Thursday, September 24, 2009

Deca i životinje

Kada dete poželi kućnog ljubimca uvek se javlja problem u kom uzrastu detata je najbolje nabaviti ribicu, mačku, psa, pticu ili neku drugu životinju.

Child and Dog

Stručnjaci preporučuju da se dovođenje kućnog ljubimca ne radi pre detetove šeste godine a napominju i da je izuzetno bitno napraviti pravi izbor pri odabiru prvog ljubimca.

Najbolji način da se to ustanovi jeste odvođenje deteta kod nekoga ko već ima ljubimca i posmatranje kako dete reaguje na životinju.

Za decu mlađu od sedam godina preporučuju se male i mirne životinje poput ribica, ptica, kornjače ili hrčka, dok se veće životinje (poput psa, mačke ili zeca) mogu kupiti detetu koje je već krenulo u školu i odgovornije je.

Ono što je najbitnije za roditelje jeste da detetu objasne da ljubimci nisu igračke i da ih moraju paziti, hraniti, ali i izbegavati ukoliko primete nefamilijarno ponašanje kod ljubimca (režanje, frktanjem grebanje).

Čak i najpitomiji kućni ljubimci mogu u nekom trenutku postati agresivni, pa decu nikako ne bi trebalo ostavljati bez nadzora kada su u društvu životinja.

Higijena ljubimaca ali i dece mora biti na visokom nivou. Pošto su životinje potencijalni prenosioci raznih bolesti, moraju biti redovno vakcinisane, negovane i čiste, a deci treba skrenuti pažnju da nakon svakog igranja sa ljubimcem redovno peru ruke.

Kursna lista

Zvanični srednji kurs evra:  93.3 dinara

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

93,02

93,58

Švajcarska

61,49

61,86

Velika Britanija

103,24

103,86

SAD

63,2

63,58