Wednesday, February 11, 2009

Olimpijada

Gradovi kandidati za organizaciju Olimpijskih igara 2016. godine danas počinju sa predstavljanjem svojih programa predstavnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u sklopu poslednje faze dvogodišnje kampanje.
Madrid, Čikago, Tokio i Rio de Žaneiro do 12. februara predstavljaju celokupan program organizacije Olimpijskih igara 2016. godine.
Predstavnici MOK-a obići će sve gradove kandidate, nakon čega će podneti izveštaje čelnicima te organizacije, koji će 2. oktobra u Kopenhagenu doneti konačnu odluku o organizatoru Igara 2016. godine.
Čini se da je jedan od favorita Čikago, jer SAD nisu bile domaćin Igara još od 1996. godine u Atlanti. Pretpostavlja se da će se predsednik SAD Barak Obama pojaviti u Danskoj u oktobru, kako bi podržao kandidaturu Čikaga za dobijanje Igara 2016. godine.
Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler i tadašnji predsednik Rusije Vladimir Putin isto su uradili kada su njihove zemlje predstavljale programe za organizaciju Igara. London je dobio organizaciju Letnjih 2012. a Soči Zimskih 2014. godine.

Na današnji dan

1847. Rođen je američki pronalazač Tomas Alva Edison. Registrovao je više od hiljadu patenata, uključujući sijalicu s ugljenim vlaknom, fonograf (gramofon), mikrofon, megafon, fonometar.

1873. Pod pritiskom republikanaca abdicirao je španski kralj Amadeo i proglašena je prva španska republika.

1919. Fridrih Ebert je izabran za prvog predsednika Nemačke, koja je posle Prvog svetskog rata postala republika.

1929. Sporazumom u Luteranu između Italije i Svete stolice stvorena je nezavisna papska država Vatikan. Time je rešeno "Rimsko pitanje" - spor italijanske države i Svete stolice nastao 1870, posle priključenja Italiji papske države i grada Rima.

1945. U Jalti na Krimu završena je konferencija lidera triju velikih sila antihitlerovske koalicije. Predsednik SAD Ruzvelt, lider SSSR Staljin i britanski premijer Čerčil uskladili su vojne planove za okončanje Drugog svetskog rata, odredili nove odnose u Evropi i dogovorili se o osnivanju Ujedinjenih nacija.

1970. Japan je postao četvrta zemlja u svetu koja je lansirala veštački satelit.

1971. Predstavnici 63 zemlje potpisali su sporazum o zabrani skladištenja nuklearnog oružja na dnu mora i okeana.

1990. Lider Afričkog nacionalnog kongresa Nelson Mandela pušten je na slobodu nakon 27 godina provedenih u južnoafričkim zatvorima.

1993. Umrla je srpska književnica Desanka Maksimović, koja je svojim delom doprinela afirmaciji ženskog literarnog stvaranja. Uz Isidoru Sekulić smatra se najznačajnijom srpskom književnicom 20. veka ("Zeleni vitez", "Tražim pomilovanje", "Nemam više vremena").

1994. Pet američkih kosmonauta (Čarls Bolden, Kenet Rajter, Jan Dejvis, Čang Dijaz Franklin, Ronald Sega) i jedan ruski (Sergej Krikalev) spustili su se u šatlu "Diskaveri" na Zemlju, okončavši prvu američko-rusku spejs šatl misiju.

2004. Južnokorejski i američki istraživači su objavili da su uspešno klonirali ljudski embrion koji će se koristiti u medicinske svrhe.

2005. Umro je američki dramski pisac Artur Miler.

Kursna lista

NAZIV
ZEMLJE

KUPOVNI
KURS

PRODAJNI
KURS

Evropska unija

92,02

92,58

Švajcarska

61,51

61,88

Velika Britanija

102,82

103,44

SAD

71,24

71,66

Vesti

Ruska kompanija Gaspromet preuzela je juče 51 odsto kapitala Naftne industrije Srbije.
Cene robe i usluga u maloprodaji poskupele su u januaru za tri odsto u odnosu na decembar prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistitku.
Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, najavio je juče da će Gradsko veće na sutrašnjoj sednici usvojiti predloge odluka vezanih za pomoć trudnicama i porodiljama u prestonici, a čija se primena očekuje od 1. marta.
Mjuzikl „Čikago”, u režiji Kokana Mladenovića, biće izveden po stoti put 20. februara na Velikoj sceni Pozorišta na Terazijama.
Reprezentacija Srbije trijumfovala je u prvoj utakmici prijateljskog kupa na Kipru protiv njihove selekcije sa 2:0.
Košarkaši Hemofarma su savladali Crvenu zvezdu u 3. kolu druge faze Evrokupa rezultatom 88:73
Košarkaši Partizana se večeras sastaju sa Unikahom iz Malage u trećem kolu Top 16 faze.
Kupovni kurs evra 92,02 prodajni 92.58 dinara
Najviša temperatura danas 6 stepeni.