Wednesday, July 1, 2009

Kursna lista

Zvanični srednji kurs evra:  93.65 dinara

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

93,36

93,93

Švajcarska

61,26

61,63

Velika Britanija

109,13

109,79

SAD

66,52

66,92

AMSS

    Prema podacima kojima raspolaže AMSS, na širem području Srbije je umereno oblačno, sparno i nestabilno vreme, povremeno sa lokalnim pljuskovima, pa vozače očekuju suvi do mestimično vlažni kolovozi. Magla smanjuje vidljivost na Crnom Vrhu, području Novog Sada, Sjenica i Vranja, dok sumaglice ima delimično, po Vojvodini i na području Užica, Zlatibora, Kragujevca i Velikog Gradišta.

    Usled obilnih padavina predhodnih dana, a padavine se i nadalje očekuju, kolotrazi, udarne rupe i ostala oštećenja i udubljenja na kolovozu su ispunjeni vodom, pa su veoma teško uočljiva od strane vozača, što može da izazove ozbiljne posledice, naročito ako se vozi neprilagođenom brzinom. Apelujemo na vozače, da voze sporije, odnosno, da vožnju u potpunosti prilagode datim uslovima na putu, da uvek drže veće odstojanje između vozila i da ostale učesnike u saobraćaju blagovremeno, korišćenjem svetlosne signalizacije, upozoravaju o svojim namerama.
    Zbog radova na mostu preko reke Crni Timok (most broj 3, neposredno pre ulaska u tunel na deonici Selište-Gamzigradska Banja), na magistralnom putu M-5 Paraćin-Zaječar, saobraćaj se  potpuno obustavlja do SREDE, 01.07.2009., do 17,00 časova.
    U okviru redovnog održavanja autoputa E-75, do 17.07.2009.god, kod petlje Mali Požarevac,  skretanje za Mladenovac, radi se na nadvožnjaku iznad autoputa. Zbog izvođenja radova, zatvorene su brze (preticajne trake) u oba smera autoputa, pa se saobraćaj obavlja zaustavnim i voznim trakama. Na samom nadvožnjaku kolovoz je sužen, pa se vozila naizmenično propuštaju jednom kolovoznom trakom.

    U okviru redovnog održavanja autoputa E-75, radi se na sanaciji kolovozne konstrukcije, na deonici kroz Beograd, od "Sava centra" do ulice Omladinskih brigada, u zaustavnim trakama u oba smera. Radovi su obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom, uz asistenciju saobraćajne policije.
    Zbog radova na sanaciji mosta preko reke Skrapež, potpuno je obustavljen saobraćaj na obilaznici oko Požege, koja je deo magistralnog puta M-5 Čačak-Užice. Saobraćaj se preusmerava kroz Požegu, a prema najavi putara, na obilaznici će biti u potpunom prekidu do kraja jula.
    Radi se na sanaciji tunela "Stara Straževica", u okviru rehabilitacije kružnog puta oko Beograda R-251. Zbog radova, ovaj tunel će biti zatvoren za saobraćaj do 03.09.2009.
     U klisurama i usecima, odnosno pored kamenih kosina, moguća je pojava odrona, posebno duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru. Ekipe putara ih redovno uklanjaju, ali se vozačima preporučuje da voze oprezno i sporije, posebno na delu Đerdapske magistrale od Golupca do Đerdapske brane, gde su odroni najizraženiji.