Tuesday, March 3, 2009

Na današnji dan

1703. Umro engleski naučnik i izumitelj Robert Huk. Usavršio barometar, teleskop i mikroskop i otkrio ćelijsku strukturu biljaka.

1847. Rođen američki fizičar škotskog porekla Aleksander Grejem Bel, izumitelj električnog telefona 1875.

1861. Manifestom cara Aleksandra II ukinuto kmetstvo u Rusiji.

1875. U Pariskoj operi prvi put izvedena Bizeova opera "Karmen".

1886. Posle poraza srpske vojske kod Slivnice Srbija i Bugarska zaključile Bukureštanski mir.

1924. Narodna skupština Turske ukinula muslimanski kalifat i proterala iz zemlje kalifa i njegovu porodicu, kao deo reformi predsednika Kemala Ataturka i modernizacije zemlje.

1991. Stanovnici Letonije i Estonije ubedljivom većinom glasali za nezavisnost tih zemalja od Sovjetskog Saveza.

2002. Građani Švajcarske se na referendumu izjasnili da njihova država treba da postane članica Ujedinjenih nacija.

2004. U Francuskoj je zakonom zabranjeno nošenje muslimanskih feredža u državnim školama.

2005. Avanturista Stiv Foset prva je osoba na svetu koja je letela oko sveta bez prekida. Njegova letilica je sletela u Kanzas (SAD) nakon skoro tri dana provedenih u vazduhu.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

93,6

94,17

Švajcarska

63,18

63,56

Velika Britanija

104,35

104,98

SAD

73,87

74,32

Stanje na putevima

    Prema podacima kojima raspolaže OC AMSS, slaba kiša povremeno pada u Vojvodini. Šumadiji i centralnim krajevima naše zemlje, gde vozače očekuju mokri kolovozi. U ostalim područjima Srbije nema padavina, pa vozače očekuju suvi kolovozi, a vidljivost je smanjena zbog magle ovog jutra na području Požege, Kopaonika, Sjenice, Crnog Vrha i na Čestobrodici na 50-100 metara. Preovađuje toplo vreme za ovo doba godine, a ovako povoljne vremenske prilike omogućavaju nesmetano obavljanje saobraćaja.
  

  Na svim putevima u višim predelima još uvek ima od 1 do 3 cm mestimično zaostalog ugaženog snega, pa je na snazi zabrana kretanja za šlepere i kamione sa prikolicom, a za ostale kategorije vozila je obavezna zimska oprema. Ovakav režim saobraćaja je na snazi na svim prilazima zimskim turističkim centrima, zatim na Goču, Goliji, Tari, na Divčibarama, preko Vlasine, preko Debelog brda i Bukova, zatim na  putevima u višim predelima područja Despotovca i Resavice, kao i na svim regionalnim putevima u višim predelima Ivanjice i Peštera.
   

Po izveštajima putara, sada su prohodni i svi putevi iz 2. i 3. grupe, po redosledu čišćenja i održavanja, na područjima Ivanjice, Novog Pazara, Sjenice i u Timočkoj i Negotinskoj krajini. Na ovim putevima se saobraćaj obavlja uz obaveznu upotrebu zimske opreme.
  

  Putari skreću pažnju na veliki broj oštećenja, najčešće u vidu udarnih rupa i deformacija na kolovozima. Zbog toga upozoravamo sve vozače da budu veoma oprezni i da voze brzinom koja će im omogućiti da na vreme preduzmu odgovarajuće mere kako bi izbegli oštećenja i deformacije na kolovozu, a time i moguće teže posledice po sebe i ostale učesnike u saobraćaju, kao i da poštuju saobraćajne propise i ograničenja na koja ih upozorava postavljena vertikalna saobraćajna signalizacija.
    U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, učestali su odroni, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku i Grdeličku klisuru.