Tuesday, September 22, 2009

Deca i sport

Većina roditelja sa početkom školske godine upisuje svoju decu u razne škole sporta kako bi im omogućila zdravo odrastanje. Treniranje individualnih sportova poput plivanja i tenisa najviše opterećuje kućni budžet dok vežbanje popularnih igara sa loptom ima približno istu cenu.

Fudbal je u nešto "povlašćenijem" položaju pošto mlađe kategorije većine klubova treniraju na otvorenim terenima što utiče na povoljniju cenu članarina.
U odnosu na klubove sve je više u gradu privatnih škola fudbala koje treninge sprovode isključivo u zatvorenom prostoru takozvanim balonima.
Cena treniranja u privatnim školama možda i jeste viša ali zato klinci imaju mnogo bolje uslove za vežbanje.
Za razliku od dečaka, devojčice najviše treniraju odbojku pa tako se dešava da u najmlađim kategorijama klubovi imaju čak i dvostruko više "klinceza".
Uspesi Nađe Higl i Milorada Čavića naveli su veliki broj mališana da predstojeću jesen provedu u bazenu. Zbog toga je sportski centar "Tašmajdan" organizovao školu obuke za neplivače.
- Imamo po dvadeset klinaca u tri kategorije neplivača. Oni kojima je obuka najpotrebnija treniraće svakog radnog dana u malom bazenu od 1. oktobra. Dok druge dve kategorije već vežbaju u velikom bazenu i to u tri termina. Plan je da dečaci i devojčice prođu kompletnu obuku za svega tri meseca, a zatim odluče da li će se i kojim vodenim sportom baviti - ističe Miodrag Perišić, zamenik upravnika Sportskog centra "Tašmajdan".

Na današnji dan

1499 - Mirom u Bazelu okončan je Švapski rat između Švajcarske lige i nemačkog kralja Maksimilijana I, a Švajcarska je stekla nezavisnost.

1791 - Rođen je engleski fizičar i hemičar Majkl Faradej, koji je 1831. otkrio zakon elektromagnetske indukcije, a 1833. dva osnovna zakona elektrolize.

1792 - Dan posle obaranja monarhije, Francuska je proglašenarepublikom i na snagu je stupio novi kalendar, kojim je za početak računanja nove ere uzet jesenji ekvinocij - 23. septembar 1792.

1862 - Oto fon Bizmark postao je pruski kancelar. Pod geslom "krv i gvožđe" ujedinio je 25 nemačkih država u Nemačko Carstvo, osnovano 1871. sa Vilhelmom Hoencolernom kao carem.

1862 - Predsednik SAD Abraham Linkoln objavio je dekret prema kojem svi američki robovi postaju slobodni građani od 1. januara 1863.

1882 - Umrla je srpska slikarka Katarina Ivanović, prva žena član Srpskog učenog društva.

1885 - Rođen je američki filmski režiser i glumac austrijskog porekla Erih fon Štrohajm, jedan od najvećih režisera nemog filma ("Kraljica Keli", "Velika iluzija", "Nestali iz Sent-Ažila", "Bulevar sumraka").

1918 - Rođen je meksički violinista poreklom poljski Jevrejin Henrik Šering (Henryk Szeryng), jedan od najvećih majstora violine XX veka. Emigrirao je kada je nacistička Nemačka 1939. napala Poljsku i do 1945. u Londonu je bio oficir za vezu poljske izbegličke vlade i prevodilac premijera, generala Vladislava Sikorskog. Od 1945. je profesor na Muzičkom fakultetu u Meksiku.

1923 - U Ljubljani je održana skupština feminističkih društava Kraljevine Jugoslavije na kojoj je osnovana Feministička alijansa (kasnije Alijansa ženskih pokreta Jugoslavije).

1934 - U eksploziji u rudniku Gresford u Velsu poginulo je više od 260 rudara.

1940 - Japanske trupe ušle su u Drugom svetskom ratu u Francusku Indokinu.

1949 - Vlade SAD, Velike Britanije i Kanade saopštile su da je SSSR izveo prvu eksploziju atomske bombe 29. avgusta 1949.

1955 - U Velikoj Britaniji je počela da radi komercijalna televizija. Prvi plaćeni oglas bila je reklama za pastu za zube.

1989 - U 101. godini umro je američki pevač Irvin Berlin, autor više od 1.000 šlagera. Njegova pesma "Vajt krismas" iz filma "Holidej In" (1942) ubraja se i danas u bestselere američkog muzičkog tržišta.

1992 - SAD su uputile zahtev generalnom sekretaru UN da se formirakomisija za ispitivanje ratnih zločina u Jugoslaviji.

1993 - U jeku jedne od najvećih inflacija zabeleženih u svetu, SR Jugoslavija je donela zakon o denominaciji nacionalne valute, prema kojem je od 1. oktobra milion dinara vredelo jedan dinar.

2001 - Umro je Isak Štern, jedan od najvećih violinista dvadesetog veka. Poznat je i po tome što je spasao Karnegi Hol od propasti 60-tih godina prošlog veka.

Doček košarkaša

Srebrni košarkaši iz Poljske doputovali u Beograd i poručili da će Srbiji prirediti još mnogo ovakvih trenutaka

Srbija je dočekala vicešampione Evrope. Medalje su posle sedam godina ponovo na grudima srpskih košarkaša, iako srebrne, sijaju zlatnim sjajem. Ova mlada, nova reprezentacija, dokazala je da ćemo u budućnosti imati još mnogo razloga za radost. Košarkaši su u Poljsku otišli s jednim ciljem - da se plasiraju na Svetsko prvenstvo u Turskoj 2010. godine, a vratili su se s medaljom, prvom za Srbiju.

Uroš Tripković rekao je da su on i njegovi saigrači uprkos porazu zadovoljni učinjenim na Evropskom prvenstvu. "Teško je kada se izgubi u finalu, ali imamo razloga za sreću. Ove je prva medalja za Srbiju. Ostvarili smo više nego što je bilo ko očekivao. Španci su odigrali odličnu utakmicu, bili su silno motivisani, da nam se revanširaju. Utakmica protiv Slovenije nas je iscrpela fizički i psihički, nije bilo lako igrati posle manje od 24 časa", sumirao je utiske Uroš Tripković.

Danas u 12h na platou ispred opštine Grocka organizovan je dočeg našeg sugrađanina, Ivana Paunića.

Kursna lista

Zvanični srednji kurs evra:  93.38 dinara

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

93,1

93,66

Švajcarska

61,43

61,8

Velika Britanija

102,68

103,3

SAD

63,27

63,65