Wednesday, February 11, 2009

Olimpijada

Gradovi kandidati za organizaciju Olimpijskih igara 2016. godine danas počinju sa predstavljanjem svojih programa predstavnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u sklopu poslednje faze dvogodišnje kampanje.
Madrid, Čikago, Tokio i Rio de Žaneiro do 12. februara predstavljaju celokupan program organizacije Olimpijskih igara 2016. godine.
Predstavnici MOK-a obići će sve gradove kandidate, nakon čega će podneti izveštaje čelnicima te organizacije, koji će 2. oktobra u Kopenhagenu doneti konačnu odluku o organizatoru Igara 2016. godine.
Čini se da je jedan od favorita Čikago, jer SAD nisu bile domaćin Igara još od 1996. godine u Atlanti. Pretpostavlja se da će se predsednik SAD Barak Obama pojaviti u Danskoj u oktobru, kako bi podržao kandidaturu Čikaga za dobijanje Igara 2016. godine.
Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler i tadašnji predsednik Rusije Vladimir Putin isto su uradili kada su njihove zemlje predstavljale programe za organizaciju Igara. London je dobio organizaciju Letnjih 2012. a Soči Zimskih 2014. godine.

No comments:

Post a Comment