Beogradu otvorena nova zgrada Narodne biblioteke Srbije. Stara zgrada izgorela u požaru 6. aprila 1941, kada su Nemci bombardovali Beograd.

1992. Evropska zajednica priznala nezavisnost bivše jugoslovenske republike Bosne i Hercegovine. Istog dana u Sarajevu pale prve žrtve i označile početak rata u Bosni i Hercegovini.

2000. Umro Habib Burgiba. Smatra se osnivačem modernog Tunisa. Proglašen za doživotnog predsednika Tunisa, ali 1987. zbačen mirnim prevratom.

2004. Parlament Litvanije opozvao predsednika Rolandasa Paksasa zbog veza s ruskim biznismenima i ruskom obaveštajnom službom. Prvi evropski lider smenjen opozivom.

2005. Umro Renije od Monaka. Monakom vladao od 1949, na prestolu ga nasledio sin, princ Albert.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

93,7

94,26

Švajcarska

61,32

61,69

Velika Britanija

103,13

103,76

SAD

69,11

69,53

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže OC AMSS, povoljne vremenske prilike omogućavaju nesmetano obavljanje saobraćaja po suvim kolovozima i uz dobru vidljivost.    

Saobraćaj je, na autoputu E-70 i E-75, kao i na važnijim putnim pravcima, pojačanog intenziteta i obavlja se nešto usporenije, pa vozačima preporučujemo više pažnje za volanom i više tolerancije prema ostalim učesnicima u saobraćaju.

    Radi se na interventnoj popravci mosta preko kanala Dunav-Tisa-Dunav kod Vrbasa, na auto-putu E-75, na deonici Novi Sad-Subotica. Planirano je da radovi budu završeni do 31.05.2009. godine. Za vreme izvođenja radova, saobraćaj će se obavljati usporeno i prema postavljenoj vertikalnoj saobraćajnoj signalizaciji.
    Zbog radova na interventnoj popravci nadvožnjaka preko autoputa E-70 na petlji Pećinci, saobraćaj je  u potpunom prekidu do 07.04.2009. (do 12 časova). Vozila se usmeravaju na obilazne puteve, prema postavljenoj vertikalnoj saobraćajnoj signalizaciji.
    Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja, najčešće u vidu udarnih rupa i deformacija na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da voze brzinom koja će im omogućiti da preduzmu odgovarajuće mere kako bi izbegli oštećenja i deformacije na kolovozu, da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena saobraćajna signalizacija.
   

U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.